19-04-2006 |

özel eğitim kaynaştırma

TÜRKİYE’DEKİ KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI VE ÖZEL EĞİTİM

Özel Eğitim: Bireylerin bireysel farklılıkları ne?

Toplumumuzun engellilere bakış açısını ne derece değiştiriyoruz tartışılır. Toplum olarak farklı olan bireyleri, bizler anlamak yerine yok etme yolunu seçiyoruz. Farklı ve fikirleri savunmuyoruz çünkü bize sunulan imkânlara baktığımızda farklılıklara yer yok bunu bir hikâye ile anlatmak istiyorum:

Bir karga yumurtası yanlışlıkla yuvasından tavuk çiftliğinin içine düşer, oradaki tavuklardan bir tanesi yumurtayı sahiplenir ve yavru karga dünyaya gelir. Hem fiziksel olarak hemde düşünce itibariyle yavru karga diğer arkadaşlarından farklıdır. Karga diğer akran arkadaşlarıyla oynayarak büyür. Arasıra diğerlerinden farklılığını düşünse de umursamıyor çünkü ona tavukların hepsi tavukmuş gibi muamele ediyorlar. Bir gün gökyüzüne bakarken geçen bir karga sürüsü görür ve aralarındaki inanılmaz benzerlik dikkatini çeker “bende onlar gibi uçabilsem “diye düşünür. Bu düşüncesini anne tavuğa söylediğinde anne tavuk”sen bir tavuksun ve tavuklar uçamaz”der   fakat bir süre karganın aklı uçan kargalarda kalır. Düşünüyor ve uçma denemeleri yapar ve her defasında tavuklar ona “sen tavuksun uçamazsın “derler.Oda nihayetinde olduğu durumu kabullenip ömür boyu tavuk olarak yaşar.

Burada vurgulamak istediğim insanın var olan yeteneği ile bireye sunulan imkan…

Engelli yada engelsiz insanların farklılıkları üzerinde durduğumuzda o insanlarla paylaşacak ortak yönlerimizi göremeyiz insan engelli engelsiz insan olmanın verdiği haklardan yararlanmalıdır.

Engelli bireylerin normal akranlarıyla bir arada eğitim almasına etkileşimde bulunmasına kaynaştırma diyoruz.

Kaynaştırmayı savunan görüşler olduğu gibi savunmayan görüşlerde var.Savunanların görüşlerine baktığımızda daha makul savunmayan görüşlere katılıyorum ama kesin çözüm önerisinin olmaması sorunlarla yüzleşemediklerinden sorunları görmezden geldiklerini gösteriyor.Savunmayanların görüşlerine baktığımızda özürlü bireylerin normal akranlarından ayrı eğitim almasını savunuyorlar ve gerekçe olarak “normal okuldaki bireylerle yarışmak zorunda kalıyorlar ,normal bireyler tarafından dışlanıyorlar” şeklinde açıklama yapıyorlar.Özel eğitime muhtaç çocuğun sorunlarını açıklıyor fakat özürlü bireyin sosyal çevresi sadece okul arkadaşlarının bulunduğu okul ortamı değildir.özürlü bireyleri aynı okula koyduğumuzda işitme,görme v.s özür türüne ve derecesine göre ayırdığımızda özürlüler okulunda sorun yaşamıyor normal bireylerin arasında sorun yaşıyor.Sorunları görmezden geldiğimizde sorundan kaçmış olmuyor muyuz?

Kaynaştırmanın amacı, özürlü bireylerin karşılaşacağı sosyal uyum ve bunun sonucunda yaşayacağı davranış problemlerini azaltmaktır.

Kaynaştırmanın dezavantajı, kaynaştırma uygulamasının okulla sınırlı olması,özürlü bireyin farklılığını anlaması ve bunu kabul etmede sorunlar yaşaması .Normal okuldaki öğretmen ve yöneticilerin kaynaştırmaya alınan öğrenciyi kendi sorumlulukları içinde görmemesi ve destek özel eğitim hizmetlerinin sağlanamaması.

En uygun kaynaştırma uygulaması özürlü bireyin akademik olmayan derslerde normal akranlarıyla birlikte alması akademik derslerde ise bire bir seviyesine uygun bireysel eğitim alması diye düşünüyorum. Çünkü akademik derste normal akranlarından gerilik gösterecek.

Yorumlar (1)

[ Üyelere Özel ] 19-04-2006 11:14:49

Kaynaştırma kelime olarakda benim çok hoşlandığım bir kelime değil bende uyandırdığı his daha çok istem dışı farklı parçaları bir araya getirmedir. benim kaynaştırma konusunda gördüğüm en büyük eksik hatta yanlış engelli çocuğun kaynaşacağı sınıftaki normal gelişimli çocuklarla bir çalışma yapılmamasıdır yada yapılanların yetersiz kalmasıdır. İki taraflı yürütülecek çalışmada sanırım entegrasyon yada uyumlu birliktelik gibi olacaktır. yazınız için teşekkürler özellikle kargayı tavuk yapanların kulağına küpe olsun.

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Zihinsel Engelliler Öğretmeni