ÇOCUKLAR NE ZAMAN SÜNNET ETTİRİLMELİ ?
Sünnet bir Türk- İslam kültürüdür. Gelecek nesillerin sağlıklı birer birey olması için sünnetin önemi yadsınamaz. Modern tıpla sünnet olayının hikmetleri iyice anlaşılmıştır. Ülkemizde ise sünnet(hitan) dini ve sosyal bir istek olarak tüm erkek çocuklarına uygulanmaktadır. Kimi zaman şaşalı sünnet düğünleriyle kimi zamanda küçük yaşlarda cerrahi bir operasyonla yapılmaktadır. Sünnette önemli olan, çocuğa yapılacak cerrahi işlemin, uygun bir zamanda mümkün olduğunca psikolojik travma oluşturmadan, hijyenik şartlara uygun ve problemsiz yapılmasıdır.
Peki çocuklar ne zaman sünnet ettirilmeli?
Sünnet; çocuğun ruhsal yönden zarar görmemesi için tıbbi bir zorunluluk yoksa ya iki yaşından önce ya da altı yaşından sonra yapılmalıdır. Çünkü ortalama olarak 2-6 yaşları arasında çocuğun dikkati cinsel organlarına ve bunların anlamlarına yönelir. Bu dönemde çocuğun cinsel organına yönelik bir uygulama, çocuğun bütün benliği, varlığı ile eşdeğer bir anlam kazanır ve bu yaşta yapılacak bir sünnet çocukta ceza olarak penisinin kesileceği korkusunu uyandırır. Buna igdiş dilme korkusu denmektedir.
Çevreden gelen ''tutun şunu sünnet edelim, bak sünnetçi geldi seninkini de kestiririz haa!'' biçimindeki korkutmalar, takılmalar igdiş edilme korkusunun tetikleyicisi olmaktadır.
İğdişlik korkusu yaşayan ve zorla tutularak, sünnetin toplumsal anlamı iyice iletilmeden sünnet olan çocuklarda çabuk suçlanma eğilimleri, aşırı çekingenlik, cinsel kimlikte güvensizlikler gibi önemli psikolojik bozukluklar görülebilir.
Sonuç olarak ; çocukta iğdişlik korkusu 3-5 yaşları arasında cereyan etmektedir. Dolayısıyla, sünnetin bu yaşlar dışında tutularak yapılması daha sağlıklıdır. Ancak zorunluluk söz konusuysa çocuğa bulunduğu gelişim dönemine uygun açıklamalar yaparak, armağanlarla ödüllerle çocuğun yaşadığı kaygılar azaltabilir. Sünnet deneyimli tıp personeli tarafından yapılmalıdır.
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.