EDİNİLMİŞ DİL BOZUKLUKLARI
EDİNİLMİŞ DİL BOZUKLUKLARI
Klinikte bilgi edinme ve karar verme süreci için önemli bir bilgi kaynağı, edinilmiş dil ve konuşma bozukluklarına neden olan lezyonların nöro- görüntülemesidir. Yıllarca klinisyenler, beyin yapılarını görüntülemek için Computed Tomography (CT) ve Magnetic Resonance Imaging (MRI) kullanmışlardır. Teknolojik ilerlemelerle dil becerileri gibi bilişsel etkinlikler sırasında ya da dinlenme sırasında beyin dokularını görüntüleme olanağı veren Positron Emission Tomography (PET) kullanılmaya başlanmıştır.
Travma, tümör ve sol kortikal ve subkortikal alanları hasara uğratan dejeneratif bozukluklar afaziye neden olabilir.
Tarihsel Perspektif
Klinisyenler, yıllarca edinilmiş dil bozukluklarının anatomik temelleri üzerinde durmuşlardır. 1860larda Broca genelde sesletimin ortadan kalkması ile sonuçlanan ve sol inferior frontal korteksin etkilendiği hasarlar için afemi terimini kullanmıştır. Bu nedenle bu bölgeye Broca Alanı adı verilmiştir. Daha sonra da Wernicke, sol superior temporal girusun posterior bölümünü kapsayan hasar sonucunda anlaşılmaz konuşmanın ve dili anlamada bozulmanın olduğunu öne sürmüştür. Bu alana da Wernicke Alanı adı verilmiştir. 1800lerin sonunda Wernicke ve Lichtheim bugün hala tartışılan ancak afazi sendromlarını anlamamız için yardımcı olan lolalizasyoncu yaklaşımı ortaya atmışlardır. Gerek işlevsel nöro-görüntüleme çalışmaları gerekse yapısal görüntüleme teknikleri ile yapılan araştırmalar, afazi sendromlarının özelliklerini ortaya çıkarmak için büyük önem taşımaktadır.
Afazi Sendromları
Wernicke ve Lichtheim afazi sınıflandırmasında 4 dil işlemleme alanının önemli olduğunu savunmaktadır.
· İşitsel anlama
· Tekrarlama
· Akıcılık
· Adlandırma
Tutuk Afaziler
Tutuk afazilere neden olan lezyonlar, sol pre-rolandik alanları etkiler. Bununla birlikte afazinin özellikleri, sol frontal lobta lezyonun yeri, lezyonun sol post- rolandik lobun ne kadarını tuttuğu ve beyin krizinin üstünden geçen zaman gibi bazı etkenlere bağlıdır.
1. Global Afazi
Global afazili hastaların akıcılığı ciddi oranda etkilenmiştir. Sözel üretimde, tekrarlama ve adlandırma becerilerinde oldukça sınırlıdırlar. Okuma ve yazma performansları da sözel üretimleri ile paralellik gösterir. Global afazili hastalar, basit düzeydeki kişisel sorulara, basit yönergelere tepki verebilirler. Kurdukları sözceler, otomatik ve reaksiyona bağlıdır.
Global afazi, hem pre hem de post rolandik yapıların etkilendiği sol hemisfer lezyonları sonucunda ortaya çıkar. Bununla birlikte, daha az yayılmış sol hemisfer lezyonları da global afazi ile sonuçlanabilir.
Araştırmacılar, hastaların iyileşip iyileşmemesine karar vermek için, subkortikal bölgedeki lezyonun hangi boyutta olduğunun önemini vurgulamışlardır. Subkortikal lezyonun sol lateral ventriküle yakın olan medial subcallosal fasikülüs ve preventriküler beyaz cevherin orta kısımlarında olduğunda, ciddi akıcılık sorunları ortaya çıktığı görülmüştür. Ayrıca, işitsel anlamanın iyileşmesi, posterior kortikal lezyonların boyutuna bağlıdır. Araştırmacılar, supramarjinal gyrusu içine alan daha büyük lezyonlarda sözcük anlamanın daha zor iyileştiğini ortaya koymuşlardır. Başka araştırmacılar da, wernicke alanının büyük bölümünü etkileyen lezyonlara sahip global afazili hastalarda işitsel anlama hasarları olduğunu ortaya koymuşlardır. Bir grup araştırmacı, PET kullanarak frontal lezyonlu ve afazili hastaların işitsel anlama becerileri sırasında beynin aktivasyonunu incelemiştir. Başlangıçta sağ superior temporal gyrusta hareket görülmüştür. İyileşen hastalarda sol superior temporal gyrustaki hareketin daha fazla olduğu gözlenmiştir.
