Engelli Bireylerin Muayeneleri Konusunda Bir Araştırma
Ülkemizde ne acıdır ki, kanun yapıcılar, çıkardıkları kanunun uygulanabilirlik düzeyleri, uygulama alanları ve nasıl uygulandığı konusunda hiçbir çalışma yapmamaktadır. Başbakanımız bütün televizyon kanallarında “18 yaşına kadar bütün çocuklarımız hastanelerde ücretsiz muayene olacak” diye açıklama yapmaktadır. Fakat ne acıdır ki bu sadece sözde kalmaktadır. İnanmayan varsa hastanelere gidip sorabilir.
Engelli bireylerin sıkıntısı bu konuda çok daha fazladır. Özellikle sosyal güvencesi olmayan engelli bireylerin tedavi olması imkansıza yakındır.
16.06.2006 yılında Resmi Gazetede yayımlanan “SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU” adlı yasanın Genel Sağlık Sigortası Sayılanlar bölümünde.
Genel sağlık sigortalısı sayılanlar
MADDE 60- Yerleşim yeri Türkiye'de olan kişilerden;
........................
c) Yukarıdaki (a) ve (b) bentlerine göre sigortalı sayılmayanlardan;
1) 18/6/1992 tarihli ve 3816 sayılı Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun kapsamında yeşil kart verilen kişiler,
.......
3) 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler,
...........
6) 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler,
7) 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu hükümlerine göre korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz faydalanan kişiler,
8) Harp malûllüğü aylığı alanlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlar,
Çıkarılan bu yasadan 7 madde engelli bireylerin tedavileri için düzenlenmiştir. Fakat bu yasa da diğer yasalar gibi uygulamada bulunmamaktadır. Nasıl mı?
Kocaeli ilinde bulunan 3 değişik hastanenin müdürleri ile bir görüşme yaptım. Görüşmelerimde ilgili yasadan haberleri olup olmadığın sordum. Aldığım cevap ise hepinizin tahmin ettiği gibiydi. Hastane müdürlerinin böyle bir yasadan ne yazık ki haberleri yoktu. Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve maddi durumları yetersiz olan engelli bireylerin nasıl tedavi olacakları konusunda sorduğum soru karşısında büyük bir üzüntü ve endişe yaşadım. “Önce başhekimle görüşecek, sonra hastane müdürüne konu hakkında bilgi verilecek, eğer uygun görülürse hasta muayene edilecek” Bu konu hakkındaki yorumları size bırakıyorum. Eğer bu kişiler engelli bireylerin muayene olmalarını uygun görmez ise…
Engelli bireylerin ve rehabilitasyon merkezlerinin yaşamış olduğu diğer bir sıkıntı ise: Rapor alınmadan önce hastaneye yatırılan ve bölgesel olarak farklılık gösteren ücret. Bu ücreti genellikle rehabilitasyon merkezleri kendileri karşılamaktadır. Bu ise rehabilitasyon merkezlerinin sırtına büyük bir yük getirmektedir. Oysa yukarıda bahsetmiş olduğumuz yasada engelli bireylerin tüm muayene ücretleri ücretsiz olarak yapılması yönünde ibare bulunmaktadır.
Sizlerden istediğim en yakın hastaneyi böyle bir yasadan haberlerinin olup olmadığını öğrenmezin; eğer hastanenin bu yasadan haberi yoksa ilgili yasayı hastane yöneticilerine ulaştırmanızdır.
Bu durumun düzeltilebilmesi için devletimizin yapması gereken bildiriyi bizler yapalım ve bu yasayı tüm hastane müdürlerine ulaştıralım.
Kaynak: http://www.ozida.gov.tr/
[ Üyelere Özel ] 18-02-2007 17:51:10
Sağlık Bakanlığının 03.03.2004 tarihli 3539 sayılı ve Genelge No:2004/30 olan genelgesine göre özürlü olan ve hiçbir sosyal güvencesi olamayanlardan herhangi bir ücret alınmayacağı yazılı.Ancak ilk defa özürlü raporu almak için müracaat edenlerden özürlülüğü raporla tesbit edilmediği için 15,50 YTL ücret alınmaktadır.Genelgenin linki: http://www.saglik.gov.tr/TR/Yonlendir.aspx?F6E10F8892433CFF7A2395174CFB32E1FCC2DC7CE7CC0EFB