Engellilere Ayrımcılık
"Engellilere yönelik ayırımcılık"önce bu kavramın içini dolduralım.Engelli olarak ayırımcılık istiyor muyuz veya hangi anlamda istiyoruz,hangi anlamda istemiyoruz?Dostlarım bililer ki özel eğitim alanında çalışan zihinsel engelliler sınıf öğretmeni olmanın ötesinde yirmi alı yaşında down sendromlu bir kız (engelli) çocuk annesiyim.
Veeee can-ı gönülden Ayrımcılık istiyorum arkadaş! LAMI CİMİ YOK BU İŞİN.Doktora giderken,alış verişe,sinemaya,parka daha onlarca yerde ayırımcılık istiyorum.
Sırada bekleyemeyiz,otobüs kuyruğunda bekleyemeyiz,otobüste ayakta yolculuk edemeyiz,evde yalnız bırakamayız,bu çocuklarla itiş kakış alışveriş merkezlerinin kasasında ödeme için sıra bekleyemeyiz,daha SAYAYIM MI?.
BU DEVLETE YILLARCA VERDİĞİMİZ VERGİLERİN BU ÇOCUKLARIMIZ ADINA YOL-SU- ELEKTRİK FATURASI OLARAK GERİ DÖNMESİNİ İSTİYORUM.!
Çabuk hastalandıkları için ısı tasarrufu yapamayız,elektrikten,doğal gazdan indirim istiyorum.Yani hayatımızı en azından kolaylaştırmak adına ayırımcılık istİyorum.
Amaaa engelli çocuklarımızın yaşdaşları gibi parklardan, bahçelerden,yollardan,arabalardan faydalanmalarını engelleyen ayırımcık istemiyorum.Onların da aşık olma,karşı cinse ilgi duyma,yuva kurma,iş sahibi olma,kızma,küsme,ağlama,hatta ve hatta küfretme haklarının yok edilmesini amaçlayan ayrımcılığı istemiyorum.
Çalıştığım merkezde yaşdaş ergen çocukları ki içlerinde benim kızım da vardı, toplumsal yaşam becerilerini kazandırmak adına gözetmen öğretmen eşliğinde daha önce ön görüşmesini yaptığım pastaneye gönderdim.Görme ve gerektiğinde müdahale etme mesafesinde bulunmaya azami gayret gösterdim.Gençlerin gözlerindeki mutluluğu, yaşama sevincini fotoğraflama şansım olsaydı bilbortlara yapıştırırdım.Geri kuruma döndüklerinde,grup derslerine giren üniversitenin ilgili bölümünden mezun özel eğitim öğretmeni bu davranışın ahlak kurallarına uygun olmadığı gerekçesiyle çocukları rencide etmiş.ağlayarak kızım bana geldi.Ne yazık ki onu teselli etmek için söyleyecek söz bulamadım.Ve bu öğretmen şimdi rehberlik merkezinde müdür muavini.
BEN BÖYLE AYRIMCILIK İ S T E M İ Y O R U U U U M M M M.
Evet ayrımcılık istemiyorum ama “mobilite” yani uyumlaştırma istiyorum.
Her canın kendisini;
Engelli bilmesini,
Engelli annesi,
Engelli babası,
Engelli kardeşi,
Engelli dostu hissetmedikçe!
Pozitif ayrımcılık "OUT",negatif ayırımcılık"İN".
Tırmanmak istediğin tepeye çıkmak için,
Engellilerin sırtına bin.
BU ZİHNİYETLE AYRIMCILIK İSTEMİYORUM.
ALAMAZSAM DA BEN HAKLARIMI BİLİYORUM.
[ Üyelere Özel ] 12-05-2012 23:48:24
Nermin öğretmenim her sorunun tam ortasından vururyorsunuz.Konuyu çok güzel özetlediniz.