PARKİNSONDA BESLENME ÖNERİLERİ

Kan-beyin bariyeri'nin Parkinson'da beslenme ve ilaç kullanımına etkileri, Parkinson'da yaşamı kolaylaştıracak beslenme tüyoları, Önemli b
Dikkat! Her hasta özeldir ve egzersiz reçeteleri gibi beslenme programlarının da hastaya özel olması, maksimum fayda alınmasını sağlayacaktır. Verilen bilgiler genel tavsiye mahiyetinde olup ayrıntılı bilgiler için lütfen doktorunuza ve diyetisyeninize başvurunuz.
Kan-beyin bariyeri ve Parkinson İlişkisi
▫ #Parkinson makalemizde de bahsettiğimiz gibi (bknz: gönderiler/öne çıkanlar) kan-beyin bariyerinin varlığı, bazı ilaçların (Dopamin hormonu) veya faydalı olduğunu düşündüğümüz besinlerin alımını da zorlaştırmaktadır. Dopamin kan-beyin bariyerinden direkt geçiş yapamadığından sentetik bir dopamin türevi olan Levodopa (L-Dopa) ilaç olarak kullanılmaktadır.
PARKİNSON'DA BESLENME TAVSİYELERİ
Tek öğünde aşırı yemekten kaçınılmalı ve öğünlerde tüketilen besin miktarı azaltılmalı. Ara öğünlerde meyve-sebze ağırlıklı beslenilmeli. Kabızlık problemi parkinson'da yaş aralığı itibariyle de sık karşılaşılan bir durum olduğundan günlük yeterli kadar lif alınmalı ve sıvı tüketimi artırılmalıdır.
▫ E vitamininin Parkinson hastalığının etkilerini azalttığı kanıtlanmıştır:
• Ispanak, tere otu, maydanoz, lahana, çiğ çerezler (ceviz, fındık, badem vs), avokado (kabızlığa da iyi gelmektedir).
• Zeytinyağı, balıklar, organik tavuk ve yumurtası E vitaminden zengin besinlerdir.
▫ Demir içeren besinler tüketmek de Parkinsonda kan değerlerinin normal seyirde olmasını sağlayacaktır. Demir kırmızı et, mantar, balık, yumurta ve yeşil otlar/sebzelerde bulunmaktadır.
✔ Yeterli beslenmek kilolu olmak demek değildir. Parkinsonda aşırı kilo yavaşlayan hareketleri iyice yavaşlatacaktır.
NÖROLOJİK HASTALIKLARDA BESLENME TÜYOLARI
▫ Öncelikli olarak #doktor ve #diyetisyen reçetelerine kulak vermeniz gerektiğini hatırlatmak isterim. Ne olursa olsun sağlıklı-ambalajsız-köy kökenli (fabrikada paketlenmemiş) yiyecekler tüketin..
▫ Bilhassa tavuk & yumurtası, süt & ürünleri, baklagiller ve reçel/pekmez/helva/bal gibi besinler kesinlikle köy menşeili olmalıdır. Doğal maden suyu hariç gazlı içeceklerden kesinlikle uzak durun.
Dikkat! Bazı şirketlerin maden suyu şişesi görünümlü şişelerde pazarladığı "doğal zengin mineralli su"lar maden suyu değildir!
▫ Tatlandırıcı ve aroma verici (aspartam ve monosodyum glutamat), glukoz/fruktoz şurubu içeren besinlerden, içinde "E-" uzantılı kimyasallar barındıran paketli yiyeceklerden/içeceklerden uzak durulmalıdır.
▫ Bağırsak sağlığı bir çok hastalığın önlenmesi ve tedavisinde etkisi kanıtlanmış bir meseledir. Bağırsaktaki probiyotik bakterileri korumak ve sayılarını arttırmak nörolojik hastalıklarda da olumlu değişimlere vesile olacaktır.
▫ #Probiyotik bakterilerden zengin besinler (yoğurt, kefir, turşu) ve Probiyotik bakterilerin tükettiği besinler olan #prebiyotikler (soğan, sarımsak, enginar, pırasa, kuşkonmaz) tüketmek bağırsak sağlığı için elzemdir.
✔ Ek olarak #İnme, Ms, Parkinson gibi hastalıklarda düzenli bir #egzersiz ve hobi hayatınız olmalı. Unutmayın:
#Hareketlilik kesinlikle en büyük ilaçtır..
Fzt. Eyyüb Musab TAŞ
EFİTE EVDE FİZYOTERAPİ HİZMETLERİ
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.