27-05-2005 |

ÖĞRENMEYİ ÖĞRENME

ÖĞRENMEYİ ÖĞRENME

        HERHANGİ BİR İŞİN VEYA HERHANGİ BİR ŞEYİN ÇOK İYİ BİLİNMESİ VE YAPILMASI İÇİN İLK ÖNCE ONU ÇOK İYİ TANIMAMIZ GEREKİR. BİRŞEYLER ÖĞRENMEYE ÇALIŞIYORUZ AMA, ACABA ÖĞRENMENİN NASIL GERÇEKLEŞTİĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ YANİ ÖĞRENMEYİ ÖĞRENDİK Mİ?

       ÜÇ ÇEŞİT TEMSİL SİSTEMİMİZ VARDIR, YANİ DIŞARDAN GELEN UYARICILARI ALGILAMA ŞEKLİMİZ: GÖRSEL, İŞİTSEL VE DOKUNSALDIR. BUNLARDAN HERBİRİ HER İNSANDA VARDIR; FAKAT KİMİNDE GÖRSELLİK, KİMİNDE İŞİTSELLİK, KİMİNDE İSE DOKUNSALLIK DAHA FAZLADIR.

       BİLLİYOR MUSUNUZ İNSANLAR ARASINDAKİ İLETİŞİM BOZUKLUĞUNUN EN ÖNEMLİ NEDENLERİNDE BİRİSİ BUDUR. GÖRSEL BİR KİŞİYLE İŞİTSEL BİR KİŞİ EĞER TEMSİL SİSTEMLERİNİN NE OLDUĞUNU BİLMİYORSA BİRAZ ANLAŞMAKTA SORUN YAŞARLAR.

       BURADA ÖNCELİKLE ÖĞRETMENLERİN BUNLARI ÇOK İYİ BİLMESİNİN İYİ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM. "Şİİİİİİİ  OLUM DİNLESENE BURAYI,  YAVRUM BURAYA BAK" DİYE BAĞIRAN ÖĞRETMENLERİMİZ  ŞUNU ÇOK İYİ BİLMELİDİRLER Kİ HER ÖĞRENCİNİN TEMSİL SİSTEMLERİ AYNI DEĞİDİR. ONUN İÇİN MÜMKÜN OLDUĞU KADAR DERSİ SÖZEL OLARAK ANLATIRKEN GÖRSEL MATERYALLERİ DE KULLANMALIDIR, AYRICA DENEY VB. DURUMLARLA YAPARAK ÖĞRENMENİN NE KADAR KALICI OLDUĞUNU DA GÖZ ARDI ETMEMELİYİZ. ÖĞRENCİ BAZEN PENCEREDEN DIŞERI BAKARAK DALAR GİDER, ÖĞRETMENİ HEMEN UYARIR; ASLINDA ÖĞRENCİ DIŞARI BAKMIYORDUR GÖRSEL BİR TEMSİL SİSTEMİNE SAHİPTİR VE DİNLEDİĞİ ŞEYLERİN HAYALİNİ KURAR VEYA FOTOĞRAFLARINI OLUŞTURUR.

        AyNI DURUM  ANNE BABALAR İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİDİR, ÇOCUĞUNUN NASIL ÖĞRENDİĞİNİ BİLMEZ, ÜSTÜNE ÜSLÜK BİR DE KENDİSİ HANGİ TEMSİL SİSTEMİNE SAHİPSE ÇOCUĞUNA O ŞEKİLDE BİR ŞEYLERİ ÖĞRETMEYE ÇALIŞIR.

      GEREK ÖĞRETMENLER, GEREKSE ANNE BABALAR ÖNCELİKLE KENDİ TEMSİL SİSTEMLERİ OLMAK ÜZERE ÇOCUKLARININ VE ÖĞRENCİLERİNİN TEMSİL SİSTEMLERİNİ BİLMELİDİR.  BU KONUDA PSİKOLOJİK DANIŞMANLARDAN YARDIM ALINABİLİR.

       YİNE AİLE İLİŞKİLERİNDE DE DURUM BÖYLEDİR, KARISI DOKUNSAL OLAN BİR EŞİN KAPIDAN GİRERKEN "MERHABA HAYATIM NASILSIN SENİ SEVİYORUM CANIM ÇOK ÖZLEDİM SENİ" , "YA HİÇTE ÖYLE GÖRÜNMÜYORSUN İNSAN KAPIDAN GİRERKEN BİR ÖPER" BAKIN BİRİSİ İŞİTSEL BİRİSİ DOKUNSALDIR.

       BEYNİMİZ GENELLİKLE FOTOĞRAF ÇEKEREK DAHA İYİ VE KALICI ÖĞRENİR. HERHANGİ BİR ŞEYİ ÇOK İYİ ÖĞRENMEK İÇİN ONU KISA SÜRELİ HAFAZADAN UZUN SÜRELİ HAFIZAYA TEKRARLAR YOLUYLA ATARIZ VE KALICI OLUR. BİR DE BEYNİMİZİN BİR ZAAFI VARDIR BİLİYOR MUSUNUZ: İNSAN BEYNİ GERÇEKLE HAYALİ AYIRT EDEMEZ BİZ ONA NE GÖNDERİRSEK ONU ALIR VE ONU YAPMAK İÇİN ÇALIŞIR; BU İSTER OLUMLU OLSUN İSTER, OLUMSUZ OLSUN.

        AYRICA BEYNİMİZ TEZATLARI, OLUMSUZ ŞEYLERİ VE SAÇMA ŞEYLERİ DAHA ÇABUK VE KALICI ÖĞRENİR. ÖRNEĞİN " ON METRE BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ BİR KARINCAYI HAYAL ETMEYİN" DESEM BAKIN YANLIŞ DEĞİL ETMEYİN DEDİM; AMA EMİNİM Kİ HEMEN AKLINIZDA BÖYLE BİR ŞEY CANLANMIŞTIR.

        ÇOCUKLARIMIZA "ÇALIŞ ÇALIŞ" DEMEK, İNANIN ONLARIN TAM TERSİNİ YAPMALARINA NEDEN OLUR. 3 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUNUZ ELİNE BİR BARDAK ALDIĞINDA "AMAN BARDAĞI ELİNDEN HEMEN ALIN YERE ATIP KIRABİLİR" YA ZATEN BİZ ÇOCUĞUN AKLINDA BİLE OLMAYAN BARDAĞI KIRMA EYLEMİNİ ONA SÖYLÜYORUZ VE DOĞAL OLARAK ÇOCUKTA YAPABİLİRSİN DEDİĞİMİZ HER ŞEYİ YAPACAĞINDA BARDAĞI YERE ATIP KIRAR.

       KISACASI BEYNİMİZİN NASIL ÇAŞILTIĞINI, NASIL ÖĞRENDİĞİMİZİ BİLMEDEN, TEMSİL SİSTEMLERİMİZİ BİLMEDEN SAĞLIKLI BİR İLETİŞİM SAĞLIKLI BİR ÖĞRENME GERÇEKLEŞTİREMEYİZ. YİNE TEKRARLAMAK İSTİYORUM BU KONUDA UZMANLARDAN YANİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLARDAN YARDIM ALINMASINI İYİ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM.

SAYGILARIMLA

PSİKOLOJİK DANIŞMAN

ABDULLAH ŞENCAN

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen