13-01-2007 |

Çocuklarınızı Isırarak Sevmeyin

Minik çocuklar  sevimli hareketleriyle çoğu zaman yetişkinlerin kanını kaynatır. Bir çok insan ise sevgisini  ifade etmek için genelde ya bebekleri ısırarak ya da sıkarak severler. Bu yaklaşım  çocuğun dünyasında ise zamanla kendini ifade  etmek için kullandığı  bir davranışa dönüşmektedir. Örnek olarak; Oral  dönem dediğimiz özelikle diş çıkarmaya başladığı zamandan itabaren çocuk  nesneleri ağzıyla ısırarak tanımaya başlar.  İlk etapta size sevimli ve komik gelen  bu davranışlar,  uygun bir yaklaşım sergilenmezse, ilerleyen dönemlerde çocuğun  her fırsatta annesini, bakıcısını, eve gelen misafirleri ,kreşe gidiyorsa kreşteki arkadaşlarını, ısırması ile sevimsizleşir. Özellikle kreşe giden çocuklarda velilerin şikayete gelmesi, ısıran çocuğun gruptan uzaklaştırılması gibi sonuçlarla  karşılaşılmaktadır.  

Isıran çocuğa karşı yaklaşım nasıl olmalıdır?

· Çocuk gücünü ortaya koyan şeyleri yapıp denemek ister ve çocukta dişlerin çıkmaya başlamasıyla ısırma genellikle görülen bir durumdur.  Önemli olan çocuğun bu tepkileri karşısında yetişkinlerin tutumudur. Eğer çocuklar ısırarak, çevrelerinden almayı bekledikleri cevabı alıyorlarsa (ilgi gibi), çocuğun yanlış davranışları ebeveynleri ya da çevrelerindeki yetişkinler tarafından pekiştirilmiş olur. Burada yapılması gereken  çocuklar doğru ve istenen davranışları uyguladıklarında, bunun farkında olmak ve pozitif pekiştireçler kullanarak  (sevgi sözleri, sarılıp öpme, alkışlama gibi) çocukların ilgi ihtiyaçlarını meşru yollardan doyurmaktır. Böylece çocuk  ilgi görmek için ısırmaya ihtiyaç duymayacaktır.  Örnek olarak çocuğu arkadaşlarıyla ısırmadan ve kavga etmeden geçirdiği oyunları için memnuniyetimizi belirten ifadelerle sarılıp okşamak işimizi kolaylaştırır. Çocuğunuzla yaşayacağınız her türlü problemin  çözümü için püf nokta ;çocuğun ilgi ihtiyacını karşılamak, davranışlarımızda kararlı ve tutarlı olmaktır.  

·  Kimi yetişkinler  sevginin dozunu kaçırarak bebeklerin yanaklarını, kolunu ve bacağını ısırarak sevmektedirler. Bu durum çocuğun hem ısırma isteğini tetiklemektedir hem de bebeklerin mikrop kapma riskini arttırmaktadır.  Yetişkinler çocuklara sevgilerini gösterirken peygamberi bir edeble  onları örselemeden  sevgilerini göstermelidir.

· Çocukların  ısırmaları bize komik gelebiliyor. Kimi zaman bizde onları ısırıyor ve gülüyoruz. Çocuğunuz ısırdığı zaman gülmeyin ve karşılık vermeyin.  Çünkü belli bir davranış ödüllendirildiğinde, bireyin o davranışı gelecekte tekrarlama ihtimali artacaktır. Çocuğun ısırdığı durumlarda kalıp bir cümleyi tekrar ederek bu davranışını benimsemediğinizi jest ve mimiklerinizle de destekleyerek  "Isırma" "Isırmak yok" "Isırmanı istemiyorum" gibi cümlelerle  kararlı bir şekilde söyleyin. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; çocuğa doğru davranışın ne olduğunu  anlatmak ve bir şey istediğinde arkadaşına vurmak, ısırmak yerine size veya bakıcısına gelip söylemesini  tembih etmektir. Bunu  uygulamalı olarak çocuğunuzla oyun şeklinde  yapabilirsiniz. Eğer çocuğunuz bunu anlayacak seviyede değilse (örnek olarak 11 aylık bebek ise) ısırdığı durumlarda  eline oyuncak vererek dikkatini başka bir yöne çekebilirsiniz.

 NOT: Christine Brunet in "1-7 yaş çocuğun eğitimi" kitabından yararlanılmıştır.

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinizde bir otomasyon programına ihtiyacınız mı var?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • Web tabanlı veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri aktarımı
  • PKT, KDF ve diğer formların kolayca üretimi
  • Bir yıl ücretsiz teknik destek