08-07-2011 |

Otistik Çocuklara Çiğ Yemek Diyeti

Bilişim Teknolojisi ve Otizm yazımı okuyan okurlarımdan gelen yorumlar doğrultusunda otizm içerikli bir yazı daha paylaşmak istedim. ABD’de otizm konusunda neler yapılıyor sorusuna çok şey yazılabilir; ben bildiğim, duyduğum kadarıyla cevap vereceğim.

ABD'nin hastalık kontrol ve önleme merkezi (The Center for Disease Control and Prevention), 1997 ile 2008 arasında çocuklarda gelişme bozuklukları üzerine bir çalışma yaptı ve sonuçlar yayınladı. Bulgular, otistik çocuk sayısında belirgin bir artış gösterdi. Bunun üzerine sosyal yönde, iletişimde ve davranışlarda bozukluklar gösteren ve geleceğin büyükleri olan otistik çocuklar için daha fazla neler yapılması gerektiği tartışmaları hararetlendi.

Bilimsel ve medikal topluluklar otizmin nedenleri konusunda bir uzlaşma sağlayamamış olsa da birçok çalışma sonuçları kalıtımsal olduğunda birleşiyor. Bazı çalışma sonuçları otizm nedenlerini metal zehirlenmesi, yetersiz beslenme, elektromanyetik radyasyon, ana karnında toksik maddelere, zirai ilaçlara ya da reçeteli ilaçlara maruz kalmaya bağlıyor.

Bilimsel fikir birliğinin olmaması şaibeli hipotezler üretmeye fırsat veriyor. Örneğin bir kısım araştırmacı otizm ile çocuk aşıları (çocuk felci, hepatit ve diğer bulaşıcı hastalık aşıları) arasında bağlantı olduğunu savunuyor. Tıp doktorları ve halk sağlığı çalışanları ise bunun sadece spekülasyon olduğu savında birleşiyor..

Kısacası otizm nedenleri henüz tam olarak bilinmiyor ve değişik hipotezler kafa karıştırmayı sürdürüyor.

Hekimler hamilelik sırasında çok vitaminli haplar (multivitamin) kullanılmasını öneriyorlar. Yalnız standart multivitamin otizm riskini azaltmıyor, hamilelik ve hamilelik öncesi (prenatal) için hazırlanmış multivitaminlerin alınması gerekiyor. Çünkü prenatal multivitaminlerde daha fazla demir, B6 ve B12 vitaminleriyle, iki kat daha fazla folik asit bulunuyor (folik asit bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişmesi için gereklidir.) Prenatal vıtamınler otizmi önleyebilir, özellikle kadınlar hamile kalmadan üç ay önce almaya başlamalı ve hamileliğin ilk ayında hergün düzenli almalılar. Yani hamile kalmayı düşünen kadınların ya da hamile olanların kullanacağı prenatal vıtamınler otizmi önlemekte çok önemli bir adım olabilir.

ABD'de bazı ebeveynler çiğ yemek diyeti (raw dıet) kullanarak kendi çocuklarında otizmi yok ettiklerini ya da önlediklerini iddia ediyorlar. Bu diyet pişmemiş, prosesten geçmemiş, organik yiyecekler içeriyor. Çiğ yemek diyetinin otizmli çocukların mide florasını güçlendirdiği, bağışıklık sistemine takviye yaptığı ve sistemi temizlediği (detox ettiği) düşünülüyor. Çocuklarına pişmemiş yiyecek diyeti uygulayan ebeveynlere göre bu diyet otizmi önlüyor hatta ilk safhalarındayken yok edebiliyor. Bu konuda bildiklerim sadece okuduklarımdan ve annelerden duyduklarımdan ibarettir.

Ebeveynler otistik çocuklarına çiğ diyetle neler yediriyorlar?

Bu diyette bulunan gıda maddeleri temel olarak sebze, meyve, fındık fıstık, tahıllı yiyecekler, yumurta, balık (sashimi tarzı balık - çok ince dilimlenmiş pişmemiş sosla yenen Japon usulü balık), et (carpaccio tarzı et - çok ince dilimlenmiş İtalyan usulü kırmızı et) pastörize edilmemiş süt, yoğurt ve peynir.

Ebeveynler otistik çocuklarına neden çiğ diyet yediriyorlar?

Çiğ yenen yiyecekler daha fazla vitamin ve nutrient (besin) bulundurur.

Belirli bir ısının üzerinde pişirilen yıyeceklerde bulunan ve sindirime yardımcı olan enzimler yok olur.

Çiğ yiyecekler sağlıklı bakteri ve mikro-organizmalar barındırırlar ki bu da mide florası için yararlıdır. Ayrıca bağışıklık ve sindirim sistemini takviye eder.

Prosesten geçmiş yıyeceklerde kimyasal maddeler, katkı maddeleri, besin koruyucuları, besin boyaları bulunur; bütün bunlar toksiktir ve sağlıksızdır.

Organik yıyeceklerde daha az kimyasal madde bulunur ve daha besleyici olduğu düşünülür.

ABD'de otistik çocukların çoğu normal devlet okullarına (mainstream education) gidiyor. Sağlık çalışanları ve eğitimciler, özel eğitim vererek çocuğu toplumdan dışlamanın gereğine inanmıyorlar. Ancak her çocuk kendi doktoru tarafından muayene edildikten sonra normal okula gidip gidemeyeceği tayin ediliyor. Bazı ileri safhalarda normal okula gitmeleri mümkün olmuyor. Normal eğitim her otistik çocuk için uygun olmasa da çoğunluğun işine yaradığı biliniyor.

Bir tanıdık ve otizm deneyimleri:

9 ve 12 yaslarında iki otistik oğlu olan Sharon isminde çok fedakar bir anne tanıyorum. Onun cocukları normal okula gidiyor. Sharon’la okulda veya sağlıklı yiyecek dükkanlarında tesadüfen karşılaşır ayaküstü zevkli sohbetler ederiz. Bir keresinde bana şunları söylemişti: "Oğullarımla yaşarken, küçücük de olsa başarıyı takdir etmeyi öğrendim. Onlar benim göremediğim en basit şeyleri farkeder, en küçük detayları görürler. Tanrı onlara bambaşka meziyetler vermiş, insanları iyi tanırlar ve maksatlarını bizlerden daha iyi görebilirler. Birçok yetişkinin değer verdiği derinliksiz şeyler onlar için anlam bile ifade etmez. Oğullarım eşi benzeri olmayan birer tanrı vergisidir ve onları yeryüzünde hiç birşeye değişmem."

Ayrıca Sharon birçok otistik çocuğun görsel yöntemlerle daha iyi anladığını söyler. Otistik çocuklarla uzun cümlelerle konuşmak yerine resimlerle, çizgilerle anlaşmanın daha kolay olabileceğini savunur. Çünkü bazı otistik çocuklar iletişim için sözlerin kullanılması gerektiğini bilmiyormuş, onlar için sadece resimler, çizimler ve fotoğraflar iletişim unsuruymuş.

Sharon bir keresinde bana "Biliyor musun çocuklarımın bana verdiği en büyük armağan nedir?” diye sormuş ve cavaben “dua” demişti. "Oğullarım sayesinde duanın gücünü keşfettim. En zor anlarımızda dua hep yardıma koşar!”

Kaynak: http://www.dogurehberi.com Fatoş ŞİMŞEK

Fotoğraflar

Yorumlar (1)

[ Üyelere Özel ] 18-07-2011 15:20:38

bilimsel gerçekliği olan literatürde yer alabilecek yazılar görmek isterdim

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Diğer