Geceleri Alt Islatma : Enürezis Nokturna

Enürezis nokturna,
Enürezis halk arasında 'Alt ıslatma' yada 'altına kaçırma' olarak isimlendirilmektedir. Enürezis nokturna, alt ıslatma sorunu, tuvalet eğitimi kazanmış ve eğitimin devamlı uygulayabilirliğine sahipken dönem dönem özellikle de geceleri uyku sırasında
yaşanan bir sorundur.
Çocuğun 4 yaşın üzerinde olması, tuvalet alışkanlığınıkazandıktan sonra tekrar kaybetmesi ve sıklığının ayda 3 ve üzeri olması durumun dikkate alınması gerektiği konusunda önemli kriterleri oluşturmaktadır.
Psikolojik veya fizyolojik temelli olabilen bu sorunun kaynağının netleşmesi tedavisi için gereklidir.
Alt Islatma sorununun organik bir sebepli olup olmadığının araştırılması oldukça önemlidir. Çocuk mutlaka bir çocuk doktoru veya üroloğu tarafından muayene edilmelidir. Organik sebepler arasında, omurga bozukluğu, sinir sistemi bozukluğu, idrar
torbasındaki darlığı böbrek hastalıkları, üretra bozuklukları yer almaktadır.
Eğer durum organik kökenli değil ise psikolojik sebepler dikkate alınmalıdır. Yeni bir kardeşin doğumu, baskı ve stres, güvende hissetmeme, ani değişiklikler veya travmatik bir olayın ardından da davranış ortaya çıkabilir.
Neler yapabiliriz?
• Sorun yokmuşgibi davranmak veya sorun büyütmek yerine, alt ıslatma sorunu yaşayan çocuklara yaşadığı durum öncelikli olarak ifade edilmelidir ve nasıl hissettiğisorulmalıdır. Üst değiştirirken veya yatağı değiştirirken ona da sorumluluk
verilebilir.
• Birçok çocuğun bu durumu zaman zaman yaşadığı, bunun geçici bir süreç olduğu ve üzülmemesi gerektiği dile getirilerek telkinde bulunmak önemlidir. Özgüvenini zedeleyecek herhangi bir söz veya davranıştan kaçınılmalıdır. Motivasyonel davranışlar çocuk için yapıcı sonuçlar oluşturabilir.
• Ortada var olan hoş olmayan bu durumun farkında olan fakat istemesine rağmen alt ıslatmaya engel olamayan çocuk, utanma ve beraberinde başarısızlık duygusu da yaşayabilir. Kalıcı etkileri önlemek amacıyla bu durum çocuğa sürekli hatırlatılmamalı, başkalarının yanında ifade edilmemelidir. Davranışı çocuğun yüzüne vurmak veya cezalandırmak çocuktaki kaygıyı tetikleyerek davranışın sönmesine de engel olacaktır. Gece tuvaletini kaçırmaması için hatırlatmalar yapılması bu konuda başarı sağlamayacaktır.
Bunun yerine ebeveynler anlayış ve sabır çok daha yapıcı sonuçlar doğuracaktır. Durumu beraber nasıl çözeceğiniz konusunda çocuğunuz ile sohbetler yaparak uygulama konusunda ortak kararlar verebilirsiniz. Bu çocuğunuzun kaygısını azaltacaktır. Böylece sizin desteğiniz ile durumu çözmesi için ona bir fırsat tanımış olacaksınız.
Uykunun başlangıcından 1 saat sonra, sonrasında ise her 2 saatte bir çocuğunuzu tuvalete kaldırarak bu durumu
yaşamaması için ona yardımcı olacağınızı söyleyebilir.
• Eğer ailede kardeş doğumu, fazla çalışma saatleri veya taşınma gibi büyük değişiklikler meydana geldiyse bu durumu tetiklemiş olabilir. Ait olma ve değerli olma duygularını geliştirmek için çocuğunuzla daha fazla zaman geçirmeyi ve özel olarak ilgilenmeyi deneyebilirsiniz.
Bunun yanı sıra çocuğun altını ıslatmadığı günler bir çizelge üzerinde işaretlenerek takvim yapılabilir. Takvim yapılırken çocuğu motive edici güzel sözler söylemeli ve alt ıslattığı değil ıslatmadığı günler üzerinde durması daha yararlı olacaktır. Alt
ıslatmadığı günler için çizelgeye gülen suratlar yapılır ve 5 gülen suratta çocuğun çok istediği bir aktivite gerçekleştirilir veya istediği bir oyuncak alınabilir. Ödül Aralıkları çok uzun tutulmadan, haftada 1 ödül olacak şekilde program yapılabilir.
Yukarıdaki tüm önerilerim aile için sadece yardımcı yöntemler olup, organik kökenli olmayan Enüresiz'ler için mutlaka bir psikolog ile görüşülmelidir. Kaygı kaynağı keşfedilip ortadan kaldırıldığında psikolojik kökenli enürezisde ilerleme kaydedilebilir.
Sağlıklı yaşam huzurdur...
Psk. Ezgi Başaran
Psk. Ezgi Başaran
[ Üyelere Özel ] 03-01-2012 19:10:19
ezgı hanım sızce uygulanmasını soyledıgınız bu yontem 13 yasında shcek te koruma altında bulunan bır cocuk ıcın de etkılı olabılır mı??
[ Üyelere Özel ] 05-10-2009 13:28:58
Kesinlikle bu bir reklam havası içinde verilmiş bir yazı...
[ Üyelere Özel ] 15-09-2009 09:22:42
psikolojik önerilerde bulunulması gerekirken, "gece kilodu" önermesinde bulunulması içerikle tezat gelmedimi kimseye
[ Üyelere Özel ] 15-09-2009 10:18:39
Sayın Gamze Türk,Öncelikli olarak yazımın bir psikolojik destek önerileri dizisi şeklinde olmadığını ve bu önerilerin internet üzerinden yapılması yerine yüzyüze yapılması gerektiğini henüz kavrayamamış olduğunuzu düşünüyorum. Ardarda sıralanmış öneriler yerine yazıda bir hastalığın açıklaması, izlenmesi gereken genel yöntem yer almaktadır. bu süreç esnasında da ailenin ve çocuğun hırpalanmaması için gerekli gördüğüm bir üründen söz ettim. Bu zorlu süreçte , psikologla veya bir ürologla görüşülme dönemeninde çocuğun alt ıslatmaları devam edebilir ve bu da sorun fizyolojik ise psikolojik sorunlara yol açabilirken, sorun psikolojik kaynaklı ise de tedavi sürecinin uzamasına sebep olabilir veya çocuğun motivasyonunu etkileyerek davranışçı terapinin uygulanabilirliğini zorlaştırabilir. bahsi geçen ürünün bu yazıda yer almasının sebebini daha net görmeniz için birkez daha okumanızı tavsiye ediyorum. Yazıda bahsi geçen Enüresiz Nokturna Probleminin tedavi yöntemi gece külodu değildir. Tedavi süreci hastalığın kaynağını belirlenmesinin ardından hekim veya psikologlarla başlar. Bu da özellikle belirtilmiştir.
İlginize teşekkür ederim.
Ezgi Başaran
[ Üyelere Özel ] 14-09-2009 12:05:52
Önemli bir konuya ışık tuttuğunuz için teşekkür ediyor,başarılar diliyorum.