21-11-2009 |

Çocuklarda Reflu Hastalığı

 Reflu hastalığı nedir?

Reflu, midedeki yiyeceklerin yemek borusuna  veya ağız içine geri gelmesi demektir. Yeni doğan ve küçük bebeklerde mide içeriğinin ara sıra ağza gelmesi normaldir, hastalık  değildir. Reflü yaşamın ilk aylarından itibaren başlar ve 4. ayda maksimum düzeye ulaşır. Belirtiler 12. aya  doğru büyük ölçüde kendiliğinden geriler ve 24. ayda sıklıkla tamamen ortadan kalkar.İnsanların çoğunda mideden yemek borusuna reflü vardır, ama bunlar genelde hissedilmez ve farkına varılmaz. Reflünün tüm çocuklar arasında % 15 oranında bulunduğu  ancak  reflü hastalığının çocukların % 3-5’ inde var olduğu tahmin edilir.   Bu durumun ciddi biçimde şikayetlere yol açması ya da sıkılığının ileri derecede artması ya da birtakım solunum problemlerine yol açması reflu hastalığı olarak adlandırılır.

Reflu Hastalığının Belirtileri;

Basit bir kusma nedeni olabildi¤i gibi, özellikle süt çocuklu¤u döneminde "ani çocuk ölümü" sendromundan da sorumlu tutulabilmektedir.

Reflü hastalığına ait belirtileri çocukların yaşlarına göre sıralarsak,

-Bebeklerde reflü hastalığı sıklıkla kusma, huzursuzluk, kilo kaybı ile kendini gösterir. Mide içeriğinin yemek borusuna geçişi özellikle yatar pozisyonda olduğundan  çocuklar ağlayarak geceleri uyanır. Bazen bu reflü yutağa kadar gelerek öztakiyi etkiler ve yineleyen kulak iltihapları ile de çıkabilir. Bazen ses kısıklığı, öksürük ve hırıltılı nefes alıp verme tek bulgu olabilir.

- Erken çocukluk dönemi dediğimiz oyun çocukluğu (okul öncesi) döneminde ise çocuklarda sıklıkla karın ağrısı, mide bulantıları, midede yanma, göğüste, kalp bölgesinde  ağrı olabilir. Hatta yalnızca tekrarlayan bronşit ile astım benzeri şikayetleri olabilir. Hastalar yıllarca astım teşhisi ile tedavi almış olabilir. Yutağa kadar gelmiş mide içeriği dişlerde kalarak çürüğe neden olabilir. Bu nedenle bazen diş çürükleri bu dönemde reflü bulgusu olabilir.

 - Okul çocukluğu döneminde ise yine sıklıkla karın ağrısı, mide bulantıları, midede yanma, göğüste, kalp bölgesinde ağrı olabilir. Kronik bronşit , astım bulguları, ses kısıklığı, sinüzit olarak çıkabilir.Bu çocuklar sıklıkla maalesef gastrit ve ülser teşhisleri ile tedavi edilebilir. Geceleri  midede ekşime, yanma ve göğüz ağrısı ile uyanabilirler.

 Reflu Hastalığının Teşhisi Nasıl Konur?Çocuğu ve anne babasını çok iyi dinlemek ve refludan şüphelenmek  tanıda önemlidir. En önemli test çocuğun yemek borusuna  çok ince bir kablo ucu (prob) koyarak mideden gelen asiti ölçebilen cihazla ölçüm yapmaktır. Buna “24 saatlik ph monitorizasyonu” denir. En kıymetli testtir.Ancak zor bir yöntemdir ve pratikte fazla yapılmaz. Gastroözofagiyal sintigrafi klinisyene yardımcı, noninvasiv,son derece duyarlı ve tarama testi olarak elverişli bir yöntem olarak kabul edilebilir. Sintigrafik incelemenin tanı değeri diğer radyolojiden tetkiklerden daha fazladır, özgünlüğü%90, duyarlılığı %76’dır. Aynı zamanda mide boşalma süresini  ve alkalen refluyuda göstermesi ilk tercih edilen tanı metodu olmasını sağlar.  Tedavi1-Yaşam tarzının ve beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi. Yaşam koşullarının değiştirilmesine yönelik önlemler tedavinin ilk basamağıdır. Öğün miktarlarının küçük tutulması, ideal vücut ağırlığının korunması, akşam yemeklerinin yatmadan en az 2 saat önce yenmesi, yemeklerden sonra en az 1 saat yatar pozisyon alınmaması, yüksek yastık kullanılması önlemler arasında yer alır. Bunun dışında gaz ve asit içeren gıdalar, domates, gazlı içecekler, kola, kahve, yağlı gıdalar, çikolata tüketiminden kaçınılmalıdır. Katı yiyeceklere ve kaşıkla beslenmeye geçildiğinde reflü azalabilir.

Çocukların yalancı emzik kullanmaları da reflü tedavisinde faydalı olabilir. Emzik çocukta tükürük salgısını artırır ve barsak hareketlerini artırarak reflu olasılığını azaltır.Çocuğunu anne sütüyle besleyen annenin çok fazla kafeinli içecekler tüketmesi veya çocuğun sigara dumanına maruz kalması da çocukta reflü şikayetlerinin artmasına yol açacaktır.Bu tür önlemlere rağmen şikayetler gerilemiyorsa ilaç tedavisi daha sonra cerrahi tedavi uygulanır.   

www.ozonland.com.tr
www.ozonclinic.com

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.