16-09-2023 |

OTİZİMDE EKSİK OLAN 10 BESİN

Araştırmalar, otizmli birçok çocuğun, otizm semptomlarına katkıda bulunabilecek besin eksiklikleri

Araştırmalar, otizmli birçok çocuğun, otizm semptomlarına katkıda bulunabilecek besin eksikliklerine sahip olduğunu göstermektedir. Bu eksiklikler; sindirim sorunları, seçici yeme alışkanlıkları, gıda hassasiyetleri, bağırsak disbiyozu, metabolik bozukluklar ve besin tüketen ilaçlar gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Aşağıdakiler, otizmli çocukların sıklıkla eksik kaldığı temel besin maddelerinden bazıları ve onların gelişimini ve refahını desteklemeye yardımcı olabilecek ilk on besin takviyesidir. 

 

1. Omega-3 Yağ Asitleri: Omega-3 yağ asitleri beyin gelişimi ve fonksiyonunda çok önemlidir. Araştırmalar otizmli çocukların kanlarında düşük düzeyde omega-3 yağ asitleri bulunduğunu göstermiştir. Balık yağı takviyesi, özellikle de daha yüksek düzeyde DHA içeren takviyeler, vücuttaki bu esansiyel yağ asitlerinin seviyelerinin artmasına yardımcı olur. Keten tohumu yağı veya alg bazlı yağlar alternatif kaynaklardır ancak biyoyararlanımı daha azdır.

 

2. D Vitamini: D vitamini, uygun kemik büyümesi ve gelişimi ve bağışıklık sisteminin uygun şekilde çalışması için gereklidir. Düşük D vitamini seviyeleri, enfeksiyon riskinin artması ve kemik yoğunluğunun azalması dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. D vitaminini güneş ışığından almak idealdir ancak morina balığı karaciğeri yağı ve somon ve organik yumurta gibi gıdalar gibi diğer kaynaklar da yararlı olabilir. Her zaman K2 ile birlikte D3 vitamini kullanarak destekleyin. Çoğu yüksek kaliteli takviye, ikisini doğru oranda birleştirir.

 

3. Magnezyum: Magnezyum, enerji üretimi, kas fonksiyonu ve sinir sisteminin düzgün işleyişi dahil olmak üzere vücutta çok sayıda fizyolojik süreçte yer alan önemli bir mineraldir. Deneyimlerime göre bu, otizmli çocuklarda görülen en yaygın ve önemli eksikliklerden biridir ve anksiyete, depresyon, kabızlık, zayıf odaklanma ve konsantrasyon, uyarılma ve uyku bozuklukları gibi semptomlara katkıda bulunabilir. Magnezyum takviyeleri çok değişkendir. Magnezyum sitrat ve oksit gibi belirli formlar, kabızlığın giderilmesinde en iyi şekilde kullanılır. Magnezyum klorür ve sülfat (Epsom tuzlarında bulunur) rahatlamak için mükemmeldir. Kan-beyin bariyerini geçebilen ve doğrudan antiinflamatuar ve nörolojik faydalara sahip olan tek magnezyum türü, magnezyum glisinat ve treonattır.

Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.

 

4. Çinko: Çinko, bağışıklık sisteminin düzgün işleyişi ve protein ve DNA metabolizması da dahil olmak üzere birçok fizyolojik süreçte yer alan önemli bir mineraldir. Düşük çinko seviyeleri, iştahsızlık ve büyümenin azalması, bağışıklık fonksiyonunun bozulması ve bilişsel fonksiyonun azalması gibi çeşitli sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir. Araştırma çalışmaları çinko pikolinatın çinko takviyesinin en etkili ve biyoyararlanımı olan formu olduğunu göstermiştir.

 

5. B6 Vitamini: Piridoksin olarak da bilinen B6 Vitamini, nörotransmitterlerin üretiminde, bağışıklık sisteminin düzgün işleyişinde ve protein metabolizmasında rol oynar. Otizmli çocuklarda genellikle düşük düzeyde B6 vitamini bulunur ve bu da uyku bozuklukları, anksiyete ve depresyon gibi semptomlara katkıda bulunabilir. B6 vitamini takviyeleri piridoksin HCl veya piridoksal-5-fosfat olarak alınabilir.

