kaynaştırma
TÜRKİYE DE KAYNAŞTIRMA UYGULAMASINDA YAŞANAN SORUNLAR:
PERSONELLE İLGİLİ SORUNLAR:
Özel eğitim öğretmenlerinin olmaması, ekip çalışması için kolektif çalışmaların sürdürülememesi normal sınıf öğretmeni açısından sorun teşkil etmekte.
Kaynaştırmada sınıf öğretmenlerinin bu konuda tecrübe ve bilgi eksikliği
Türkiye de personel sorununu çözmek için sınıf öğretmenlerine 3-4 aylık kurs düzenleyip gidermeye çalışıyorlar ama buda özel eğitimin kalitesini düşürmekten öteye gitmiyor.
Öneri, Sınıf öğretmenleri ve okul öncesi eğitim öğretmenliği okuyan öğrencilere yan dal olarak kaynaştırma-özel eğitim olarak derslerle bilgilendirilmelidir.
ANNE-BABA AÇISINDAN SORUNLAR (ÖZÜRLÜ ÖĞRENCİNİN)
_Anne-Babanın kaynaştırma eğitimine katılamaması,
_Özel eğitimde aile rehberliğinin gelişmemesi,
_Ailenin çocuğunu kabullenmemesi,
_Yasal yaptırım gücünün kullanılmaması.
Öneri, ailerin kaynaştırma programına katılmaları ve yasal yaptırımlar ile düzenli periyodik aile rehberliği programları düzenlenmeli.
SINIF ÖGRETMENLERİ AÇISINDAN SORUNLAR:
_Öğretmenlerin kaynaştırma öğrencisine karşı önyargıyla yaklaşması,
_kaynaştırma konusunda destek özel eğitim almaması,
ENGELLİ ÇOCUK AÇISINDAN SORUNLAR:
_Destek özel eğitim hizmetlerinin olmaması,
_normal akranları tarafından kabul görmemesi,
_engelli bireyin kendi yetersizliği ile yüzleşip öz güvenini ve oto kontrollünü kaybetmesi
DESTEK ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİNİN KAYNAŞTIRMA AÇISINDAN ÖNEMİ:
Kaynaştırma öğrencisi bulunduğu okulda diğer normal akranları tarafından dışlanıyorsa, anne, babaya, öğretmen ve yöneticilere destek özel eğitim hizmeti verilmediğinde kaynaştırma amacına ulaşmaz. Öğretmenlerin kaynaştırmaya olumsuz tutumlarının nedenlerinden en önemlisi bep.(Bireyselleştirilmiş eğitim programı)hazırlamada zorlanmaları bu konuda yalnız kalmaları bu sorunu aşmak için destek özel eğitim planlanmalı.
Sınıf öğretmeni arkadaşla kaynaştırmayla ilgili söyleşimi paylaşmak istiyorum. Kaynaştırmaya ilk önce karşı çıktı destek özel eğitim hizmetlerimden bahsettiğimde kaynaştırmanın özürlü öğrenciler açısından önemli olduğunu kabul etti. Fakat Türkiye de bu uygulamadan söz etmek mümkün değil dediğimde, kaynaştırma öğrencisine bu durumda yardımcı olunamayacağını söyledi.
Özürlü çocuk için akademik öğrenmeden önemli sosyalleşme, öz güven ve topluda kabul görme gibi konular vardır. Zaten bizim çocuklar doktor, öğretmen v.s olmayacak. Sosyalleşme davranış kazandırma amacımız. Kaynaştırma öğrencilerimize baktığımızda özgüven problemi yaşıyorlar yani amaca ulaşılmamış.
Engelli bireylerin farklılığını görüp yüzleşmesi onları sorunlarıyla mücadelede bir adım öne götürecektir.
Sol ayağım(C.BROWN)
.yaşadığım dünyanın desteği gitmiş gibiydi.Hayat acı vermeye başlamıştı.Her şey gördüğümden v hissettiğimden daha farklıydı.Artık nadiren mutlu olabiliyordum .Şimdi 17 yaşında ;yürüyemeyen ,konuşamayan,kendi başına yemek yiyemeyen veya giyinemeyen bir çocuktum.Acizdim ama ne kadar aciz olduğumu şimdi anlamaya başlamıştım.Kendim hakkında hiçbir şey bilmiyordum .Diğerlerinden farklı olduğum gerçeği dışında hiç bir şey beni farklı yapan şeyin ne olduğunu ve nedenini anlayamıyordum.Bildiğim tek şey ,konuşamadığım futbol oynayamadığım,ağaca tırmanamadığım veya başkalarının yaptığı gibi kendi başıma bir şey yiyemediğimdi.Buna bir anlam veremiyordum .Bunun hakkında düşünemiyordum bile sadece hissediyordum içimden derinlerde bir yerde hissediyordum.Sanki ince , kesin bir iğne çocuk aklımın bütün hayallerini ve güzelliklerini oyuyor,parçalara ayırıyor sakat olduğum gerçeğini örtmeyecek kadar çıplaklaştırıp güçsüz kalıyor . Şeklinde ifade ediyor. Bir eğitimci olarak engelli çocuğun sorunlarını kendisini nasıl gördüğünü paylaşmak istedim.
[ Üyelere Özel ] 14-05-2006 11:11:38
insanların kendi farklılıklarını bilmek kendini tanıması ne yapabilecegini ne yapamıyacagını anlaması benlik gelişiminin oto kontrolün daha yararlı olacagını bilmesi açısından önemli oldugunu düşünüyorum gerçekçi olmak gerekir.Daha iyi anlamk için benlik gelişimi ve çocukların kişilik gelişimiyle ilgili bilgiler edinmenizde yarar görüyorum.
[ Üyelere Özel ] 12-05-2006 07:18:38
ENGELLİ ÇOCUKLARIN KENDİLERİNİN ÖZÜRLERİNİN FARKINA VARMALARI NASIL SAĞLANABİİLECEK PEKALA?BELLİ Bİ YAŞA GELMİŞ VE O YAŞA GELENE KADAR SÜREKLİ ÖZÜRLÜ ENGELLİ OLARAK TOPLUMDAN DIŞLANMA GÖRMÜŞ Bİ KİŞİNİN O YAŞ SINIRINDAN SONRA KENDI ENGELLİLİĞİNİN FARKINA VARDIRILMASINDA NASIL BIR AVANTAJ ELDE EDILEBILIRNIRKİ...