Makatonumuz
Konuşma problemi olan çocuklarda "makaton yöntemi" olarak avrupa ülkelerinde isim bulmuş bir yöntem var.Yöntemin ne olduğunu,nasıl uygulandığını,hangi engel gruplarında faha çok işe yaradığnı adamakıllı incelediğinizde "ÖZEL EĞİTİMDE"adını biz koymasak ta ne inanılmaz yöntemler kullandığımızı,anannelerimizden kalma ne güzel çalışmalar yaptığımızı göreceksiniz.
Makaton yöntemi:kısaca işaret dili ile sesleri fonksiyonel olarak birlikte kullanmanın adıdır diyebiliriz.çOCUĞA 'TOP'DERKEN ELLERİMİZLE TOPU SİMGELEYEN İŞARETİ ÇOCUĞUN AYNI ANDA ALGILAMASINA ÇALIŞIRIZ.'BEN'DERKEN,ELİMİZİ GÖĞSÜMÜZE KOYARIZ,'SEN'DERKEN ÇOCUĞUN GÖĞSÜNE DOKUNUR BASTIRARAK "SEN"SÖZCÜĞÜNÜ VE KAVRAMINI BİRLİKTE VERİRİZ.Bu yöntemin can alıcı noktası,zaman içinde işareti geri çekerek ses,sözcük ve tümceleri yalınlaştırırız.Aksi taktirde konuşma geciktiği gibi kavramları sembolize etmekte de gecikiriz.Her toplum kendi kültürüne göre kendi makatonunu geliştirir.Biz iki elimizi kulak memesi hizasın da tutar ve çenemizi de biraz yukarı doğru kaldırarak 'allahu ekber'i seslendirirken,'haç işareti ve sağa sola sallanan iki el "çan sesini"anlatır.Örnekler istenildiği kadar genişletilebilir.
gELELİM ANADOLUNUN İNANILMAZ MAKATONUNA:e-e-e diyerek bebeğinizi sallarsınız"e"sesini ve ilk ninniyi öğrenir çocuk.,iki elinizi yüzünüze kapatır"ce"diyerek açarsınız,ÇOCUĞA "BAK İKİ SANİYE SONRA BURADAYIM,YOK OLMUYORUM,KISA SÜRE YOK OLSAM DA SENİ TERK ETMİYORUM"UN EN GÜZEL İFADESİDİR ki çocuğun ilk kendini güvende hissetme deneyimidir aynı zamanda.Kollarımızı açar,çocuğun gözlerinin içine bakarak,ellerimizi tekrar kalbimizin üzerinde birleştirdiğimizde"seni seviyorum"der ve dedirtiriz.Omuzlarımızı hafif kaldırıp bırakırken"hayır" dediğimizde,başımızı iki yana sallayarak "yoooo"dediğimizde,emme basma tulumba gibi sallanan baş"evet" getirir beraberinde.El başa değerken "baş baş" diyen çocuk vedalaşmayı,asker selamı çakan çocuk"selamlaşmayı"iki yumruğunu üst üste vuran çocuk"ooooh olsun"diyerek öfkesini kanalize etmeyi öğrenir.Parmak uçları bir araya getirilirken,dudakların sımsıkı kapatılması ve"mmmmm"sesinin verilmesi,yiyeceğin lezzetini,ve dudak egzersizini beraber veren bir çalışmadır. Ve aynı zamanda sevgili annelerimizin adı konmamış makaton KATALOĞUNUNDAN alıntılardır.Her özel eğitim öğretmeni kendi çocukluğundan,annesinden,ninesinden bir makaton program çalışması yapsa Avrupalı dil bilimcilere taş çıkartacağımızdan eminim.
Denemeye var mısınız arkadaşlar?
- SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
- Veritabanı sunucu hizmeti
- Uzak sunucuya otomatik yedekleme
- Web tabanlı veya Masaüstü kullanımı
- MEBBİS otomatik veri aktarımı
- PKT, KDF ve diğer formların kolayca üretimi
- Bir yıl ücretsiz teknik destek
[ Üyelere Özel ] 03-01-2012 19:20:06
benım egıtımde cok sık kullandıgım bır yontem ama adının makaton oldugunu bılmıyordum :=)
[ Üyelere Özel ] 30-12-2011 20:10:04
Bu tür beden dili hareketleri bizim toplumumuzda olduğu gibi tüm dünyada da farklı şekillerde nesilden nesile aktarılan sembolik hareketlerdir. Her milletin kendi karakteristik anlayışını yansıtan hareketler vardır. Bunun adı makaton da olabilir bir başkası da.. Önemli olan bizim bunu kullanabilmemizdir. İşitme engellilerde kullanılan işaret dili yöntemi de buradan kaynaklanmıştır. Temeli, beden dilidir.
[ Üyelere Özel ] 11-09-2011 19:51:12
zaten dil aynı isimler farklıdır.