21-06-2006 |

İşitme Engelli Çocuklarda Konuşma İle İlgili Çalışmalar

İşitme Engelli Çocuklarda Konuşma İle İlgili Çalışmalar

  • Konuşmalarda işaretlere yer vermeyin.
  • Çocuğun uydurduğu kelimeleri kullanmayın .Doğrusunu öğretmeye çalışın .Elma yerine ema diyorsa evet elma diyerek düzeltin.
  • Çocuğunuzun yakınındaki ve sıkça kullandığı eşyaların adını doğru söylemesini öğretin .
  • Oyun ortamları oluşturun ,onunla sakin ve yavaş yavaş konuşun sizinle konuşması için yönlendirin .
  • İşitmesi normal bebekler bile konuşmayı öğrenirken bir kelime veya cümlenin hafızaya kaydolması için 4 bin defa duyması gerekmektedir.Kısa tamamlayıcı cümleler oluşturarak gün boyu sıkça tekrarlayın .Sorular sorun .Oyuncağın nerede?
  • Çocuğunuzun yüzüne iletişim kurmasını beklediğinizi ifade edecek şekilde bakın .Soru-cevap şeklinde çalışmalar yapın bu çocuğunuzun sıra alma davranışını kazanmasına yardımcı olacaktır.Soru sorması ve cümle oluşturması için zaman tanıyın.
  • Çocuğunuzun çıkardığı seslere dikkat edin .Bu sesler iletişim kurma ve konuşma çabalarıdır.Çıkardığı sesleri cevaplayın.
  • Çocuğunuzla cümle kurarak konuşun,tek kelimelik ifadelerden kaçının.Çocuğun dil gelişiminin erken dönemlerinde tek kelimelik konuşmalar tek düze melodik olmayan bir konuşmanın gelişmesine neden olur.Öğretmek istediğiniz kelimeyi cümle içinde vurgulayın .Ne güzel kedi .Kediyi gördün mü
  • Yaşanan deneyimler çok önemlidir.Çocuğunuza çeşitli deneyimler yaşatın ve bunlara ait yeni kelimeler öğretin bunları deftere çizmesini sağlayın hayvanat bahçesine götürebilirsiniz .
  • Çocuğunuza konuşmasıyla model olacak arkadaşlar edinmesini sağlayın.Çocuklar arkadaşlarıyla iletişim kurmaya daha hevesli olur.Profesyonel eğitimcilerin uygulayacağı konuşma terapileri çocuğun dil ve konuşma yönünden gelişmesine yardımcı olacaktır.
  • Evde çalışmalarınız çok önemlidir çünkü konuşma gün boyunca işitilenlerin hafızaya  kaydedilmesi ile gelişir.Evdeki çalışmaları her gün düzenli olarak sürdürmelisiniz.Bu çalışmların amacı lisan gelişimini desteklemektir.Amaç;çocuğun çok sayıda kelimeyi ezberlemesi değil öğrendiği kelimelerle konuşarak iletişim kurmasını sağlamaktır.
  • İşitme özürü zihinsel,sosyal ve ruhsal gelişimi olumsuz etkiler.Bu nedenle çocuğunuzu işiten çocuklarla kıyaslamayın.Öz güven çok önemlidir.Çocuğunuzun  öz güvenini arttırmak için elinizden gelen herşeyi yapın.Ses tonunuzla ve dokunarak olumlu mesajlar verin.
  • Çocuğunuza karşı sabırlı olun .
  • Yanlışlarını sürekli olarak söylemekten kaçının .
  • Daha iyi konuşmasını sağlamak için model olun .Konuşma lisanının gelişmesi uzun ve sürekli bir çabayı gerektirir.Pozitif anlamda destekleyici olun.
  • Çocuklar konuşmayı öğrenirken  lisan gelişiminin çeşitli evrelerinden geçer .Çocuğunuzun işitme cihazı kullanmaya başladığı günden itibaren geçen süre onun işitme yaşıdır bu yaşı unutmayın .
  • Çocuğunuza güvenin konuşma  lisanını öğrenip kullanacağına inanın .

