NÖROLOJİK HASTALIKLARDA BESLENME

Tüm nörolojik hastalarımızın kolaylıkla erişebileceği, tüketimi kolay besin tavsiyeleri. Sindirimi ve boşaltımı kolaylaştıracak basit tüyolar
Dikkat! Her hasta özeldir ve egzersiz reçeteleri gibi beslenme programlarının da hastaya özel olması, maksimum fayda alınmasını sağlayacaktır. Verilen bilgiler genel tavsiye mahiyetinde olup ayrıntılı bilgiler için lütfen doktorunuza ve diyetisyeninize başvurunuz.
NÖROLOJİK HASTALARIN BESLENİRKEN DİKKAT EDECEĞİ KURALLAR
✔ Mümkün oldukça sağlıklı-ambalajsız-köy kökenli (fabrikada paketlenmemiş) yiyecekler tüketin..
✔ Bilhassa tavuk & yumurtası, süt, peynir, yoğurt, tereyağı, baklagiller, reçel/pekmez/helva/bal gibi besinler kesinlikle köy menşeili olmalıdır. Doğal maden suyu hariç gazlı içeceklerden kesinlikle uzak durun.
Dikkat! Bazı şirketlerin maden suyu şişesi görünümlü şişelerde pazarladığı "doğal zengin mineralli su"lar maden suyu değildir!
✔ Bağışıklığı güçlü tutmak için yeterli ve daha da önemlisi sağlıklı beslenmek yeterlidir. Aşırı kilo yavaşlayan hareketleri iyice yavaşlatacaktır.
✔ Tatlandırıcı ve aroma verici (aspartam ve monosodyum glutamat gibi), glukoz/fruktoz şurubu içeren besinlerden, içinde "E-" uzantılı kimyasallar barındıran paketli yiyeceklerden/içeceklerden uzak durulmalıdır.
✔ Bağırsak sağlığı bir çok hastalığın önlenmesi ve tedavisinde etkisi kanıtlanmış bir meseledir. Bağırsaktaki probiyotik bakterileri korumak ve sayılarını arttırmak nörolojik hastalıklarda da olumlu değişimlere vesile olacaktır. #Probiyotik bakterilerden zengin besinler (yoğurt, kefir, turşu) ve Probiyotik bakterilerin tükettiği besinler olan #prebiyotikler (soğan, sarımsak, enginar, pırasa, kuşkonmaz) tüketmek bağırsak sağlığı için elzemdir.
✔ Tek öğünde aşırı yemekten kaçınılmalı ve öğünlerde tüketilen besin miktarı azaltılmalı. Ara öğünlerde meyve-sebze ağırlıklı beslenilmeli. Akşam 8'den sonra mümkün mertebe yemekten, özelikle de yağlı yiyecekler ve şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
✔ Mide ve bağırsak da, nörolojik hastalıklarda kas tutulumu olduğundan hastalıktan ne yazıkki nasibini alıyor. Haliyle kabızlık-reflü-ülser gibi problemler sık karşılaşılan durumlar halini alıyor. Günlük yeteri kadar lif alınmalı (tam tahıllı ekmekler, mandalina-portakal gibi meyveler) ve bol sıvı tüketimi teşvik edilmelidir..
✔ E vitamininin #Parkinson 'un etkilerini azalttığı kanıtlanmıştır. Parkinsonlu hastalarımız için E vitaminden zengin besinler:
▫Ispanak, tere otu, maydanoz, lahana, çiğ çerezler (ceviz, fındık, badem vs), avokado (kabızlığa da iyi gelmektedir)
▫Zeytinyağı, balıklar, organik tavuk ve yumurtası.
✔ Kan-beyin bariyeri dediğimiz; görevi beyni ve omuriliği zararlı mikroorganizmalardan korumak olan savunma mekanizmasını güçlendiren bazı besinler vardır:
▫ Üzüm, kiraz, yaban mersini, bazı çam ağaçlarının iğneleri ve kabuklarında bu yararlı kimyasallardan bulunur.
▫ Çinko ve selenyum içeren besinler, #sinamekibitkisi
Dikkat! Bağışıklığı güçlendirdiği iddia edilen #besintakviyesi haplar/macunlar zararlı kimyasallar barındırır.
✔ Günlük mineral ihtiyacınızı karşılamak için maden suyu, ara öğün olarak meyve ve sebze salataları tüketebilirsiniz.
✔ Tereyağı ve kırmızı et protein deposudur. Fakat #MS ( #Multipleskleroz ) teşhisiniz varsa tüketimini azaltmanız öneriliyor.
✔ Balık tüketimini arttırın (konserve balık, ahtapot ve midye önerilmiyor) Margarini asla tüketmeyin. Mümkünse zeytinyağı veya tereyağına geçiş yapın. Keten tohumu da balık sevmeyenler için tavsiye edilen bi besin. (Omega-3)
✔ Türk kahvesi, siyah çay ve koladan uzak durun. Alternatif olarak menengiç kahvesi, yeşil çay, sade maden suyu tüketebilirsiniz.
#İnme / #Felç hastalarımız beslenmede çoğu kez destek aldıklarından ayrı bir başlık altında inceleyeceğiz. Makalemiz bitme aşamasında yakında paylaşılacaktır.
Ek olarak: #İnme, Ms, Parkinson gibi hastalıklarda düzenli bir #egzersiz ve hobi hayatınız olmalı. Unutmayın:
#Hareketlilik kesinlikle en büyük ilaçtır..
Fzt. Eyyüb Musab Taş
EFİTE EVDE FİZYOTERAPİ HİZMETLERİ
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.