N4.Kuşlarım var benim
Yıllar evvel öğretmenimin, “Sus! Öğretmen her şeyi bilir” demesi gözümün önünden gitmiyor. Nasıl diyordum, bilmediğimiz özel güçlerimi var.
Küçük çocukların hayal dünyası geniş olduğu gibi somut düzeyde düşünürler. Bundan dolayı da zihinlerinde farklı dünyalar oluşturabilirler. Ondan değil midir? Uçan, düşen, savaşan, sihirleri olan hikâyeleri sevmeleri.
Hadi okuldayken görüyor da evde nasıl görecek? Tabi o zamanlar teknoloji bu kadar ilerlememişti. Nerede kamera sistemleri…
Nasıl? Sorusuna yanıt şöyle geliyordu: “Kuşlarım var benim.”
İnsan ister istemez düşünüyor. Bu uçan kuş öğretmenimin mi? “Aaa! Anne penceremdeki kuş bana bakıyor, beni izliyor, öğretmenime söyleyecek.”
Anne: “Kuşlar konuşmaz, düşünemez.” (İsmi geçen kuş: Güvercin)
Anlam kargaşası oluşuyor, bir yanda canından çok sevdiğin annen, bir yanda değerli öğretmenin.
Sonra zaman geçiyor, öğreniyoruz ki “Anne Kuş” :)
Aklımız da o zaman anneler olarak; “Öğretmenle paylaşmayalım” düşüncesi belirebilir. Bu da doğru değildir. Tabi ki önemli olan bilgileri paylaşmalıyız. Burada biz eğitimcilere iş düşüyor. Çocuklarda anlam kargaşası oluşturacak kelimeler kullanmamalıyız…
Çocuğu, sınıfın ortasında; “Sen ne yaptın?” “… İsimli arkadaşınız bunu yapmış” diyerek rencide etmeyelim. Sayısız çözüm yolu getirilebilir. Örneğin küçük yaş grubu için; küçük bir hikâye ile (böyle bir durum için, sınıf listesinde yer almayan bir ismin kullanılmasının daha uygun olduğunu düşünüyorum ) ne yapması gerekiyor? Siz olsanız ne yapardınız? Çocukların düşünmesi sağlanabilir. Çocuğa doğrudan değil dolaylı olarak aktarmış oluruz. Çocuğu burada rencide etmiyoruz, hazır çözüm yolu da sunmuyoruz. Kendisinin doğru olanı bulması ve karar vermesi için destekliyoruz. Bir de aradan zaman geçmesi daha uygundur. Olayın akabinde müdahale çoğu olayda işe yarasada, burada düşünmeye değil kendini yargılamaya çocuğu götürür. Kendini içine kapatır. Hatta sırasından aşağı doğru kaydığını da gözlemleyebilirsiniz. Çocuk suçluluk hissine kapılabilir. Sanki başka birinin sorunu da ona yardım ediyormuşuz, izleminin yaratılmasının daha uygun olduğunu düşünüyorum.
Bir öğretmenin çocuklarda anlam kargaşası yarattığına tanık olmuştum. Sizinle paylaşmak istiyorum.
Öğretmen: “Bunların eli daha kırılmamış.” Diye hitap etti. “Anlayamadım, nasıl kırılmamış?” “Kırılmamış, Kırmalı mıyız? :) “Sonra düşündüm ki? Kalem tutma yetisinden bahsediyor. Bunu duyan bir çocuk öğretmenine seslendi: Öğretmenim benim elim geçen yaz kırıldı.
Düşünün Artık…
N:Ö.
[ Üyelere Özel ] 09-06-2010 21:13:49
BENCE BİR ÖĞRETMENİN HANGİ BRANŞTA OLURSA OSUN AKADEMİK DERSLERİN YANINDA ÇOK İYİ ÇOCUK PSİKOLOJİSİ BİLMESİ GEREKİR...ÖĞRETMEN OLMAK İÇİN ÖĞRETMEN OLANLAR BUNU UYGULAR,OKUR ,ARAŞTIRIR SORGULAR,YENİ ŞEYLER BULUR YANİ YARATICI OLUR...BAZILARI KIZABİLİR AMA GÖZLEMLERİME GÖRE ,''ÖĞRETMEN BARİ OLAYIM ,BOŞ GEZMEYEYİM ''DİYENLERDEN MAALESEF OLMUYOR...ZAMANLA SİZLERDE GÖZLEMLİYECEKSİNİZ..BURDA BİR ŞEY DEBELİRTEYİM,ÖĞRETMEYE MERAKLI OLANLAR AZ DA OLSA BAŞARILI OLABİLİYOR..BU GRUP İÇİNDE BENİM DE YAŞADIĞIM OLAYLAR VE BAŞARILI OLANLAR VAR.ONLARA DA HAKSIZLIK ETMEYEYİM...KUŞLARI GEÇEN YIL BENDE KULLANDIM... BİR KAÇ GÜN SONRA SINIFTA KONUŞURKEN ÖĞRENCİM ''KUŞLAR KONUŞUR MU ''DİYE SORDU.BENDE''SENCE ''DEDİM.BANA KONUŞMAZ YANITINI VERDİ.O ZAMAN NASIL OLUYOR DİYE SORDUM.BÜYÜK ÇOĞUNLUK ''ANNELERİMİZ Mİ SÖYLÜYOR'DEDİ.O ZAMAN ONLARIN HANGİ DAVRANIŞINA KARŞILIK BÖYLE BİR ŞEY YAPTIĞIMIZI ANLATT IM .ONLARINDA FİKİRLERİNİ ALDIM.GÜZEL BİR KONUŞMA YAPTIK.GAYET GÜZEL ANLADILAR.BİR SORUN ÇIKMADI.BELKİ BİR KAÇ GÜN KAVRAM KARGAŞASI YAŞADI AMA SORUN ÇÖZÜLDÜ..YANİ KUŞ OLAYI SENE SONUNA KADAR SÜRSEYDİ YANLIŞ OLURDU BENCE .KISA SÜRELİYDİ AMA ÇOK HOŞ ŞEYLER YAŞADIK..SİZE DE BAŞARILAR DİLİYORUM..
[ Üyelere Özel ] 31-03-2010 15:22:42
okul öncesi; eğtimin geliştiği yaşadığı yerdir okul öncesi öğretmenlerinin bu anlayışta olmaları çok güzel, tebrikler