Müzikterapi ve oyun terapisinin işbirlikli kullanımı
MÜZİKTERAPİ VE OYUN TERAPİSİNİN İŞBİRLİKLİ KULLANIMI
Müzik terapisi ve oyun terapisi tedavide birleştirildiklerinde onları ideal hale getiren bazı nitelikleri paylaşmaktadırlar. Müzik kendi içinde doğası gereği eğlenceli bir araçtır, birçok çocuğun rutin ve çevresel oyunlarının bir parçasıdır. Oyun terapistleri aynı zamanda müziği oturumlarında ilgi çekmek amacıyla da kullanırlar. Bu şekilde müzik terapisinin ve oyun terapisinin birlikte kullanılması mantıklıdır. Müzik terapisi ve oyun terapisinde terapi amacı düşünüldüğünde birçok ortak yönleri vardır. Birlikte çalıştıkları hastalar ve terapi bağlamında yaratıcılık ve oyunculuğun önemi açısından ortak yönleri vardır. Günümüzde terapi yaklaşımları kendi literatürlerinde ayrı kavramlar olarak karşılaştırılmış ve ele alınmışlardır. Fakat literatür müzik terapistlerinin ve oyun terapistlerinin belgelerindeki tedavi sorumluluklarını paylaşmada belirli hastalar ve bu tür bir işbirliğinin sonuçlarını içerir.
Wimpory ve Nash (1999) bununla birlikte interaktif oyunlara dayalı terapotik yaklaşımı “müzikal etkileşim terapisi” olarak belgelendirmiştir. Froehlich (1984) müzik terapisinin ve oyun terapisinin pediatrik hastaların sözlü ifadeleri üzerinde müzik terapisinin ve oyun terapisinin etkilerini karşılaştırmıştır. Deney grubu ve bir kontrol grubuyla bireysel oturumlar gerçekleştirmiştir. Sonuçlar, müzik terapisi pediatrik hastalarda oyun terapisinden daha etkili olduğunu göstermiştir.
Müzik terapistleri müziksel ve diğer etkinlikleri oturumlarında sıkça uygulamaktadır. Ford (1999) şiddetli gelişimsel bozuklukları olan yetişkin bayanlarla olan çalışmalarında su oyunlarını kullanmıştır. Diğer bir şekilde de oyun terapistleri müziği oturumlarında kullanabilmektedirler. (Bassett, 1978; Bishop, 1978; & Carmichael, 1997) Müzik terapileri ve oyun terapileri aynı amaçla uygun terapi modelleri olarak kullanılmaktadır.(Anderson, 1991) Aslına bakılırsa otistik kişilerde faydalı eğitim yaklaşımları olduğu söylenmektedir. (Dempsey & Foreman, 2001)
A PHENOMENOLOGICAL STUDY OF THE CO-TREATMENT OF MUSIC THERAPY AND PLAY THERAPY WITH A BOY DIAGNOSED WITH AUTISM (Otistik Bozukluğu Olan Erkek Çocuklarda Müzik Terapi ve Oyun Terapi Ortak Tedavisinin Görüngüsel Çalışması)
Çeviri: Orçun Berrakçay - Ümmühan Namal / İzmir 2007
ATHESIS SUBMITTED IN PARTIAL FULFILLMENT OF THE REQUIREMENTS FOR THE DEGREE OF MASTER OF ARTS IN THE GRADUATE SCHOOL OF THE TEXAS WOMAN'S UNIVERSITY
COLLEGE OF ARTS AND SCIENCES BY ANITA GADBERRY, BM.DENTON, TEXAS DECEMBER 2005 Page: 6-7
[ Üyelere Özel ] 16-10-2007 11:41:48
Konunun ele alınmasını olumlu bulmakla beraber, çok kısa, içeriği dolmamış bir
yazı olmuş.daha açıklayıcı, somut örneklerle zenginleştirilmiş bir yazıyı görmek isterdim.
Yine de konuyu gündemde tutmanızı takdir ediyorum
Saygılar.
Nurşin
[ Üyelere Özel ] 15-10-2007 15:51:52
Yurt dışında değişik enstirümanlar ile aldığım eğitimleri türkiyede engelli çocuklar üzerinde kullanıyorum. Çok faydalarını gördüm. Tavsiye ederim gerçekten.
Fizyoterapist Oguzhan