 

6. Folat: Folat, sinir sisteminin düzgün çalışması ve DNA metabolizması için gerekli olan bir B vitaminidir. Düşük folat seviyeleri yorgunluk, depresyon ve anemi gibi semptomlara katkıda bulunabilir. En iyi sonuç veren folat takviyesi türleri Metil-folat veya folinik asittir. Folat takviyesinin doğru şekli büyük ölçüde çocuğun ihtiyaçlarına ve epigenetiğine bağlı olacaktır. Araştırmalar, süt ürünlerinin folat reseptörlerini bloke edebildiğini göstermiştir. Folat reseptör antikoru sorunlarından şüpheleniyorsak veya test yoluyla antikorlar bulursak, bir numaralı önerimiz süt ürünlerinin uzaklaştırılmasıdır.

 

7. Demir: Demir, vücut dokularına oksijen taşıyan hemoglobinin üretiminde gereklidir. Biyoyararlanımlı demirin düşük seviyeleri yorgunluk, bağışıklık fonksiyonunda azalma ve bilişsel fonksiyonda zayıflık gibi semptomlara yol açabilir. Nadir durumlarda demir takviyeleri uygundur. Çoğu zaman sorun demir eksikliği değil, bakır eksikliği nedeniyle biyolojik olarak kullanılabilir demir eksikliğidir. Demir takviyesi yapmadan önce bilgili bir uygulayıcıyla çalışmanız zorunludur.

Bireysellleştirilmş Eğitim Proğramını(BEP) kolayca hazırlayın.

 

8. C Vitamini: C vitamini, bağışıklık sistemini desteklemeye ve vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. Düşük C vitamini seviyeleri yorgunluk, bağışıklık fonksiyonunun azalması ve enfeksiyonlara karşı duyarlılığın artması gibi semptomlara katkıda bulunabilir. C vitamini takviyeleri askorbik asit veya sodyum askorbat formunda alınabilir; ancak biz genellikle açerola kirazı veya Camu Camu'da bulunan işlenmemiş C vitaminini öneririz.

 

9. B12 Vitamini: B12 Vitamini, kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi ve sinir sisteminin düzgün çalışması için gereklidir. Düşük B12 vitamini seviyeleri yorgunluk, anemi ve bilişsel problemler gibi semptomlara katkıda bulunabilir. B12 vitamini takviyesi çok zordur. B12'nin metilkobalamin gibi aktif formları bazıları tarafından iyi, bazıları tarafından ise çok zayıf bir şekilde tolere edilebilir. Ayrıca B12'nin istenen etkiye sahip olması için selenyum, lityum, molibden ve riboflavin gibi belirli minerallerin yeterli düzeyde olması önemlidir.

 

10. Probiyotikler: Bugüne kadarki en kapsamlı meta-analiz, OSB'li çocukların mide-bağırsak sorunları geliştirme olasılığının dört kattan fazla olduğunu ortaya koymaktadır. Probiyotikler bağırsak sağlığı programının doğru aşamasında desteklendiğinde faydalı olabilir. Probiyotik türlerinin dönüşümlü kullanılması ve bunların prebiyotiklerle tamamlanması, uzun vadeli kazanımlar elde etmenin anahtarıdır. Bireysel probiyotik türleri açısından, belirli otistik semptomlara yardımcı olma açısından aşağıdakiler mercek altına alınmıştır.

  1. a) Otizmli çocuklarda kaygı ve strese bağlı davranışları azalttığı gösterilen Lactobacillus rhamnosus . Ayrıca otizmli çocuklarda sosyal ve iletişimsel davranışları iyileştirdiği bulunmuştur.
  1. b) Bifidobacterium longum'un otizmli çocuklarda gastrointestinal semptomları azaltma potansiyeli açısından incelenmiştir. Otizmli çocuklarda bağırsaktaki iltihabı azalttığı ve sosyal davranışları iyileştirdiği bulunmuştur.
  1. c) Bifidobacterium breve'nin otistik çocuklarda bağırsak iltihabını, mide-bağırsak semptomlarını ve kaygıyı azalttığı bulunmuştur.

