09-11-2004 |

İşitme Engelli Çocuklarda Konuşmanın Kazandırılması

 

İşitme Engelli Çocuklarda Konuşmanın Kazandırılması

 

            İnsanlar konuşma yeteneğini doğup büyüdükleri çevre içerisinde gerek ebeveynleri gerekse çevrelerinden doğal yollarla öğrenirler. Ancak işitme engelli bireyler engelleri nedeniyle bunu yapamamaktadırlar.

İşitme engelli çocukların konuşma yeteneğini kazanabilmeleri için gerekli koşullar vardır. İlk olarak erken tanının konması gerekmektedir. Tanı konduktan sonra doktor, odyolog, işitme engelliler öğretmeni… v.b. gibi uzman bir ekiple destek verilmelidir. Çocuğun engeli ne kadar erken fark edilirse “ tabii diğer koşullarda yerine getirildiğinde “ o kadar başarılı olunacaktır. Tanının 0-2 yaş arasında olması çocuk için en uygun zaman olacaktır. Tanı koyulduktan sonra çocuğun işitme kaybına göre uygun cihazlandırma yapılmalıdır. Çocuğun cihazını uyanık olduğu süre içerisinde takmasına özen gösterilmelidir. Daha sonra çocuk uygun bir eğitim almalıdır. Eğitim ortamının  çocuğun engeline göre düzenlenmiş olması gerekmektedir. Bunun için  eğitim ortamında  ses izolasyonu yapılmalı , grup eğitim cihazları bulunmalıdır.

Sadece çocuğun eğitim alması yeterli olmayacaktır. Aile eğitimi verilerek , ailenin de eğitimin bir parçası haline gelmesi gerekmektedir. Çocukla hem evde hem de okulda doğal-işitsel-sözel yöntemle iletişim kurulmalıdır.

Çocuğun aldığı eğitim devamlı ve düzenli olmalıdır. Aksi taktirde istenen sözel dil başarısının sağlanması zorlaşacaktır. Anne ve babanın bu konuda bilinçlendirilmesi ve eğitime olan inançlarının sağlanması gerekmektedir.

Çocuğun eğitiminde kaynaştırma eğitiminin de büyük rolü vardır. Her işitme engelli çocuğun işitebilen akranları ile birlikte olması gerekmektedir. Bu şekilde çocuğun sözel dil gelişimi daha iyiye gidecektir.

Erken tanı , uygun cihazlandırma , aile eğitimi ve eğitim gibi gereken koşullar sağlandığında işitme engelli çocukların , engellerini aşabilmeleri ve sözel dil kazanmaları söz konusu olacaktır.

 

 

Yorumlar (4)

[ Üyelere Özel ] 06-08-2007 00:04:20

daha pratik ve uygulamaya yönelik bilgiler olursa daha iyi olur. Çünkü genel bilgileri herkes biliyor sanırım..

[ Üyelere Özel ] 21-06-2007 00:22:00

Bu güzel yazınız için tebrikler.Ses izolasyonunun doğal,bireysel ve grup eğitim cihazlarının çocuğun işitme kaybını dikkate alan FM sistemi cihazlar olması gerektiği noktasını, özellikle belirtmekte fayda var sanırım.

[ Üyelere Özel ] 23-12-2006 12:29:40

teoriden ziya de uygulamaya yönelik bilgi verirseniz daha fazla yardımcı olursunuz

[ Üyelere Özel ] 02-10-2006 12:20:55

calısmalarınızın devamını beklıyorum

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

İşitme Engelliler Öğretmeni