18-09-2007 |

Masaj Nedir Ve Masajın Rehabilitasyondaki Yeri

Masaj: Hasta ve yorgun bir organın rehabilitasyonu; yani yeniden eski duruma dönmesi için organizmanın sathı üzerine tatbik edilen sistemli ve belirli mekanik enerji ile derinlerde anatomik, fizyolojik, fonksiyonel en yüksek tesir meydana getiren ameliyeler manzumesidir.

Masaj Nedir: Vücut yüzeyinde; el elektrik, su vb. aracılığı ile çeşitli işlemler yapma şeklinde tedavi, bakım ve rahatlama yöntemleridir.

Önemli Not: Masaj mutlaka eğitimli bir masör tarafından yapılmalıdır...       

MASAJIN KASLARA OLAN ETKİSİ

Kaslar yaklaşık olarak vücut ağırlığının yarısını teşkil ederken kan dolaşımınında büyük bir kısmını kullanırlar.kasılma gevşeme faaliyetlerini merkezi sinir sistemi kontrolünde motor sinirler vasıtası ile yaparlar.kasılıp gevşeyerek bir pompa gibi çalışırlar. İnaktive kaslar atrofiye uğrarlar. Kaslara masaj yolu ile uygulanan ritmik faaliyet inaktive atrofisinin önlenmesine yardımcı olur.İnaktiv kaslarda dolaşım yetersiz olduğundan besin maddelerinin girişi ve atık maddelerin atılımıda azalır. Masaj yolu ile bu kaslar çalıştırıldığında dolaşım hızlanarak birikmiş atık maddeler uzaklaşırken besin maddelerinin girişi sağlanır.Masaj yapılan kaslar kendilerini çabuk toparlarlar. Kas zayıflıkları ve kas gevşekliğide önlenmiş olur.Kasın reaksiyon kabiliyeti artar ve kuvvetlenir. Bağdokusu sistemine yapılan masaj kaslar ve çevre ligamantleri için çok iyi tesirler meydana getirir. Bağdokusu iltihabı veya diğer hastalıkların tedavisinde tavsiyeye şayandır.

Eklemlere uygulanan bilinçli bir masaj,hareket kabiliyetini korur ve hareket azalmasını önler.Eklem ligamentlerinin zayıflıklarında aktif ve pasif cimnastik ve masaj ile başarılı tedavi yapılabilir.Yumuşak doku yapışıklıklarının çözülmesini,kısalmış tendonların uzamasını sağlar.

 MASAJIN DOLAŞIM SİSTEMİNE ETKİSİ

Masaj yolu ile kan ve lenfa sistemlerinde ve onlar yolu ilede kalbin çalışmasının mekanik olarak ayarlanması sağlanır.kalbin tazyikini sağlayan kalp adalelerinin bütün vücuda kan pompalamasını düşünürsek,kalp hiç bir yardım görmeden temiz kanın periferde kirli kana dönüşerek,tekrar kalbe dönmesi gibi büyük dolaşım ve bu kirli kanın temizlenmesinin temini içinde küçük dolaşımın sağlandığını düşünür isek yapılan masajın kalbe ne büyük yardımı olacağını anlarız.

 Venöz kan dolaşım sistemi şöyle çalışır:

 **Büyük venlerin kapakçıkları vardır.Bu kapakçıklar kirli kanın yalnız kalp istikametinde ilerlemesini sağlar.

**Kas hareketleri ve kas tonusuda kanın venler içinde temizleyici sistem istikametinde çalışmasını sağlar.

**göğüs kafesi nefes alındığı zaman bilinen fizyolojik olaylar nedeni ile venlerdeki kirli kanın emilmesini sağlar.

Bu nedenle masaj hareketleri venöz kan ile lenfler muhtevasının kalbe ulaştırılmasını sağlamak için kalp istikametinde yapılmalıdır.

MASAJIN DERİ ÜZERİNE OLAN ETKİSİ

İnsan derisi yapısı itibarı ile masajın etkilerini alma ve vücudun içkısımlarına yaymada son derece gelişmiş durumdadır.Derin tabakalar içinde bulunan vasküler sinirsel yapılar vasıtasıyla masaj etkisinin yayılmasına imkan verir.

Masaj yolu ile ekzokrin bezlerden salgılanan yağ sekresyonu ve terleme artar.Sebase bezlerinin daha fazla sebum salgılaması sonucu deri yumuşar.Esnekliği ve sağlıklı görünümü artar.

Küçük atardamarlar ve kılcal damarlar genişleyerek kan miktarını artırarak deriye daha fazla kan gelmesini sağlarlar.bu fazla kan hücumu ile derinin fonksiyonları artar. Masajın kaslara ,eklemlere, çevre ligamentlere, kemiklere sindirime ve deriye olan etkileri barizdir.

Ancak masajın etkili,faydalı ve bilimsel olabilmsel olabilmesi için insan vücudunun yapısı ve parçalarını,hareketlerini iyi bilen eğitimli kişiler tarafından yapılması gerekir.Bu bilgiler kas ve kas doğrultusunu,tendonları ve yapıştıkları yerleri,kan ve lenf damarları yapısı ve akış yönlerini kapsamalıdır.İltihap,ödem ve konjesyonun çeşitli safhaları ve bunları artıran ve azaltan faktörlerin bilinmesi gerekmektedir.

Masaj uygulanmasının sakıncalı olduğu durumlarda vardır.Masajın kontraendike olduğu durumlar uygulayan kişi tarafından bilinmez yada gözardı edilir ise faydalı etkileri yerine tehlikeli durumlarla karşılaşılır.

 Masajın yapılmadığı durumlar:

 1.  Enfeksiyon hastalıklarında

2.  Abselerde

3.  Neurit ve siyatik neuritlerde

4.  Ateşli hastalıklarda

5.  Tam teşhisi konulmamış mafsal romatizmalarda

6.  İltihabı devam eden vakalarda

7.  Akut yaralanmalarda

8.  Regl döneminin ilk günlerinde veya tercihen tümünde

9.  Kötü huylu kanseröz şişliklerde

10.Filebotrombozlarda, tromboflebitlerde

11.Vena tıkanmalarında

12.Aneurizma hallerinde

13.Karın , organ ve diyafram hastalıklarında

14.Pankreas ve safra kesesi hastalıklarında

15.Hamileliğin ilk aylarında , bazı otorlara göre de tüm hamilelik süresince

16.Cilt hastalıklarında

17.Dokuda mevcut iç kanamalarda

18.Açık yaralarda

19.Çıkıklarda

20.Kal teşekkül etmemiş kırıklarda

21.Kas lifi kopmaları veya kısmi tahriplerinde

22.Tendon kopmaları veya tahriplerinde

23.Çok ağrılı hallerde

24.Osteomiyelitlerde

Bu gibi durumlarda masaj yapılması insanlara fayda yerine sağlık problemleri getirecektir. Masaj almak isteyen kişinin masaj seansından önce mevcut hastalıkları sorgulanmalıdır.

http://seductivemasseur.turk.tc/

Yorumlar (2)

[ Üyelere Özel ] 13-03-2008 21:28:32

ben de bir rekreasyon bölüm öğrencisi olarak rehabilitasyonda masajin yerini çok iyi biliyorum ve bu alanda ilerlemek için istanbul çapadan masaj sertifikasi aldim..... ilgilerinize ve yorumlariniza çok teşekkür ederim....

[ Üyelere Özel ] 22-09-2007 23:52:34

bilgilerin için teşekkürler iyi çalışmalar

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Özel Eğitim Öğretmeni