Otizmli çocuklar genellikle fiziksel ve zihinsel sağlıklarını ve refahlarını etkileyen besin eksikliklerine sahiptir. Ebeveynler ve bakıcılar, yukarıda belirtilen besin maddelerini destekleyerek ve bu besinler açısından zengin bir beslenme sağlayarak, çocuklarının gelişimini ve refahını desteklemeye yardımcı olabilirler. Takviyenin her zaman bir sağlık uzmanının rehberliğinde ve dengeli bir beslenmeyle birlikte alınması gerektiğini unutmamak önemlidir.

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.

Bu makale tıbbi tavsiye niteliğinde değildir

Babar, EA ve Khan, A. (2018). Otizm spektrum bozukluğunda demir eksikliği. Pediatrik Sinir Bilimleri Dergisi, 13(3), 197-202.
Chirumbolo, S., Guzzi, G. ve Bjorklund, G. (2017). Otizmde Omega-3 yağ asidi durumu: Sistematik bir derleme. Beslenme Sinirbilimi, 20(2), 85-97.
Ghanizadeh, A., Modabbernia, A., Ashrafi, M. ve Pakseresht, S. (2017). Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda serum selenyum düzeyleri: Sistematik bir inceleme ve meta-analiz. Tıp ve Biyolojide Eser Elementler Dergisi, 41, 115-119.
Grosse, SD, Ozonoff, S. ve Folsom, TD (2015). Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda ve tipik olarak gelişen kontrollerde D vitamini düzeyleri. Otizm Araştırması, 8(5), 595-603.
Hersh, JH, Johnson, CR ve Johnson, SL (2018). Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar için magnezyum takviyesi. Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Dergisi, 24(6), 564-569.
Khan, AA, Rehman, A. ve Rehman, U. (2017). Otizm spektrum bozukluğunda A vitamini eksikliği. Pakistan Tıp Bilimleri Dergisi, 33(4), 874-878.
Kumar, S., Gupta, SK ve Jain, S. (2018). Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda B12 vitamini eksikliği. Hint Pediatri, 55(2), 103-108.
Liu, TT, Tsai, CY, Hsu, WH ve Tsai, PJ (2018). Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda C vitamini düzeyleri. Psikiyatri Araştırması, 264, 29-32.
Rezapour-Firouzi, S., Hajebi, A., Momeni, F., Jamshidi, AH, Taheri, M. ve Amani, R. (2018). Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda serum çinko düzeyleri. Biyolojik Eser Element Araştırması, 183(2), 294-300.
Tunovic, S., Şahin, F. ve Tunovic, Z. (2017). Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda folik asit eksikliği. Pediatrik Sinir Bilimleri Dergisi, 12(3), 225-228.
Bercik, P., Park, AJ, Sinclair, D., Khoshdel, A., Goh, YI ve Lu, J. (2009). Bir probiyotiğin otistik spektrum bozukluğu olan çocukların nörodavranışsal şiddeti üzerine etkileri. Biol Psikiyatri, 65(9): 883--891. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19349410/ 2.
Wang, F., Chen, W., Xie, M. ve Cao, J. (2018). Bifidobacterium longum'un otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda gastrointestinal semptomlar ve davranış bozuklukları üzerine etkileri. Appl Microbiol Biotechnol, 102(19): 8127--8135. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29471802/ 3.
Tomova, A., Husarova, V., Lakatosova, S., Bakos, J., Vlkova, M., Babinska, K., Ostatnikova, D. ve Ocková, I. (2015). Probiyotik Bifidobacterium breve B-3 bağışıklık tepkisini ve kaygıyı modüle eder

Fotoğraflar

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Özel Eğitim Öğretmeni

İş Arayanlar

iş arayan 929 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

Bugün

Sudenur Ş.
Çocuk Gelişimcisi

Bugün

Rabia A.
Özel Eğitim Öğretmeni

Bugün

Zahir D.
Psikolog

Dün

Nursu S.
Odyolog

Bugün

Zehra K.
Ergoterapist

PKT, KDF, BEP, GÖF ve diğer formları otomasyonunuz otomatik hazırlasın

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.