2. Mikst Transkortikal Afazi
Tekrarlama becerisinin korunduğu bir çeşit global afazi tipidir. İşitsel anlama ve spontan sözel üretimler zarar görmüştür. Tekrarlama becerileri olması nedeniyle, bazı bireylerde ekolali yaygın olarak görülebilir. Mixed Transkortikal Afazi (MTA), sol perisylvian korteksin korunduğu nörolojik bir hasardır. İskemik olaylar ya da CO zehirlenmesi kaynaklı azalmış vasküler perfüzyon MTAya neden olabilir. MTA kortikal hasarın daha az olduğu durumlarda ortaya çıkar. MTAnın geniş talamik lezyonlu hastalarda akut olarak ortaya çıktığı bulunmuştur. MTAlı çoğu hasta eğer talamik bir sorun yoksa, zor iyileşir. Ancak, geniş sol perisylvian lezyonlu bazı hastalarda tekrarlama becerilerinin düzeldiği görülmüştür. Çünkü, tekrarlamayı ortaya çıkaran sağ hemisferdir.
3. Broca Afazisi
Broca Afazili bireylerde, akıcı olmayan sözel üretimler görülmekte ve tekrarlama becerilerinin zayıf olduğu gözlenmektedir. Genelde agramatik sözel çıktı ve dilbilgisel sözcükler ile sözcük sonlarının atılarak oluşturulan telegrafik konuşma görülmektedir. Dizartrik konuşma da Broca Afazili hastalarda sık karşılaşılmaktadır. Broca afazili hastalarda bozuk prozodi, planlama ve başlama zorluğu güçlüğü, artikülasyon hareketlerini sıraya koymada güçlük ve bazen de apraksiye benzer bir konuşma tarzı görülebilir. Sözcük bulma güçlükleri de sözel çıktının bozuk olmasının nedenleri arasında yer almaktadır. Broca afazisinde genelde işitsel anlama korunmuş olmasına rağmen bazı çalışmalar, Broca afazili bireylerde karmaşık dilbilgisel yapılı cümlelerde sözcük sırasını ya da gramerini anlama güçlüğüne yol açan asentaktik işitsel anlama olduğunu öne sürmüştür. Disleksi ve Disgrafide Broca Afazisine eşlik edebilir. Okurken ya da sözcükleri hecelemede hastalar semantik hata yaparlar. Dilbilgisel sözcüklere oranla somut isimlerde daha az hata yaparlar.
Broca alanını ve dorso lateral frontal, opercular ve derin subcortikal bölgeleri içine alan geniş sol frontal lezyonlu hastalarda Broca afazisi ortaya çıkar. Broca afazili bir çok hastanın, transkortikal motor ve anomik afazili hastalara oranla iyileşme olasılığı daha yüksektir. Geniş sol hemisfer lezyonlu global afazili hastalar genelde bir iyileşme gösterdiklerinde Broca afazili hastaların özelliklerini gösterirler. Son çalışmalar, Broca afazisinin dil özelliklerini ortaaya çıkaran daha spesifik bölgeler olduğunu ortaya koymuştur. Bazı Broca Afazili hastalarda Broca alanının etkilenmediği gözlenmiştir. Broca alanını etkileyen lezyona sahip hastalarda Broca afazisinin görülmediği durumlarla da karşılaşılmıştır.
Sol inferior prefrontal lezyonu olan ve akıcı olmayan afazili bir hastanın PET, çalışması konuşma becerilerinin iyileşmesi için nöral mekanizmanın önemli olduğunu ortaya koymuştur. Sözcük tamamlama becerisi kullanılarak yapılan bir araştırmada, beyin zedelenmesi olmayan deneklerde sol inferior frontal aktivasyon yerine sağ inferior frontal aktivasyonun olduğu bulunmuştur. Broca afazili bireylerde apraksik konuşma sıkça görülmektedir. Bir araştırmada, Broca afazisi olan ve olmayan hastaların apraksik konuşmaları ile ilgili olan beyin bölgeleri incelenmiştir. Beyin zedelenmesinin en çok olduğu bölge (frontal loba doğru uzanan derin korteks kıvrımı) insuladır. Sol insular korteksin yeterli bir bölümünün korunmuş olması, homolog sağ hemisfer frontal bölgeler, konuşmanın iyileşmesi için gerekebilir.
