15-10-2007 |

Müzikterapi ve Otizm

Onyıllardır müzik otistik çocukların tedavi modelinde bir destek sağlamak amacıyla kullanılmıştır. (Steven & Clark, 1969) Steven ve Clark’ın dediği gibi Rimland müziksel ilgisinin ve yeteneğinin otistik çocuklarda evrensel olduğunu söylemiştir. Altı yazar da otistik çocuklarda müzik terapisinin birçok sonucunun ortaya çıktığını gözlemlemiştir.

Steven ve Clark müzik terapi tekniklerini 5 – 7 yaş arasında değişen beş çocukta denemiştir. Sekiz oturum sonucunda otizm ölçeğindeki sonuçlarda önemli bir gelişme olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda gelişimsel olgunlukta da önemli bir artış gözlemlenmiştir. Yazarların belirttiğine göre genel olarak müzik terapi tekniklerinin otistik çocuklarda olumlu sosyal davranışlarının iyileştirilmesinde önemli bir etkisi olduğu görülmüştür.

Thaut (1988) otistik çocuklarda müziksel tepki üzerinde çalışmıştır. Çalışmaları, otistik çocukların olağandışı müziksel yetenekleri ve müziksel tepkileri olduğunu göstermiştir. Bulduğu veriler otistik çocukların ürettiği tonal dizilerin araştırmacı tarafından oluşturulan ölçeklerde (orjinallik, ritm ve sınırlılık) yüksek olduğunu göstermiştir.

Brunk’ın (1999) yazısında: Müzik otistik çocukların iletişiminde ve eğitiminde eşsiz bir yoldur. Tedavi ve öğrenim aracı olarak etkililiği iki farklı terapi ve eğitim çerçevesi sağlayabilme yeteneğinden gelmektedir. Müzik tutarlı, istikrarlı ve tahmin edilebilir bir çevre sağlayabilmektedir. Güncel bir şarkının melodisi, armonisi ve ritmi, stresli yada yabancı bir ortamda çocuğun rahat etmesini sağlar. Fakat müzik aynı zamanda sınırsız bir esneknik de sağlayabilir. Zaman zaman çocukla birlikte değişir, çocuğun davranış ve duygularını yansıtır.

Brunk, müziğin dokuz terapotik yönünü vurgulamaktadır:

a) Müzik dikkati çeker ve dikkati arttırır

b) zamanı yapılandırır

c) başarı odaklıdır

d) sosyal becerilerin uygulanması için güvenli ve huzurlu bir ortam sağlar

e) tekrar ve hatırlama egzersizlerinin daha zevkli hale getirir

f) çocuğun, çevresinde başarı sağlamasına yardım eder

g) Bir rutini yerleştirmek ve işi rutine bağlamak amacıyla kullanılabilir

h) Aynı zamanda her bireye göre uyum sağlayabilir

ı) Birçok ortamda uygulanabilir. (Brunk, 1999)

Trevarthen, Aitken, Papoudi ve Robarts (1998) belirtmiştir ki müzik terapi otistik çocukların tedavisinde etkilidir, sosyal etkileşimde ve duygusal iletişimde onlara yardımcı olur. Otistik çocuklar üzerinde yürütülen birçok vaka incelemesi pozitif sonuçlar vermiştir. Belgelendirilen gelişmeler olumlu sosyal davranışların, çevresel bilincin, seslendirmenin ve dikkat aralığının, vokal taklitin, iletişimin, diğer insanlarla doğaçlama oyunların ve göz kontağında ilerleme olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak genel olarak müzik terapisinde kullanılan müzik otistik çocuklara hem güven hem de özgürlük duygusu sağlamaktadır.

A PHENOMENOLOGICAL STUDY OF THE CO-TREATMENT OF MUSIC THERAPY AND PLAY THERAPY WITH A BOY DIAGNOSED WITH AUTISM (Otistik Bozukluğu Olan Erkek Çocuklarda Müzik Terapi ve Oyun Terapi Ortak Tedavisinin Görüngüsel Çalışması)
ATHESIS SUBMITTED IN PARTIAL FULFILLMENT OF THE REQUIREMENTS FOR THE DEGREE OF MASTER OF ARTS IN THE GRADUATE SCHOOL OF THE TEXAS WOMAN'S UNIVERSITY
Çeviri: Orçun Berrakçay - Ümmühan Namal / İzmir 2007
COLLEGE OF ARTS AND SCIENCES BY ANITA GADBERRY, BM.DENTON, TEXAS DECEMBER 2005 Page: 4-6

Yorumlar (3)

[ Üyelere Özel ] 27-12-2007 20:21:38

insanda azıcık ruh varsa müziğe tepki verir.otistikler çocuk olurlar veyA YETİŞKİN FARKETMEZ sonuçta.çocuklar da şarkı oyun severler.sadece bir sayfalık bir teori açıklaması bu.siz paylaşın ne tarz müzik aletleri ne şekilde uygulanır diye.ÖRNEĞİN:ben otistiklerin klasik müziği sevmediklerini ama cakkıdı tarzı hareketli müzikleri sevdiklerini ve çin terapi müziklerine bayıldıklarını gözlemledim.
tef darbuka onları harekete geçriyor.tak çıkar materyallerini sevmiyorlar.ama şu oyuncakçıdaki sesli oyuncaklara haretketli dans eden oyuncaklara bayılıyolar ve alıcı ifade edici becerilere yönelik çalışmalarda tepki alabiliyosunuz.

[ Üyelere Özel ] 19-10-2007 19:26:25

sagol

[ Üyelere Özel ] 16-10-2007 11:46:34

çok teşekkürler.paylaşımınız için..
nurşin

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Müzik Öğretmeni