27-02-2006 |

HIZLI OKUMAK

HIZLI OKUMAK

            HIZLI OKUMA 1945 YILINDA İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI SIRASINDA HIZLI GEÇEN UÇAKLARIN KİMLİĞİNİ TESPİT ETMEK AMACIYLA ORTAYA ÇIKMIŞTIR. İLK OLARAK FIRANSA'DA OKULLARDA DERS OLARAK OKUTULMAYA BAŞLAMIŞ.

           ÜLKEMİZDE HIZLI OKUMA 20 YILDIR VA; ANCAK İLGİ YOK. NİYE DERSİNİZ ÇÜNKÜ BİZİM BİR SORUNUMUZ VAR: OKUMAMAK. BİR ARAŞTIRMAYA GÖRE ALMANYA'DA GÜNLÜK ORTALAMA KİTAP  OKUMA ORANI 24 DAKİKAYKEN ÜLKEMİZDE BU ORAN GÜNLÜK ORTALAMA 12 SANİYE. BU DA ŞUNU GÖSTERİYORKİ GÜNLERDİR, HAFTALARDIR HATTA AYLARDIR ELİMİZE KİTAP ALMADIĞIMIZ ZAMANLAR OLUYOR.

           BİR PSİKOLOJİK DANIŞMAN OLARAK GÖRÜŞTÜĞÜM DANIŞANLARA BİBLİYOTERAPİ YÖNTEMİYLE OLDUKÇA FAYDALI OLDUĞUMU İDDİA EDEBİLİRİM. YANİ SORUNLARLA BAĞLANTILI KİTAP ÖNEREREK DANIŞANIN KİTAP OKUMASIYLA KENDİ SORUNLARINI DAHA İYİ ÇÖZDÜĞÜNÜ DÜŞÜNÜYORUM.

          "KİTAP OKUMAYA ZAMAN AYIRAMIYORUM!" VEYA "KİTAP OKUMAK İÇİN ZAMANIM YOK!" HEPİMİZ ÇOK İYİ BİLİYORUZ Kİ, EDİSON, İBNİ SİNA, MEVLANA VB. BU İNSANLARIN BİR GÜNÜ DE 24 SAATTİ BİZİM DE BİR GÜNÜMÜZ 24 SAAT. ZAMAN AYNI, SAAT AYNI SAAT NEDEN ONLAR HER ŞEY İÇİN ZAMAN BULMUŞKEN BİZ BULAMIYORUZ. YADA NEDEN ONLAR ONLAR GİBİ BAZI ŞEYLERDEN FEDAKARLIK YAPMIYORUZ.

           EVET İLK ÖNCE ODAK NOKTAMIZI DEĞİŞTİRİP NETLEŞTİRMELİYİZ. ÖNCELİKLE NİÇİNLERİMİZ OLMALI, HEDEFİMİZ OLMALI DİYE DÜŞÜNÜYORUM. ÇOĞUMUZ NEYİ NEDEN YAPTIĞININ BİLİNCİNDE DEĞİL. HEDEF BELİRLEMEDE VE BU HEDEFE PLANLI GİTMEDE BİRAZ EKSİĞİMİZ VAR DİYE DÜŞÜNÜYORUM.

           HIZLI OKUMAK İÇİN 3 ŞEYE İHTİYACIMIZ VAR: İLK OLARAK GÖZ KASLAIMIZI GELİŞTİRMELİYİZ,DAHA SONRA KISA SÜRELİ HAFIZAMIZI GELİŞTİRMELİYİZ VE SON OLARAK GÖRME ALANIMIZI GENİŞLETMELİYİZ.

           ASLINDA ARTI SAĞLAMAKTAN ÇOK BAZI ŞEYLERİ ÇIKARAK DAHA HIZLI OKUYABİLİRİZ. YANİ HIZLI OKUMAMIZA ENGEL OLAN FİRENLERİMİZ VARDIR. MESELA BAŞIMIZI HAREKET ETTİRMEMİZ, DİŞ VE DUDAK KIPRDAMALARI, İÇTEN SESLENDİRME,PARMAKLA TAKİP,GERİYE DÖNÜŞLER YAPMAK GİBİ. İŞTE HIZLI OKUMANIN PÜF NOKTALARI BUNLARDIR.

         AYRICA BLOK OKUMA, SIÇRAMALARI GENİŞ TUTMA VE AKTİF GÖRME ALANINI GENİŞLETMEK VE BUNLARI TEORİDE DEĞİLDE UYGULAMADA GERÇEKLEŞTİRMEK GEREKMEKTEDİR.

SAYGILARIMLA

PSİKOLOJİK DANIŞMAN

ABDULLAH ŞENCAN

Yorumlar (5)

[ Üyelere Özel ] 01-03-2006 10:32:16

öncelikle biz yıllardır gelişmekte olan ülke sıfatından kurtulup da gelişmiş ülke mertebesine geçmedikçe,insanlar öğünlerini sadece ekmekle giderdiğinden ,gelir dagilimi dengesi olmayan bir ülkenin öncelikli problemi kitap okuyamamaktan ziyade doymak,insan gibi yaşamak olmalı.
Ben kitap okumanın öneminin de farkındayım ki bence beyin hücrelerini açıyo ki bu nedenle ayda 5 kitap okurum belki bu ulkemizin ortalamasını yukseltir.

[ Üyelere Özel ] 28-02-2006 21:36:26

Sayın hocamızın görüşlerine katılıyorum. Aslında insanlar okuma alışkanlıklarının kazandıklarında eskiye oranla okuma kapasitelerinin geliştiğini zaten göreceklerdir. Ama bunun bir eğitimle yapılması hem bilinçli olmayı hem de alışkanlığın kazandırılmasına yönelik özendirici olması bakımndan gayet faydalıdır. Sayın hocamız da mutlaka bildiğini düşündüğüm fakat yazısında değinmedği bir konuya temas etmek isterim ki buda hızlı okuma eğitimi sırasında mutlaka göz tansiyonunun ölçülmesi gerekmektedir. Çünkü daha çok görme alanın genişletilmesi ile alakalı olan bu konuda çeşitli göz kusurları ortaya çıkabilmektedir.

[ Üyelere Özel ] 27-02-2006 15:16:01

bizim toplumumuzda okuma sanki bir eziyet gibi algılanıyor.ögrenciler bile mecbur kalmadıça kitap okumuyor. tabi bu tamam mı için geçerli degil.bence önce okumayı sevdirmek lazım daha sonra zaten gerisi gelir hızlı okuma gibi.

[ Üyelere Özel ] 27-02-2006 11:19:59

TÜRKİYEDE İLK ÖNCE KİTABIN NE İŞE YARADIĞINI SADECE KÜTÜPHANELERDE YA DA ENTEL GÖRÜNMEK İÇİN OTOBÜSLERDE ELİMİZDE TUTULAN BİR NESNE DEĞİL BEYNİMİZİN GÜNLÜK İHTİYACI OLARAK TANITMAK GEREKİR İNSANLARA

[ Üyelere Özel ] 27-02-2006 11:08:06

ülkemizde akademik kariyer yapanlar dışında bırakalım kültürel, mesleki gelişmeler bile takip edilmiyor. Oku! insana verilen ilk emirdir.

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen