İletişimdeki Farkındalık...
İnsanlar arasındaki iletişim gün geçtikçe azalmak da ve birey kendi kabuğuna çekilmektedir. Bunun sonucunda, benmerkezcilik yönüne katkı yaptığının farkına varılamamaktadır. İnsanlar arasındaki iletişim prensipleri nasıl uygulanacağını bile sorgulamamaktadır.
Nasıl bir çocuk yetiştirmede, evlilikte ve sevgide yatırım gerekiyorsa, iletişim içinde geçerlidir.
Bireyin kurgulama dünyası birbirinden farklı olup, bireyler arası iletişimdeki oluşabilecek zihinsel süreçler değiştirerek etkili paradigmalar ortaya çıkabilmektedir.
Bununla birlikte aldığı eğitim, yetiştirildiği ortam,sosya- ekonomik durum, bireyin insan ilişkilerinde değişik sonuçlar göstermektedir.
Etkili iletişim öncelikle kendini fark etmekle başlar. Bu farkındalık oluşabilmesi için belli başlı sorularla içli dışlı olunması şartdır.
-Kendimi ve Kâinatı tanımlayabilirmiyim?
-Kendimi seviyor ve farkındamıyım?
-Kendimi değer verip saygı duyuyormuyum?
-Vicdani duygularıma, değer yargılarıma önem veriyormuyum?
- Hayat ve dünya felsefem ne?
-Ne için yaşıyorum?
-Kendi gelişim için ne yapabılırım?
-Eleştirilere açıkmıyım?
Kendi çıkarı için kendi tutum ve davranışlara tam dengeli bir iletişim olmadığı halde, iletişim halindeyse vay haline. Kendini törpülediğini, beynini köreltmek için çalıştığını farkına bile varamamaktadır. Sırf çıkar için onun düşüncelerine katlanıyorsa, iletişimin en büyük aksaklık yönünü destekleyip, üretkenliğini, girişimciliğini zedeliyor olmaktadır.
İletişimin yatırım gerektirdiğini bunun içinde uzlaşarak bir karara varmak en makul olduğunu bilinebilir. Ama bu uzlaşma içinde her iki tarafında hislerini nasıl olduğunu kestirilememektedir. Yatırım tamamıyla iç gözlemle hareket edilerek hislerdeki nefret, kın, kıskançlık, rekabet, liderlik, kendini beğendirme v.s hisleri bastırılarak, onlarsız iletişime geçirilmelidir.
İletişimde ki en büyük hasar olumsuz hisleri hükmedilememektir. İkinci büyük yatırım ise, karşındaki kişinin düşüncelerini saygı duyulmalı ve olağan karşılanmalıdır. Hem senin için bir bilgi deposu olur, bilgine bilgi katabilirsin. Herkesin farklı şekilde programlandırıldığı unutulmamalıdır. Diğer bir yatırım ise dinleme kültürünü geliştirebilmek dır. Bireyin en büyük hatası çok konuşarak bir şeyleri ispat edebilmek ama gel gör ki kendini daha alçaldığının farkına varamamaktadır. Hem iyi bir dinleyici olunursa daha çok arkadaş hem de daha sorunsuz bir yaşam elde edinilecektir. Bir de yatırım olarak hafif gülümseme, iletişimi artıracak ve güçlendirecektir.
Modernsizim akımı gün geçtikçe insanlar arasındaki iletişimi koparmaktadır. İnsanlar kendi mıntıkasına çekilip Internet, TV, msn, v.s gibi kitle araçlarda fazla içli dışlı olması iletişimde utangaçlık, iyi adapte olunamazlık gibi olumsuz davranışları açığa çıkartmaktadır. Evde evcil hayvan beslemek de, insanlar arasındaki iletişim azaldığına hatda inasanı değerlerın koybolmasına katgı yapabilmektedir.
İnsanlardaki kın, nefret gibi hisler ortada olunca ve bireyin insan iletişimindeki eksikliği, iyi uzlaşamaması, irtibat da olunamaması bireylerin seçicı davranmaya itebilmekle kalmıyor kedi, köpek v.s beslemeye ve tamamıyla insanlardan uzaklaşmaya kadar varan sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.
[ Üyelere Özel ] 30-12-2009 23:17:10
Son dönemlerin moda deyimi ile '' sencil olmak '' gerekiyor galiba. Konuşana saygı ama dinleyene daha çok saygı.'' Bir konuş iki dinle, İki kulağımız bir ağzımız '' gibi ifadelerle de dinlemenin fazileti anlatılır değişik kaynaklarca. Ama sizin gibi yazanları nereye koyacağız. Yazmak! Tarih bile yazının icadı ile başladı. Uzatmadan '' İnsan rastgele konuşur ama düşünerek yazar '' diğerek yazanlarında kalemine bol mürekkep diğerek KONUŞANLAR,DİNLİYENLER; helede YAZANLAR. Saygılar.
[ Üyelere Özel ] 27-12-2009 19:21:17
sanırım biraz da kaçınmak ve karşıdakinden kaçmak iletişimsizliği doğuran etmenlerden birisi. biz insnalar karşımızdakilerle iletişim kuraiblme yeteneğimizi geliştirmek yerien çatışma yeteneğimizi geliştirmeye çalıştığımızdan bu iletişimsizilik sorununu daha çok yaşıyoruz. biraz bundan kurtulabilmeliyiz diye düşünüyorum.