Broca afazisinin özelliklerini ayırdetmek için cümle üretimi ve anlamadaki dilbilgisel hataların gözlenmesi gerekir. Sol frontal operkulumu kapsayan hasar, dilbilgisel hataların sürmesinde önemli bir rol oynar. Bazı araştırmacılar, farklı sol operkular lezyonlu hastalarda dilbilgisel üretim ve anlamaya yönelik hasarların sürdüğünü bulmuşlardır. Bazı araştırmacılar da, hastalarının asentaktik anlama ile ilgili olan superior temporal girusun anterior bölümünde lezyon olduğunu ortaya koymuşlardır.
Son dönem araştırmalarında, Broca Afazili bireylerde terapi etkilerinin nöral ilişkileri incelenmiştir. Broca Afazili hastaların eğitiminde kullanılan Melodik Entonasyon Terapisi (MET) nde klinisyenler sözceleri melodik olarak kullanmayı öğretmektedirler. MET ile sözel üretimi desteklemek için sağ hemisferin yardımı alınmaktadır. Araştırmalar, MET e en iyi tepkiyi, subkortikal periventriküler beyaz cevherin orta bölümlerinde yer alan lezyona maruz kalan hastaların verdiğini ortaya koymuştur.
4. Transkortikal Motor Afazi
Broca afazisi olup tekrarlama becerilerinin korunduğu afazi tipine Transkortikal Motor Afazi (TMA) adı verilir. Akıcı olmayan ve sözel üretim miktarları az olan TMAlı hastalar iletişimi başlatmada, ayrıntılı sözel tepki vermede zorluk yaşamaktadırlar ve sentaktik yapıları basitleştirmektedirler. Bazı TMAlı bireyler perseveratif (tekrarlayan) adlandırma yapmalarına karşın genelde resim adlandırma normaldir. Bazı hastalarda sentaktik yetersizlikler görülmesine rağmen işitsel anlama korunmuştur. Yazma hasarları da sözel üretim hasarları ile benzerdir. Bazı sol hemisfer lezyonları TMAya yol açabilir. Suplamenter motor alanda sol mesial frontal korteks lezyonları TMA ile sonuçlanabilir. TMA lezyonları motor hareketler için önemli olan dopaminerjik yolları kesintiye uğratır. TMA ile ilgili ikinci bir lezyon ise Broca alanının bitişiğindeki dorsolateral frontal kortekste ya da beyaz cevherin altındaki yollarda oluşur. Kaudate ya da talamusu etkileyen subkortikal lezyonlar da TMAya yol açabilir. Hastalarda TMAdan anomik afaziye doğru iyileşme eğilimi görülmektedir. Genellikle TMA frontal artikülatör bölgeleri (insula) tutan ve tekrarlama becerisinin iyileşmesine izin veren sol frontal operkular lezyonlarla ilişkili Broca afazisi özelliği sergileyen bazı hastalar da görülebilir.
Akıcı Afazi
Akıcı afazilere yol açan lezyonlar sol post- rolandik bölgeleri etkiler. Akıcı afaziler Alzheimer ve post rolandik bölgelerin etkilendiği bazı demans tipleri gibi ilerleyici nörolojik sendromlarda da görülebilir.
1. Wernicke Afazisi
Sözel ifade akıcıdır. Spontan dil, tekrarlama ve adlandırma, bazen anlaşılmaz jargona yol açan neolojizm ve semantik, fonemik ve ilişkisiz parafazilerle bozulur. İşitsel anlama zarar görmüştür. Okuma ve işitsel anlama eşit oranda etkilenmiştir. Bazı bireylerde okuduğunu anlama korunmuştur. Posterior sol superior temporal gyrusu ya da subkortikal beyaz cevher yakınındaki pre- rolandik bölgeleri tutmayan akut lezyonlar Wernicke afazisine yol açabilir. Tempora-parieto-oksipital alanları tuttuğunda okuma ve sözcük bulma hasarları ortaya çıkar. Dil işlevleri iyileşen hastalar transkortikal sensori afazi ya da anomik afazi özellikleri gösterir. Wernicke afazili bireylerdeki işitsel anlamanın iyileşmesi supramarjinal ve Wernicke alanını çevreleyen orta temporal bölgeleri tutan lezyonlardan daha iyidir. En iyi iyileşme, Wernicke alanının yarısından azını tutan lezyonlarda görülür. Araştırmacılar, subkortikal beyaz cevheri içine alan temporal lob lezyonlarında Wernicke afazisi durumunun sürdüğünü bulmuşlardır. Bazı araştırmacılar, Wernicke afazisinde işitsel anlama terapisine olumlu tepki veren etkinlikler sırasında beyin bölümlerini incelemişlerdir. Sol posterior korteks hasarlandığında, homolog sağ hemisfer bölgelerinin dilin geri kazanımı için katkıda bulunabileceği yönünde bulgular alanyazında yer almaktadır.
