İLK 9 HAFTA ÇOK ÖNEMLİ!
Anne karnında bebeğin zeka ve diğer gelişimi için ilk 9 hafta hayati önem taşıyor. 9. haftadan sonra, yani 9. aya kadarki zamanda yeni bir organ teşekkülü olmaz; sadece mevcut sistemler ve organlar gelişir. Çocuk ana-babanın hücrelerinin birleşmesinden meydana gelir, 46 kromozomdan oluşur, bu sayının değişmesi genetik açıdan çeşitli sakatlıkların varlığını veya olabileceğini gösterir. Anne karnında göbek kordonu vasıtasıyla annesinin kanıyla kendine ulaşan gıdaları alarak gelişen cenin için neredeyse birçok şey ilk 9 haftada teşekkül eder. İşte bu gelişme seyri:
1. hafta:
Döllenmeyi takip eden 30 saat boyunca hücre bölünerek çoğalır. Yavaş yavaş aşağıya inerek rahim duvarına yerleşir.
2. hafta:
Bölünüp çoğalan hücrelerin bir kısmı plasentayı ve göbek kordununu meydana getirir. Bir başka hücre grubu koruyucu keseyi oluşturmak için harekete geçer. 3. hafta:
İki bölme halinde kalp, göz, kulak taslakları ortaya çıkar. Boy 3 milimetre kadardır. Aşerme denilen bulantı ve kusma bu devrede ortaya çıkar.
4. hafta:
Ağırlık 0,4 grama, boy 4 milimetreye ulaşır. Baş ve gövde seçilmeye başlanır. Kol ve bacaklar tomurcuklanır. Kalp tam şeklini almasa da atmaya başlar.
5. hafta:
Kol ve bacaklar şekillenmeye, kalp atışları hızlanmaya başlar. Omuzlar ortaya çıkar. Parmaklar tomurcuklanır. Burun, üst çene, mide taslakları oluşmaya başlar.
6. hafta:
İskelet kıkırdak halde belirmeye başlar. Sindirim, üreme, solunum organları hızla gelişirken el parmaklarının 5'i de seçilebilir. Ayak parmakları tomurcuklanmaktadır. Beyin ve sinir imalatı sürmektedir. Boy 2 santimetredir.
7. hafta:
Üst ve alt çene ayırt edilebilir. Kulak kepçesi ortaya çıkmış, işitme sistemi tamamlanmıştır. Mide, karaciğer, böbrekler çalışmaya başlamıştır. El parmakları tamamen onaya çıkmış, ayak parmakları gelişmesine devam etmektedir. Kan dolaşımının büyük bölümünü kalp devralmıştır. Boy 2,5 santimetredir.
8. hafta:
Böbrekler seçilmeye; göz, kulak, burun ve ağız belli olmaya başlamıştır. Parmaklar iyice şekillenmiştir. Ağırlık 2 gram, boy 3 santimetre civarındadır.
9. hafta:
Embriyon devrini tamamlayan bebek fetüs (cenin) adını almıştır. Plasenta görevini ve gelişmesini tamamlamıştır. Bebeğin cinsiyeti belli olmaktadır. Gözler kaymaya başlamaktadır. Basit refleksler göstermeye başlamıştır. Bebeğin bütün organları tamamlanmıştır. Bundan sonra gelişme olgunlaşma şeklinde devam edecektir. Bebeğin hareketleri anne tarafından ancak 16. haftada hissedilebilir.
[ Üyelere Özel ] 26-09-2007 14:15:07
anne aadyı olarak bu küçük bilgi notunu yeni okudum.faydalı ve merak giderici...
[ Üyelere Özel ] 26-06-2007 04:15:11
makalenizi çok beğendim notlarıma ekleyip arkadaşlarımla paylaşacağım