22-06-2006 |

Çocuklarda Uygulanan Koklear İmplant Grupları

Çocuklarda Uygulanan Koklear İmplant Grupları

Postlingual dönemde sağır olan çocuklar ;Genellikle 5 yaşından sonra işitmesini kaybeden çocuklardır.Aslında bu çocuklar işitme kaybı gelişmeden önce konuşma dilinin pek çok yönünü öğrendikleri halde işitsel uyarı ve buna bağlı ardbeslenmeyi kaybettiklerinden konuşmanın anlaşılabilirliğinde hızlı bir bozulma gösterirler.Erken implantasyon bu konuşma ve algılama yeteneğinin hızlı bozulmasını önleyebilir.

Konjenital veya çok erken dönemde sağır olan çocuklar:İleri derecedeki sensorineural  işitme kaybının en sık görüldüğü gruptur.Bu çocuklarda iletişim yeteneklerinin gelişmesi çok zordur.Eğer koklear implantasyonla yeterli akustik uyarı sağlanabilirse bunun linguistik olarak konuşma sinyali olarak algılanması uzun süreli ve çok yönlü çalışmaların ana amacıdır.

Konjenital veya erken dönemde işitmesini kaybeden adölesan ve genç erişkinler:Konjenital veya  erken dönemde gelişen işitme kaybı nedeniyle daha önce hiç ses algılamamış adölesan veya genç erişkin hasta ile karşılaşıldığında çok dikkatli olunmalıdır.Çünkü bu grupta işitsel sistemin elektriksel uyarılışında yüksek seviyelerde başarı elde edilememiştir.(Çingi 2000)

Koklear implant  ince sesleri rahatlıkla alır.Konuşmayı çabuk geliştirir.Çok ileri derecede işitme kayıplı ,işitme derecesi çok ileri olan ince sesleri alamayan ,konuşma seslerini çıkaramayan çocuğa uygulanır.6 yaş öncesi çocukta ilerlemek daha  hızlı olur.(koç,2004)

Geleneksel işitme cihazlarından fayda göremeyen işitme engelli yetişkin ve çocuklar için koklear implant uygun seçenektir.Hem işitme yi algılama hemde konuşma yeteneklerinde ilerleme olduğu saptanmıştır.

Kaynakça:
Çingi,C(erişkin ve çocukların işitsel rehabilitasyonında koklear implantlar)Otorinolaringoloji .Nobel tıp kitapevi İstanbul 2002
Akçamete,G(İşitme yetersizliği olan çocuklar )Gündüz yayıncılık Ankara 2003

Yorumlar (3)

[ Üyelere Özel ] 08-02-2007 19:44:47

selen hanıma katılıyorum.evet yaş ameliyat için çok önemli ancak;iyi bir eğitimle dudak okuyarak da olsa sözel iletişim kurabilen birçok çocuğa hatta genç bireye ameliyat olma şansı verilebiliyor.çevremde bunun örneğini göremekten de mutluluk duyorum.şans varsa denemeye değer....

[ Üyelere Özel ] 03-11-2006 21:53:01

size yorum yapma gereği bilr duymuyorum çünkü oturup kendi kafamdan uydurmadım kaynakçası var ayrıca yaşa gelince evlilik çağına gelmiş genç kızlar bile bu ameliyatı oluyor

[ Üyelere Özel ] 04-10-2006 23:35:31

implant 3 yaş civarında yapılan ameliyatlarda başarılı zaten 5 yaşin üstündeki çocuklar ameliyat edilmiyor implantla ilgili çalişmalarda aileyi ikna edici daha doğru bilgiler verilmeli

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Özel Eğitim Öğretmeni