25-04-2021 |

MS'TE (Multiple Skleroz) BESLENME

Ms'te pek bilinmeyen beslenme tüyoları ve yaşamı kolaylaştıran tavsiyeler

Dikkat! Her hasta özeldir ve egzersiz reçeteleri gibi beslenme programlarının da hastaya özel olması, maksimum fayda alınmasını sağlayacaktır. Verilen bilgiler genel tavsiye mahiyetinde olup ayrıntılı bilgiler için lütfen doktorunuza ve diyetisyeninize başvurunuz.

✔ #Multipleskleroz makalemizde bulabileceğiniz gibi #MS bağışıklık sisteminin yanlış çalışmasının bir sonucudur. Kan-beyin bariyerinin görev dışı kalması, merkezi sinir sisteminin (beynin ve uzantısı omurilik) vücudun bağışıklık sistemi ile karşı karşıya kalmasına sebep olabiliyor. Bu da Ms'e zemin hazırlamaktadır. Kan-beyin bariyerinde görev alan dokuları güçlendirmek MS'ten korunmanın birincil yöntemi. Haydi öncelikle bu dokuları güçlendiren bazı besinlerden bahsedelim:

▫Üzüm, kiraz, yaban mersini, bazı çam ağaçlarının iğneleri ve kabuklarında bu yararlı kimyasallardan bulunur.

▫Çinko ve selenyum içeren besinler, #sinamekibitkisi gibi bitkiler ise bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bağışıklığı güçlendirdiği iddia edilen #besintakviyeleri zararlı olabilmektedir.

▫Ara öğün olarak meyve ve sebze salataları (ek bir rahatsızlığınız yoksa meyve salatasını antioksidan deposu çam balıyla harmanlamanızı tavsiye ederim) tüketebilirsiniz. Tere yağı ve kırmızı et tüketimini hafif azaltıp bunların yerine zeytinyağı ve balık türleri ekleyebilirsiniz. Ayrıca susam kaynağı olan tahin ve helvayı da öğünlerinize ekleyebilirisiniz. Balık tüketimini arttırırken konserve balık, ahtapot ve midye önerilmediğinden bu ürünleri azaltmanızı tavsiye ediyorum. Margarini asla tüketmeyin yerini tereyağıyla doldurabilirsiniz (minimal tutarak). Keten tohumu da balık sevmeyenler için tavsiye edilen bir besindir. (Omega-3)

▫ MS makalemizde de değindiğimiz üzere MS'e sebep olduğu bilinen kanıtlanmış tek meslek grubu gece -gündüz dengesinin bozulduğu gece vardiyasında çalışılan meslek gruplarıdır. Gece beslenmek kanıtlanmış olmasa dahi MS riskini arttırıyor olabilir. 

▫Kahve, siyah çay ve koladan uzak durun. Alternatif olarak menengiç kahvesi, yeşil çay, sade maden suyu tüketebilirsiniz.

NÖROLOJİK HASTALIKLARDA BESLENME TÜYOLARI

▫Öncelikli olarak #doktor ve #diyetisyen reçetelerine kulak vermeniz gerektiğini hatırlatmak isterim. Ne olursa olsun sağlıklı-ambalajsız-köy kökenli (fabrikasyon olmayan/favrikada paketlenmeyen) yiyecekler tüketin..

▫ Bilhassa tavuk & yumurtası, süt & ürünleri, baklagiller ve reçel/pekmez/helva/bal gibi besinler kesinlikle köy menşeili olmalıdır. Doğal maden suyu hariç gazlı içeceklerden kesinlikle uzak durun.

Dikkat! Bazı şirketlerin maden suyu şişesi görünümlü şişelerde pazarladığı "doğal zengin mineralli su"lar maden suyu değildir!

✔ Tatlandırıcı ve aroma verici (aspartam ve monosodyum glutamat), glukoz/fruktoz şurubu içeren besinlerden, içinde "E-" uzantılı kimyasallar barındıran paketli yiyeceklerden/içeceklerden uzak durulmalıdır.

✔ Bağırsak sağlığı bir çok hastalığın önlenmesi ve tedavisinde etkisi kanıtlanmış bir meseledir. Bağırsaktaki probiyotik bakterileri korumak ve sayılarını arttırmak nörolojik hastalıklarda da olumlu değişimlere vesile olacaktır.

▫Probiyotik bakterilerden zengin besinler (yoğurt, kefir, turşu) ve Probiyotik bakterilerin tükettiği besinler olan #prebiyotikler (soğan, sarımsak, enginar, pırasa, kuşkonmaz) tüketmek bağırsak sağlığı için elzemdir.

✔ Ek olarak #İnme, Ms, Parkinson gibi hastalıklarda düzenli bir #egzersiz ve hobi hayatınız olmalı. Unutmayın:

"Hareketlilik kesinlikle en büyük ilaçtır.."

Fzt. Eyyüb Musab Taş

EFİTE EVDE FİZYOTERAPİ HİZMETLERİ

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Fizyoterapist