Ergenim Stresim Var
Ergenlik fizyolojik ve psikolojik açıdan insanların dönüm noktasıdır. Fakat bu dönüm noktası olumsuz bir dönüm noktası değil, olumlu bir yapıya sahiptir. Vücuttaki organlar gelişmeye başlar değişir, vücut o ana hiç olmadığı kadar fazla ve hızlı gelişmeye başlar. Bu o kadar hızlıdır ki; bazen simetrik bozukluklara bile rastlarız. Nedir bu simetrik bozukluklar; mesela bu dönemlerde ergenlerin kulakları ani büyüyebilir yada en çok rastlanan el ve ayakların önce büyümesidir. Bu değişim garip gözükmektedir. Ayrıca ergenlikte tabiri caizse duygular allak bullak olmaktadır. Ergenin duyguları o kadar anlık değişme göstermektedir ki, bazen kendisi bile buna şaşırır. Düşünceleri ise somut görülebilir düşüncelerden biraz daha sıyrılarak soyut düşüncelere yönelmektedir. Ayrıca sosyal ortamı da karmaşıktır. Ergenin bir gün kavga ettiği arkadaşıyla ertesi gün can ciğer kuzu sarması olur. Sık aşık olmalar ve sık sık bıkmalar da görülebilir. Yani ergenlik kendi içerisinde karmaşık bir yapıya sahiptir.
İşte ergenlik böyle bir yapıya sahiptir. Fakat üniversite yıllarında da ergen psikolojisi dersleri aldığım zamanlarda da kafamı karıştıran bir konu var ergenlik bir değişim bir gelişimdir fakat günümüzde gördüğümüz ergenliklerdeki gibi abartılacak ve bu denli hayati bir konumudur? Hocalarımla tartışmalarımda da benim cevabım hep hayır olmuştur. Nedenine gelince yaptığım araştırmalarda Afrika’da bazı ilkel kabilelerde ergenlik stresi diye bir şey olmadığını gördüm. Yani toplum üyeleri bunun farkında bile değildir. Haklısınız biraz fazla uzağa gittik peki eğer 30 yaşın üzerideyseniz kendi ergenlik yıllarınızı düşünün yada altındaysanız anne babanızın ergenlik yıllarını muhakkak dinlemişsinizdir. Günümüzde olduğu kadar stresli ve problemli geçmediğini göreceksiniz yani belli bir stres var bu aşikar fakat bunu kaosa dönüştürmek neden bunu anlamak mümkün değil.Günümüz ergenlerini ve ergen ebeveynleri üzerinde yaptığım araştırmalarda günümüz ergenlerinin çok fazla umursamazlık tavrında olduğu hayattan zevk alamadığı ve ailevi bağlarının çok zayıf olduğunu gördüm. Ama bu durum önemsenecek kadar ciddi. Ve ilginçtir ki kız olsun ergen olsun günümüz ergenlerinin çoğunluğunda aşırı ukalalık ve boş vermiş bir hava hakim ve bu da onlarla iletişimde ciddi bir duvar oluşturmakta. Sırf bu nedenle gerek çalıştığım kurumda gerekse dışardan gelen ergenlerle iletişim kurmak bir hayli zorlaşıyor. Açıkçası ben bu bağlamda düşünmeden edemiyorum biz psikolojik danışmanlar iletişim uzmanıyken ergenlerle iletişim kurmakta zorluk çekiyoruz peki ya aile ne yapıyor. Cevap basit iletişim kurmuyor. Aslında durumun vahameti de bundan.
Ergenlerin iletişim kuramamasının asıl nedenlerinden biri televizyon ve bilgisayar olmakla birlikte ailede bu durumda ciddi bir rol sahibidir. Nasıl mı? Çevrenizde dikkat edin ergen ebeveynlerinin ergenlik dönemini abarttıklarını ve bu durumdan da hoşnut olduklarını daha sonrada bundan yakındıklarını görürsünüz. Aslında hem medya hem de ergen ebeveyni olarak ergenlik bunalımını abartıyoruz ve çare olarak da onu yalnız bırakmayı tercih ediyoruz. Ayrıca ergenin her istediğini yaparak ya da onun olumsuz davranışlarına onay vererek ders almasını engelliyoruz. Arkadaşlarının yanında rezil olmasın ya da küçük düşmesin çabasıyla mevcut bozuk ortama kayıtsız kalıyoruz. Yani ergenin bu umursamaz ve aşırı asi tavrında aslında ebeveynlerin davranışlarının doğal sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.
Aslında çözüm basittir. Artık gazetelerde her hafta ergenlik işlenmekte televizyon programlarında ergene davranışlardan bahsedilmektedir. Ben bu tür klişelere karşıyım. Yapacağınız tek şey ona yalnız olmadığını göstermeniz, yani biraz anne baba olmanız aslında günlük iş stresinden kurtulmak için televizyon izlemek yerine onunla ortak yol bulup stres zaman geçirmek iki taraflı fayda getirecektir ergen önce sizden sıkılacak fakat samimi olduğunuzu görürse size yaklaşacaktır. Aksi takdirde bu git gide yapısı bozulan toplumda ergeni kaybetmek içten bile değildir. Yani onu ailenin bir ferdi olarak görmek ve ergene hissetmek tek çözümdür. Unutmayın ki sizde genç oldunuz asi ve uçarı olamasanız da ..
Halil İbrahim Yıldız
PDR.
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.