Lisan ve konuşma gelişimi doğumdan itibaren başlar ,iki yaşına kadar hızlı gelişir,altı yaşında tamamlanır.Doğumdan sonraki ilk altı aydan itibaren işitme cihazı kullanan ve konuşma terapisine başlanan bebeklerin lisan ve konuşma gelişimlerinin yaşıtlarına benzer olduğu görülmüştür.İşitme kaybı tanısı olan ve işitme cihazı kullanan bebek ve çocukların dinlemeyi öğrenmesi ,konuşması ve lisan gelişimin sağlanması için eğitim almaları gerekir.Eğitim odyologları ve özel eğitimciler tarafından yaşa göre eğitim programları oluşturulur.Resmi ve özel kurumlara ait eğitim merkezlerinde bireysel ,grup ve aile eğitimi verilerek çocukların lisan ve konuşma gelişimi sağlanmaktadır.Eğitimciler çocuklarla yaptıkları çalışmaların aieler tarafından sürdürülmesi için aileyi bilgilendirmekte ve yönlendirmektedir.Tüm eğitimcilere ve ailelere çalışmalarında başarılar dilerim .

İşitme Eng.Öğrt.SELEN ÜSKÜPLÜ

KAYNAKÇA;
- T.C Başbakanlık özürlüler idaresi başkanlığı ,işitme özürlü çocukların ailesine öneriler. Ankara 2003
-
Şahin,H.Özel eğitime ihtiyacı olan çocukların evde eğitimleri (özel diyalog rehabilitasyon eğitim ve danışmanlık hizmeti) Lider ajans matbaacılık istanbul 2003

 

 

 

 

 

 

Yorumlar (11)

[ Üyelere Özel ] 06-08-2007 00:12:56

biz eğitimcilerede daha açıklayıcı yanı daha uygulamaya yönelık bılgıler olursa sevinirim.Mesela çocuklara kelime öğretirken nelerden hangi kelimelerden başlamalıyız? mesela tekrarlı 'baba-dede' gibimi..? teşekkürler.

[ Üyelere Özel ] 26-04-2007 12:45:39

çok teşekkürler

[ Üyelere Özel ] 13-11-2006 11:41:06

sevgili arkadaşım makaleni begendim faydalı olduguna inanıyorum.bu konuyla ilgili teoriye yönelik bilgilere de çogumuzun ihtiyacı oldugunu düşünüyorum,bununla ilgili yazılarınızın devamını bekliyoruz.tebrik ediyorum başarılar...

[ Üyelere Özel ] 29-10-2006 18:55:56

Selen hanım yazınız çok açıklayıcı veöz olmuş.Teşekkürederiz.iyi çalışmalar

[ Üyelere Özel ] 24-10-2006 16:07:49

teşekkürler...bu konu ile ilgilenenleri bilgilendirmesi açısından yararlı bir yazı.

[ Üyelere Özel ] 12-10-2006 11:25:51

teşekkür ederim.

[ Üyelere Özel ] 07-08-2006 20:09:29

Teşekkürler.
Böyle tecrübelerin web ortamında paylaşılmasını, yeni mezunların bu tecrübelerden faydalanması bakımından önemli buluyorum.
Bu yazıya vasat değerlendirmesi yapan arkadaşı ise yapıcı bulmadığımı ifade edeyim.

[ Üyelere Özel ] 05-07-2006 12:49:44

Yararlı bi yazı olmuş.Teşekkür.

[ Üyelere Özel ] 23-06-2006 12:00:49

genç bir meslektaş sanırım

[ Üyelere Özel ] 22-06-2006 23:27:13

özellikle bu alanda olan eksikliği gidermek için devam yazılarınızı bekliyoruz

[ Üyelere Özel ] 22-06-2006 06:53:13

Yazınızı okudum beğendim. İşitme engelli öğrencilerimizin ailelerine bilgi amaçlı dağıttım.
Saygılarımla

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Özel Eğitim Öğretmeni