26-05-2007 |

Çocuklar Çizgi Film Ve Sihirli Dizilerin Tehdidi Altında!

Çocukların çizgi film, masalımsı sinema ve dizi film yapımlarının kahramanlara olumlu ya da olumsuz özendiği ve onlarla özdeşleştiği bir gerçektir. Çocuğun gelişimine uygun ve olumlu katkıları olan yapımlar, çocuğun özgünlüğünü ve düşünme sistemini geliştirmektedir. Ancak kimi çizgi filmlerin ve dizilerin içerdiği bazı olumsuz öğeler çocuklarda şiddeti, cinselliği, saldırganlığı körüklemektedir. Bu olumsuz etkilerin önüne geçmek için çocukları çizgi film ve dizi dünyasından mahrum etmek yerine farklı çözümlerle onları yönlendirmek çok daha kolay ve etkili olacaktır.

Neler Yapabilirsiniz?

            Minik bakışlar hayal ile gerçeği birbirinden ayıramaz. Yetişkinler özellikle okul öncesi dönemde çizgi filmler konusunda seçici olmalıdırlar. 

Okul öncesi dönemde çocuğun soyut olan şeyleri algılama ve muhakeme yeteneği gelişmemiştir. Yani hayalle gerçeğin ayırımına varmakta zorlanır. Bu dönemde çocuğa çizgi filmlerin eğlence amaçlı, hayal ürünü olduğu, yaşına ve kapasitesine göre anlatılmalıdır.  Aksi takdirde çocuk izlediği çizgi filmlerde kahraman olarak kendini görebilir ve çizgi film kahramanının davranışını gerçek yaşamda da uygulamak isteyebilir. Kamuoyunun basından takip ettiği haberde, pokemon gibi uçacağını zanneden çocuğun kendini balkondan aşağıya bırakması bunun bir kanıtıdır.  Bu nedenle çocuğa daha çok tabiatın ve hayvanlar âleminin konu edildiği tarçın veya şirinler tarzındaki eğitici ve eğlendirici nitelikteki yapımların izletilmesi daha uygun olur.  

7–12 yaş döneminde çocuğun değer ve inanç sisteminin temelleri oluşturulur.  Çocuğun kahramanlığa meraklı olduğu dönemlerdir. Çocuk izlediği dizi ve çizgi filmlerin sadece filmden ibaret olduğunu bilir. Ancak film kahramanından etkilenir ve çevresinde otorite figürü olan kimlerse(genelde baba olur) onları filmlerde izlediği kahramanı gibi görmek isteyebilir. Çocuğun bu kahramanlarına müdahale etmemek gerekir. Ama çocuğun gerçekle hayali ayırt etmesine yardımcı olunmalıdır. Bu nedenle çocuğunuzla filmde geçen saldırgan davranışları sorgulayıp sorunları çözmek için alternatif yöntemler hakkında konuşabilirsiniz. Bunun için filmin en az bir bölümünü izlemelisiniz. Böylece içeriği daha iyi bir şeklide anlayabilir ve onunla bunu konuşabilirsiniz. Özellikle aile içerisinde yeterli derecede sevgi, kabul, onay görmeyen çocuklar, filmde izledikleri kahramanlarla anormal boyutlarda özdeşim kurarlar. Ebeveynler çocukların izlediği çizgi filmlerin içeriğini kontrol ederek savaş, şiddet, cinsellik gibi öğelerden ziyade, çocuklarda sevgi, şefkat, yardım severlik duygularının gelişmesini sağlayacak eğitici ve eğlendirici yapımlar olmasına dikkat etmelidirler.

Çocukları farklı hobi ve uğraşlara yönlendirerek hem hayal dünyasını sadece çizgi filmlerin oluşturmasını engellemiş hem de televizyon izleme süresini azaltmış olursunuz. En değerli aktivitelerden biri çocuklarınıza kitap, hikâye, masal okuma aktiviteleridir.

Abdullah PURTAŞ
Psikolojik Danışman

Yorumlar (3)

[ Üyelere Özel ] 29-05-2007 15:37:36

çocukların duygusal gelişimlerini olumsuzluk etkilemekte kalmayıp zamanlrını büyük bir kısmını ekran başında geçiren çocuklarımızın ailelerinin bu knuyla aydınlanması gerekiyor bence sadece makale yazmış olmakla kalmasak çok daha ii olur. zaten bu siteye genelde uzmanlar giriyor uzmanlarda bu konuda az çok bilgiye sahip önemli olan ailelere ulaşabilmek ve onları bilinçlendirmek.. aileler çocuklarının sokakta oynayıp başına kötü bişey gelmesinden evde tv karşısında oturup saatlerce seçimini kendi yaptığı her şeyi izlemesini daha uygun buluyor ancak bunun da çocukları için bir tehlike olduğunun farkında değiller!!1

[ Üyelere Özel ] 28-05-2007 21:18:15

ÖNEMSENMESI GEREKEN BIR KONUYA DEGINMISSINIZ BU KONUDA ÖZELLIKLE EBEVEYNLERE BÜYÜK GÖREVLER DÜSMEKTEDIR ELINIZE SAGLIK

[ Üyelere Özel ] 27-05-2007 14:18:58

yazınız için çok tşler bu konuda daha çok makalelerin ebeveynlere ulaşması nı umut ediyorum tekrar tşk ler.

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen