Engellilerde Sporun Engelleyenler
Ülkemizde nüfusumuzun %10 nu teşkil eden engelliler son yıllarda yapılan yasal değişikliklerden sonra başta eğitim olmak üzere sağlık, maaş ve ücretiz ulaşım gibi birçok haktan yararlanır hale gelmiştir. Özellikle rehabilitasyon merkezlerinin açılmasından sonra engelli bireyler toplumda daha fazla yer almaya başlamıştır.
Bütün bu olumlu gelişmelerin yanında aslında çok önemli olan fakat neredeyse unutulmaya yüz tutmuş bir gerçek vardır. Engelli bireylerin sportif aktivitelerden yeterince yararlanamamasıdır. Devletimiz engelli bireylerin eğitimi ve diğer ihtiyaçları içine gerekli düzenlemeleri yaparken, bu insanların spor yapabilmesi için neredeyse hiçbir çalışma yapmamıştır.
Son zamanlarda rehabilitasyon merkezlerinin kendi çaplarında küçük çalışmalar yapması engelli bireylerin bir nebze olsun spora yönelmelerine neden olmuştur. Fakat kurumlar bu uygulamayı rekabet ortamında diğer kurumlardan bir adım önde olabilmek için yapmaktadır. Konu ile ilgili olarak yasal düzenlemelerin yapılmamış olması, rehabilitasyon merkezlerini konuya sadece ekonomik çıkar olarak yaklaşmasına neden olmuş, profesyonel manada bir spor bilinci oluşamamıştır.
Özel Olimpiyatlar adı altında düzenlenen bazı sportif yarışmalara ülkemizde ki bazı kulüp ve rehabilitasyon merkezlerinin katılması ve derece elde etmeleri sevindirici haber olmakla birlikte yeterli değildir.
Konunun uzmanlarının yapmış olduğu birçok araştırmada engelli bireylerin yapabilecekleri sporlara yönlendirilmeleri, gelişimleri açısından çok önemli olduğu ve bu insanların kapalı ortamlardan kurtularak başta sportif aktivite olmak üzere diğer aktivitelere de yönlendirilmeleri gerektiği belirtilmiştir. Konu bu kadar önemli olmasına rağmen hala yasal bir düzenlemenin yapılmamış olması düşündürücüdür.
Ülkemizde engelli birerlerin sportif aktivitelerden uzak kalmasının en büyük nedeni Milli Eğitim Bakanlığıdır. Konu ile ilgili olarak çıkarılacak bir yasa bu insanların spora yönelmelerimde büyük etki yapacaktır. O nedenle başta rekreasyon uzmanlarının imza yetkisi olmak üzere gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/a_haberdetay.php?hityaz=6500
[ Üyelere Özel ] 28-05-2011 20:40:32
hakikaten yorum gerekmez ama bu ve benzeri yazıları ilgililere binlerce mail olarak gönderme imkanı varsa belki insafa gelirler.Bu konuda bir çalışma olursa sanırım herkes destek verir.sevgiyle kalın
[ Üyelere Özel ] 17-03-2009 22:04:43
rekrasyon bölümü sadece yapılan sportif faaliyetler dışında düzenlenen eğlence programlarında özel sporcuların motivasyonunu en üst düzeye taşımakta görev alabilirler.Özel Olimpiyatlar eminimki düzenlemiş olduğu spor müsabakalarında bu arkadaşlara gönüllü olarak ihtiyaç duyacaktır.Sporcularının motivasyonunu en üst düzeye çıkarmak için sizilere ihtiyaçları olacaktır. www.soturkiye.org.tr adresinden bu organizasyona ulaşabilirsiniz.
[ Üyelere Özel ] 28-05-2011 20:35:11
Merhaba,gönüllü çalışmalar için kaynak belirtmişsiniz ama maalesef özel bireylerimizin yaşamlarında sosoyal ve sportif anlamda katkı sağladığı dünyaca kabul edilen Bocce sporu Türkiye de,ilgili dernek tarafından faaliyet dışı bırakılmış.Special olympics oyunlarda temsil edilmiyor.İlgili federasyonda sporcu gönderemiyor geçmişden gelen protokol gereği,Uluslararası bir Bocce antrenörü ve gönüllü bir spor adamı olarak uygulaması en kolay branşlardan biri olan Bocce sporu,2011 Atina special olmpics oyunlarında 350 sporcu ve 16 kort ile yerini almış ama biz yokuz,bazen gönüllülük işe yaramıyor maalesef.Hoşçakalın[ Üyelere Özel ] 07-01-2009 21:43:22
Kardeşim ellerine sağlık..Başarılı çalışmalarının devamını diliyorum..
[ Üyelere Özel ] 07-01-2009 20:39:28
Bu yazılanlar çok düşündürücü. Çünkü ben bu önemli konu hakkında yeterli çalışma yapıldığını sanıyordum. Yani bir bedensel engelli olarak yıllarım dört duvar arasında geçmesine rağmen beş yeğenime satranç oynamasını öğrettim. Tabii satranç turnuvasına katılmayı kabul etmediler, ama internet sayesinde birçok kimseyle dostluk kurdum. Anlayacağınız, yaşadığım ev dördüncü katta ve satranç turnuvasına katılmam mümkün değil, ama yukarıda yazdığım gibi internet olunca evde canım hiç sıkılmıyor. İnşallah gerekli çalışma neyse en kısa zamanda yapılır ve benim gibi bedensel engeliler toplumda daha fazla görünür.
[ Üyelere Özel ] 04-01-2009 12:50:59
öncelikle yazınız için teşekkür edrim. fakat spor ve spor ile ilgili tüm çalışmaları biz benden eğitimi ve spor öğretmenleri yapmaktayız. imza yetkisi verilecekse öncelikle bizlerin hakkıdır. bu konuda size katılmıyorum . rekreasyon uzmanları daha yeni bu alan içine sokuldu örnek vermem gerekirse ben 8 arkadaşım 10 senedir bu alandaki yarışmalara öğrenci hazırlamaktayız.bunu belirtmek istedim. tekrar sporu desteklediğiniz ve bu alanda olmasını savunduğunuz için teşekkür ederim.
[ Üyelere Özel ] 31-12-2008 16:39:12
bu makale gayet açık yoruma ne hacet???