21-05-2007 |

Çocukları Sınava Girecek Ailelerde Gerginliklere Dikkat!!

  Her anne baba için çocuklarının geleceği büyük önem taşır. Bu amaçla aileler, imkanları ölçüsünde çocuklarının eğitimine yatırım yapmaktadırlar.  Aileler iyi niyetle çocuklarına destek olmaya çalışsalar da, sınava hazırlanan gençlerin bulunduğu evlerde ebeveynlerin  farkında olmadan yaptığı yanlış yaklaşımlar sonucu bir takım gerginlikler yaşanabiliyor. ÖSS  yaklaştıkça, sınava hazırlanan öğrenciler üzerindeki kaygı had safhaya varıyor. Gençlerin sırtına yüklenen bu ağır baskı, yaygın psikolojik sorunları da beraberinde getirebiliyor. Kimilerini intihara kadar sürükleyen bu süreçte anne babaların çocuklarına yaklaşımları büyük önem arz etmektedir.

Sınav Kaygısının Giderilmesinde Aileye Düşün Görevler

* Aileler çocukların zeka kapasitesini  ve yeteneklerini göz önüne almadan   yüksek başarı beklentisine  girmeleri çocuklar üzerinde baskı oluşturmaktadır.  Bu durum sınav kaygısını tetiklemektedir. Aile, çocuğun yaşına göre davranmalı onun kapasitesine göre beklentilere girmelidir. Çocuğun başarısı ve başarısızlığının ailenin başarısı yada başarısızlığı olarak görüldüğü müddetçe çocuktan beklenti çok yüksek olmaktadır. Gerçekçi olmayan yüksek beklenti sınav kaygısının temel nedenlerinden birisidir.

* Özellikle annelerin başarıya yönelik duygusal beklentileri ve beklentinin odağında  ailenin şerefinin  olması da çocuklar üzerinde yıkıcı etkiye sahip stres etkenidir. Örnek olarak ;  “bak bu son şansın, kazanamazsan akrabalara, konu komşuya ne deriz sonra, kazanamazsan arkadaşlarının yüzüne nasıl bakacaksın “…gibi   yaklaşımlar  yerine aileler;  “ önemli olan senin elinden geleni yapıp yapmadığındır. Sen çalış önemli olan sensin. “ …gibi gençlerin desteklendiği kabul gördüğü yaklaşımları sergilemeleri yaşanan yoğun sınav kaygısının azalmasına yardımcı olacaktır.

* Kimi aileler çocuklarının motivasyonu artsın diye çevresindeki güzel başarı örneklerini çocuğuyla paylaşmaktadır. Buna bir itirazımız yok. Ancak çocuğa başarı örneği sunulduktan sonra tehdit ve aşağılayıcı ifadelerle “Bak falanın çocuğu nasıl çalışıyor; sen niye çalışmıyorsun, senden ne köy olur ne kasaba sen adam olmazsın, ben senin zamanındayken... gibi ifadelerle kimi ebeveynler çocuklarıyla aralarındaki köprüyü yıkmaktadırlar. Bunun yerine; “bak komşunun çocuğu yapmış, sende de potansiyel görüyorum sende yapabilirsin” gibi motive edici ve kıyaslama içermeyen ifadeler kullanılabilir. Unutmayın genç yetişkin olan çocuklarınızı başkalarının yanında eleştirmeyin ve  başkalarıyla kıyaslamayın.  İllaki bir değerlendirmede bulunacaksanız, mihenk taşı çocuğunuzun önceki durumu ile şimdiki durumu olmalıdır.

* Ebeveynler  kendi işlerine ayırdıkları zaman kadar çocuklarına da zaman ayırmalılar ve onları dinlemelidirler. Gençlerin aile ortamında kendilerini ifade etme olanağı  sağlanarak ona güvenildiği ve birey olduğu hissettirilmelidir. Aileler sorunlarını konuşarak halletmeli özellikle sınava yakın böylesine kritik bir zamanda cezadan ve dayaktan kaçınmalıdır.

* Her şeyin başı hem ruhsal hem de bedensel  sağlıktır. Yüce yaratıcının bize emaneti olan çocuklarımız, ülkemizin geleceği gençler  ve onların sağlığı çok değerlidir. Öss  sınavını hayatta  var olma mücadelesi olarak görmek  hem aileleri hem de sınava girecek körpe dimağları yıpratacaktır. Bu nedenle sınavı aileler ölüm kalım mücadelesi olarak görmemeliler.  Sınava girecek gençlere başarılar, ailelere de bu kritik dönemde sabır diliyorum.

Abdullah Purtaş

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen