MENTAL RETARDASYON (Zeka Geriliği)

"Bireyin zihinsel işlevlerinde 18 yaşından önce ortaya çıkan anlamlı derecedeki yetersizlik/sınırlılık" olarak tanımlanmıştır.
Mental Retardasyon Nedir?
American Association on Intellectual and Developmental Disabilities)'nin 2002 Haziran tarihli son yönergesinde "Bireyin zihinsel işlevlerinde ve kavramsal, sosyal, pratik uyumsal becerilerinde kendini gösteren uyumsal davranışlardan en az ikisinde, 18 yaşından önce ortaya çıkan anlamlı derecedeki yetersizlik/sınırlılık" olarak tanımlanmıştır.
Bireyin zihinsel kabiliyetlerinin yaş ortalamasının altında oluşu ve buna bağlı olarak standart eğitim sisteminin beklentilerini karşılama anlamında problem yaşaması durumudur. Bir diğer anlamda bu durum “Zeka Geriliği” olarak adlandırılır.
Algı, muhakeme, problem çözme, hafıza gibi gereksinimler konusunda ve dikkat gerektiren olaylar karşısında zorlanırlar.
Belirtiler: Hafif, orta ve ağır olarak nitelendirilen düzeylerde değerlendirilen söz konusu durum, bu seviyelere bağlı olarak farklı belirtiler göstermektedir. Kimi zaman gelişim sürecinde akranlarına göre daha yavaş öğrenme ve dikkatini yaşının gerektirdiği derecede (durumlar karşısında gereken kadar) toplayamama / odaklanamama, zaman zaman sosyal hayatında çevresiyle yaşadığı uyumsuz yaklaşımlar, olumsuz davranışlar seyredilir. Başka bir söylemle dil, motor, sosyal ve bilişsel yetilerde yaşın gerisinde gelişim söz konusudur.
İstatiksel Anlamda: Tüm toplumda %1 görüleme sıklığı mevcuttur. Erkeklerde görülme olasılığı kız çocuklara göre daha fazladır. Sosyoekonomik düzeyi düşük çevrede daha sık görülmüştür. Sınıfsal bir fark görülmemiştir.
Nedenleri: Doğum öncesi, doğum sırasında ve doğum sonrasında olmak üzere 3 ayrı yaklaşımda gözlemlenen nedenleri olabilir.
Doğum Öncesi: Annenim gebelikte geçirdiği enfeksiyon olayları, kromozomal bozukluklar gibi durumlar ve beraberinde kalıtsal olarak aile bireylerinde mental retardasyon görülen bireyler bu durumun yaşanma olasılığını artırır. Gebelik sürecinde alkol, sigara vb. kullanım durumları da bu durumun oluşumunu tetikler.
Doğum Sırasında: Doğum sırasında bulaşan enfeksiyonlar, erken doğum veya yetersiz doğum kilosu bu aşamadaki nedenlerdendir.
Doğum Sonrasında: Travma, enfeksiyonlar, yetersiz beslenme gibi durumlar bu konuda tetikleyici nedenlerden olabilmektedir.
[ Üyelere Özel ] 03-06-2020 11:39:07
Oranı %2 biliyorum.Doğum sırasında güç doğum da nedenlerden biri.