Örüntülü Eğitim ve Mucitlik
Bu ifadeler çerçevesinde birkaç örneklendirme yapmadan geçmeyeceğim. Edison’un hayat hikayesini tümden okumamış olsanız da kısmi olarak biliyorsunuzdur. Edison küçük yaşlardayken annesi rahatsızlanır ve ışığa ihtiyaç duyulur. Annesi akşam vakitlerinde rahatsızlanmıştır ve doktor ifadesinde ışık olmadan gerekli müdaheleyi yapamayacağını ifade etmiştir. Edison ise olayı basit bir veriler bütününden çözmüştür… Evdeki bütün aynaları toplayan Edison, bu aynaları birbirine paralel olacak şekilde tutmuş ve ortadaki mumun alevi fizik kuralları çerçevesinde bu aynalarda sonsuz bir şekilde yansımayı meydana getirmiş ve netice itibari ile de odanın içerisi gayet aydınlık olmuştur. Bu ifade tarzında Edison uygulamalı zeka ile verileri bir araya getirmiş ve bunu günlük hayatta kullanmayı başarmıştır. Edison eğer ki aynaları paralel tutmamış olsaydı bu aydınlanma gerçekleşmeyecekti, hakeza Edison bu verileri uygun zamanda ve yaşı küçük olduğu halde düşünmeyi başarmıştır.
Günlük ifadeler tarzında normal düşünce sistemi içerisinde olan bir insanın düşüneceği sadece o an için gerekli olan veridir. Bu ifadeyi şöyle şematize edebiliriz:
Ahmet’in birinci dakikadaki düşüncesi
Fizik bilimi bölüm 26
Ahmet’in ikinci dakikadaki düşüncesi
Kimya bilimi bölüm 12
Ahmet’in üçüncü dakikadaki düşüncesi
Biyoloji bilimi bölüm 23
Ahmet’in dördüncü dakikadaki düşüncesi
Astronomi bilimi bölüm 5
Normal düşünce sisteminde insanlar yukarıda tabloda verilen Ahmet gibi düşünmektedir. Bunun temel ifadelerinden bariz olanı zekaya dayanmakla beraber eğitiminde önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.
Bundan önceki dönemlerde zekanın sadece teoriden ibaret olduğu ve tekli zeka modelinin olduğu savunuluyordu. Ancak çoklu zeka modelinin ortaya konulmasında itibaren olaylar hem yön ve hem de yöntem değiştirmiştir. Eğitimciler, yaptıkları çalışmalarda artık bireylerin farklı olduklarını ve çocukların yetişkinlerin minyatürü olmadıklarını benimsemişlerdir.
Ancak ben burada eğitim modellemesindeki bir ifadeyi düzeltmek istiyorum… Eğicimler insanların farklı olduklarını ve temelde sekiz tipe ayrılan çoklu zeka modellerinden birine ya da bir kaçına öğrencinin uyumlu olduğunu ifade etmektedir. Eğitim verilirken de çocuğun gelişim göstereceği modele uygun eğitim tiplemesinden geçirilmesi gerektiği savunulmaktadır. Ancak bu modelleme sonucunda pratik zekalı insanlar yerine, Ahmet’in modelinde görüldüğü gibi tasarımdan yoksun insanları üretmiş olacağız. Bunun yerine karma bir eğitimle çocukların bütün zeka modellemeleri belirli denge içerisinde arttırılabilinir. Örnek ifadeyi açmayı uygun bulmaktayım… Bir performans ödevi verildiği zaman, bu performans ödevi sadece o ders ile ilgili olmamalı, çocuğun diğer derslerle de aynı orantıda bağlantı kurmasını sağlayacak ifadeleri de içermesi; onun örüntülü öğretimden kurtulup, örüntülü eğitim ifadesinden bahsetmesine neden olacaktır. Ahmet bu şekilde yetiştirildiği zaman aşağıdaki tablodaki gibi pratik zekalı bir mucit haline gelecektir ve toplumlarında buna çok ihtiyacı vardır…
Ahmet’in birinci dakikadaki düşüncesi
Fizik bilimi bölüm 12
Fizik bilimi bölüm 25
Kimya bilimi bölüm 19
Biyoloji bilimi bölüm 14
Astronomi bilimi bölüm 34
Bu şekilde Ahmet aynı anda bir çok bilimsel verinin birleşimini sağlayacak ve bu da onun yeni tasarımlar üretmesini sağlayacaktır. Kısaca örüntülü öğretim yerine örüntülü eğitimden geçmiş olacaktır…
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.