2. Transkortikal Sensori Afazi
Wernicke afazisi olup, tekrarlamanın korunduğu afazi tipine Transkortikal Sensori Afazi (TSA) denir. Sözel ifade akıcıdır fakat semantik ve de fonemik parafaziler yaparlar. Adlandırma genelde sorunludur. Ama nadiren bazı bireylerde confrontation (bu nedir? sorusuna karşı yapılan adlandırma) adlandırma yetenekleri korunmuştur. İşitsel anlama ve okuduğunu anlama önemli derecede hasarlıdır. Tekrarlama becerisi ile sözel okuma korunmuş olabilir. TSA sol angüler gyrusta gerçekleşen lezyonlar sonucu ortaya çıkar. Bu nedenle TSA, Gerstmann Sendromu ile benzerlik göstermektedir. Araştırmacılar, angüler gyrus bölgesinde TSAya yol açan iki lezyon yeri belirtmişlerdir. İlki, posterior serebral arter stroklarına yol açan medial-inferior-posterior alanlar, ikincisi ise posterior ve orta serebral arter arasındaki sulanan bölgede yer alan lateral superior anterior alandır.
3. Kondüksiyon Afazisi
Transkortikal afazilerin aksine kondüksiyon afazili bireylerde tekrarlama zorluğu görülmektedir. Shallice ve Warrington kondüksiyon afazisinin iki farklı biçimini tanımlamıştır. Birincisi, sözel kısa süreli bellek yetersizliği nedeniyle ortaya çıkan tekrarlama güçlüğü, ikincisi sözcük üretimi sırasında fonemik parafazilerin yol açtığı tekrarlama zorluklarına neden olan daha genel fonolojik hasarlar. Hastalar sözcükleri hatalı ürettiklerinde genelde konuşma hatalarını kendi kendilerine düzeltmeye çalışırlar ve başarılı olurlar. Kondüksiyon afazili bireyler asentaktik anlama sergileyebilirler. Fonolojik disleksi ve disgrafi görülebilir. Arcuate fasikülüsteki lezyon nedeniyle anterior ve posterior dil bölgeleri arasındaki bağlantının sağlıklı olmaması kondüksiyon afazisine yol açar. Yine de bazı araştırmacılar, arcuat fasikülüste lezyon olmayan kondüksiyon afazili bireylere de rastlamıştır. Kondüksiyon afazisinin ortaya çıkması için supramarjinal gyrus, insula ve beyaz cevherin etkilenmiş olması gerekir. Araştırmacılara göre, kısa süreli belleği bozuk olan hastaların sol inferior supramarjinal gyruslarında lezyon vardır. Fonemik üretim bozukluğu olan hastaların lezyonları ise işitsel korteksi supramarjinal gyrusa bağlayan periventriküler beyaz cevherde yer almaktadır. Kondüksiyon afazili bireyler genelde anomik afazi ya da minimal dil bozukluğuna doğru giden bir iyileşme göstermektedirler. Kondüksiyon afazisindeki fonemik bozukluk Wernicke alanının fonksiyonunun yerine getirmemesinden ya da beyaz cevheri supra marjinal gyrusa bağlayan yollardaki hasardan kaynaklanabilir. Supramarjinal gyrusun işlevini yerine getirememesi, afazili hastalarda fonolojik kısa süreli bellek hasarlarına yol açmaktadır.
