Konuşma Terapisi Otistik Çocuklar İçin Zorunlu Mudur?
KONUŞMA TERAPİSİ OTİSTİK ÇOCUKLAR İÇİN ZORUNLU MUDUR? KURUMLAR TARAFINDAN KARŞILANMALI MIDIR? (Ebeveyn, İtalya)
Tüm otistik çocuklar için geçerli olan tek bir tedavi çeşidinde ısrarcı olmak zordur, bunun sebebi de bu durumdaki çocukların becerileri ve zaaflarının çok heterojen olmasıdır. Otistik çocukların bir kısmının sözel dilleri gayet iyidir, bu yüzden de geleneksel formda bir konuşma terapisine ihtiyaç duymazlar. Yine de, sosyal iletişimdeki yetersizlik, otistik çocukların tümünde bulunan bir hasardır ve her çocuk için onun seviyesine uygun iletişimi destekleyen müdahalelere ağırlık verilmelidir. Bu da, sözel dile yönelik programlar geliştirmek anlamına gelir. Ancak henüz bu seviyeye ulaşamayan çocuklar için, işaret ya da resim, sembol, iletişimsel araç ve obje kullanımını destekleyen programlar çok yararlı olabilir.
OTİSTİK BİR ÇOCUĞUN ARTIK KONUŞMA VE DİL TERAPİSİNDEN FAYDALANACAK YAŞI GEÇTİĞİNİ NASIL BELİRLİYORSUNUZ? (Ebeveyn, İrlanda)
Otistik olan bütün çocuklar için, okul yılları boyunca iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacak programların uygulanması çok önemlidir. Ancak, bazı çocuklarda, sözel kelime hazneleri gayet gelişmiş olduğundan, geleneksel konuşma terapisine gerek görülmez. Bu çocukların ihtiyacı, sohbet ve daha geniş anlamda da sosyal iletişim içine girme becerilerini geliştirmeleridir. İstatistikler, 7 yaşına kadar sözel dillerini geliştiremeyen çok az sayıda çocuğun daha sonra bu becerilerini geliştirdiklerini göstermektedir. Bu yüzden, erken okul yıllarında konuşmayı teşvik etmeye odaklanmak başarılı sonuç verse de, eğer özellikle daha fazla teşvikle (yoğun iletişim formlarının eşlik etmesiyle) gerçekleşiyorsa, bu yaştan sonra sözel olmayan iletişim süreçlerine ağırlık vermek daha verimli olacaktır.
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.