Ülkemizde nüfusumuzun %10 nu teşkil eden engelliler son yıllarda yapılan yasal değişikliklerden sonra başta eğitim olmak üzere sağlık, maaş ve ücretiz ulaşım gibi birçok haktan yararlanır hale gelmiştir. Özellikle rehabilitasyon merkezlerinin açılmasından sonra engelli bireyler toplumda daha fazla yer almaya başlamıştır.
Bütün bu olumlu gelişmelerin yanında aslında çok önemli olan fakat neredeyse unutulmaya yüz tutmuş bir gerçek vardır. Engelli bireylerin sportif aktivitelerden yeterince yararlanamamasıdır. Devletimiz engelli bireylerin eğitimi ve diğer ihtiyaçları içine gerekli düzenlemeleri yaparken, bu insanların spor yapabilmesi için neredeyse hiçbir çalışma yapmamıştır.
Son zamanlarda rehabilitasyon merkezlerinin kendi çaplarında küçük çalışmalar yapması engelli bireylerin bir nebze olsun spora yönelmelerine neden olmuştur. Fakat kurumlar bu uygulamayı rekabet ortamında diğer kurumlardan bir adım önde olabilmek için yapmaktadır. Konu ile ilgili olarak yasal düzenlemelerin yapılmamış olması, rehabilitasyon merkezlerini konuya sadece ekonomik çıkar olarak yaklaşmasına neden olmuş, profesyonel manada bir spor bilinci oluşamamıştır.
Özel Olimpiyatlar adı altında düzenlenen bazı sportif yarışmalara ülkemizde ki bazı kulüp ve rehabilitasyon merkezlerinin katılması ve derece elde etmeleri sevindirici haber olmakla birlikte yeterli değildir.
Konunun uzmanlarının yapmış olduğu birçok araştırmada engelli bireylerin yapabilecekleri sporlara yönlendirilmeleri, gelişimleri açısından çok önemli olduğu ve bu insanların kapalı ortamlardan kurtularak başta sportif aktivite olmak üzere diğer aktivitelere de yönlendirilmeleri gerektiği belirtilmiştir. Konu bu kadar önemli olmasına rağmen hala yasal bir düzenlemenin yapılmamış olması düşündürücüdür.
Ülkemizde engelli birerlerin sportif aktivitelerden uzak kalmasının en büyük nedeni Milli Eğitim Bakanlığıdır. Konu ile ilgili olarak çıkarılacak bir yasa bu insanların spora yönelmelerimde büyük etki yapacaktır. O nedenle başta rekreasyon uzmanlarının imza yetkisi olmak üzere gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/a_haberdetay.php?hityaz=6500
Bu işlemi yapmak için siteye Kişisel Giriş yapmanız gerekiyor.
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.