4. Anomik Afazi
Anomik afazilerde dil sorununun tek semptomu sözcük bulma güçlüğüdür. Anomik afazili bireylerle yapılan çalışmalarda isimlerin eylemlerden daha fazla etkilendiğini ortaya koymuştur. Bazı bireylerde hemen hemen her kategori etkilenmişken bazı bireylerde ise, hayvanlar, sebzeler, meyveler gibi belirli semantik kategoriler etkilenmiştir. Sözcük bulma hataları, semantik parafaziler ya da lafı dolandırarak anlatma olarak ortaya çıkabilir. Bazı bireylerde de anomik afaziye pür aleksi eşlik eder. Genelde diğer afazi sendromlarından Anomik afaziye doğru bir iyileşme söz konusudur. Anomik afazi sol talamik lezyonlu bireylerde de ortaya çıkabilir.
Sol temporo-oksipital lezyonlar ve talamik bölge lezyonları daha genel anomiye ya da spesifik bir kategoriye yönelik anomiye yol açabilir. Sol temporo-parietal ve insula-putaminal korteksin daha küçük bir kısmının etkilendiği hastalarda adlandırma becerileri daha hızlı iyileşebilir. Hem normal hem de afazik deneklerde adlandırma sırasında sol inferior temporal bölgelerde benzer hareketlilik gözlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre homolog sağ hemisferin devreye girmesinden çok, sol temporal korteksin yeterince korunması adlandırma becerisinin düzelmesi için önemlidir.
Atipik Afazi Sendromları
Afazisi olan hastaların büyük çoğunluğunda ister başat eli sağ olsun ister sol olsun, sol serebral hemisferin herhangi bir yerinde lezyon olabilir. Sol subkortikal lezyonu olan bazı bireyler de afazi sendromlarından birinin özelliklerini gösterebilir. Sol subkortikal hasarlı hastaların bazılarında da afazi sendromuna uymayan dil bozuklukları görülmektedir. Sol kortikal hasarı olan bazı bireylerin sergiledikleri dil özellikleri kortikal lezyonlarının yeri ile tutarlı olmayabilir (sol frontal lezyonu takiben akıcı afazi ya da sol posteror lezyonu takip eden tutuk afazi gibi). Bazı bireylerde de sağ hemisfer lezyonlarını takip eden afazi ortaya çıkabilir.
Kaynakça:
Raymer, A. M.Topics in Language Disorders 21-3, 42-59, 2001.
[ Üyelere Özel ] 28-10-2007 19:44:56
bence dil konuşma alanında yetkin kişiler sadece belli başlı bilgiler verip gerisini boşveriyorlar. ayrıca 4 yıl boyunca okuyan öğrenciler dil alanında hiç birşey bilmeden mezun oluyorlar bunu niçin değiştirmiyorsunuz.bunları bir şekilde bulup okuyabiliyoruz daha pratik bilgileri öğrencilerinize uygulamlı vermelisiniz.paylaşımlrınız için ayrıca teşekkürler
[ Üyelere Özel ] 04-06-2007 17:31:15
tebrikler hocam güzel bir makale
[ Üyelere Özel ] 20-04-2007 16:00:06
teşekkürler hocam güzel bir makale...size bir sorum var hocam cevaplandırırsanız memnun olurum. serebral paralizi çocuklarda yutma refleksinin etkilenmesi veya kaybolması afazi ile doğrudan ilişkisi varmı? teşekkürler..
[ Üyelere Özel ] 26-11-2006 01:55:30
Güzelde birazda uygulama ile ilgili bilgi verirseniz daha sağlıklı olacağını düşünüyorum.Bu konuda eksiklerim çok,yeterli kaynaklara ulaşamıyorum.Eski öğrenciniz olarak bunu hak ediyorum sanırım:)yine de teşekkürler
[ Üyelere Özel ] 28-09-2006 13:08:49
iyi
[ Üyelere Özel ] 18-09-2006 11:20:16
özel eğitimde her türlü bilgiye ihtiyacimız var .dili biraz ağır geldi bana .bizleri bu konuda bilgilendird,ğiniz için çok teşekkür ederim murat turan özel eğitim öğretmeni
[ Üyelere Özel ] 17-06-2006 10:20:15
hocam bilgi çok güzel bizler anlayabiliyoruz ama dili ağır gelip anlamayanlarda var. açık dil olabilir mi?
[ Üyelere Özel ] 14-05-2006 11:48:30
çok iyi makale
[ Üyelere Özel ] 31-03-2006 09:24:03
günaydın iyi bir gün dileğiyle yukarıda okudugum metinde daha açık bir dil kullanılırsa daha iyi olabileceğini düşünüyorum
[ Üyelere Özel ] 24-03-2006 20:51:18
teşekkürlerr