Erişilebilirlik Simgesi

Erişilebilirlik Simgesi "hareketlendi" ...
Tüm Dünya'da kullanılan erişilebilirlik simgesini biliyoruz.. Ülkemizdeki yasalar nedeni ile de, özellikle son yıllarda bir çok şehir mekanında ve kapalı mekanda bu simgeyi görüyoruz.
1960'lı yılların sonunda Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Standartlar Enstitüsü'nün birlikte düzenlediği Uluslararası bir yarışma düzenler ve Susanne Koefoed adında Danimarkalı bir tasarım öğrencisi yarışmayı kazanır. Çizdiği, resimde görülen soldaki sandalye figürüdür. Komite figüre bir kafa ekler. Böylece halen kullanmakta olduğumuz simge oluşmuştur. 1969 yılında Dünya Kongresinde sembol resmen benimsenmiş ve kullanılmıştır.
Son yıllarda geliştirilen "Erişilebilirlik Simgesi Projesi" ise, toplumun engelli ile ilgili değişen bakış açısını yansıtmak amaçlı bir girişimdir. Projenin sahipleri* bilinen simgenin, dik duruşu ile pasifliği temsil ettiğini ileri sürmektedirler. Yeni simge, yine mavi zemin ve beyaz çizgilerden oluşarak, evrensel olarak tanınan geleneksel çizgisini de devam ettirirken, yeni görüntü artık çok daha dinamiktir.
En belirgin değişiklik, oturan bireyin başı ileri konumlandırılarak ve kol açısı değiştirilerek daha hareketli olduğu algısı yaratılarak yapılmıştır.
Yeni simgeyi çizim üzerinde şöyle tanımlamaktadırlar.;
Kafa hareketi, kişinin ileri hareketini ve özellikle kendi hareketliliği hakkında karar verici olduğu vurgusunu güçlendirmektedir.
Kolların geriye doğru duruşu, kişinin kollarını kullanıyor veya kullanmıyor olmasını önemsemeyerek, dinamik hareketliliği göstermek içindir. Duruş, Dünyayı dolaşmanın bir simgesi olarak düşünülmüştür.
Simgenin yaratıcıları, ADA (Americans with Disabilities Act) yani Amerikan Engelli Yasası ile uyumlu olduğu uluslararası simge üzerinde ufak değişikliklere izin verildiği belirtilmiştir. Ancak diğer ülkelerde kullanımı için yerel bir takım yasaların incelenmesi de salık verilmektedir.
Oluşum amaçlarının, sadece tekerlekli sandalye kullananlar değil tüm engelli grupları için daha fazla sosyal ve siyasi hak yaratmakla birlikte kültürel katılımlarını da arttırmak ve konuya dikkat çekmek olduğunu belirtmekte..Yurt dışında bir çok eylemci bu simgenin yaygınlaşması için çeşitli çalışmalar yapmaktadırlar.Ne dersiniz? Biraz daha aktif bir görüntünün katkısı olabilir mi, erişilebilirlik konusundaki çalışmalarımıza.. bu simge ile daha çok dikkat çekebilir miyiz? Kanıksanmış bir simgeyi değiştirmek dikkat çekici olabilir mi?
Sandalyenin daha geri plana itildiği ve "kişi" nin ön plana alındığı bir simge olduğunu düşünüyorum..
Yine de biraz daha düşünmeye ihtiyacımız var sanırım :)
Kaynak: http://engelsizmimari.blogspot.com.tr/
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.