25-06-2007 |

Boş Zaman Aktivitelerinin Yararları Ve İnsan Hayatındaki Önemi

  Zaman kavramı: Sözlük anlamı olarak zaman;bir işi veya oluşun içinde seçtiği geçeceği veya geçmekte olduğu süre veya vakit olarak tanımlanır.Zaman kavramının başlıca özellikleri şunlardır:Zaman ödünç alınamaz, kiralanamaz, satın alınamaz, çoğaltılamaz, tasarruf edilemez, doğru kullanılmadığında insanda stres yaratır. Kullanım alanına göre zaman;zorunlu davranışlar için gerekli zaman ve boş zaman olmak üzere iki başlıkta toplanır.

 Zorunlu Davranışlar İçin Gerekli Zaman: Üç gurupta incelenir.

  • Çalışma İş Zamanı: Kazanç sağlama amacına yönelik iş
  • Çalışmayla ilgili etkinliklere ayrılan zaman, işe gitmek için kullanılan zaman, mesai saatleri dışında iş ile ilgili kullanılan zaman.
  • Yaşamı sürdürebilmek için gerekli ihtiyaçlara harcanan zaman; yeme, içme, uyuma gibi fizyolojik ihtiyaçlar. Temel insan ihtiyaçlarını kullanmak için kullanılan zaman.

 Rekreasyonun kullanım alanı olan Boş Zaman Boş zaman konusunda çeşitli tanımlar yapılmıştır. Genel olarak insanların zorunlu ihtiyaçları dışında kalan zamana denir. Değişen dünya şartları ve teknolojinin gelişmesiyle  birlikte insanların sahip oldukları boş zaman giderek artmaktadır. (martin-mason 1990).

Boş zamanı iki tarafı keskin bir kılıca benzetmek mümkündür. Olumlu kullanılırsa kişisel ve toplumsal gelişim artar. Olumsuz kullanılırsa bunalım başı bozukluluk gibi sorunlar ortaya çıkar(Karaküçek1997). Bu nedenle boş zamanı olumsuz kullanımın zararlarından kurtarmak için olumlu kullanımı sağlamak gerekmektedir.

 Rekreasyonun insan hayatındaki faydaları:

-İnsanların kendilerini mutlu ve huzurlu hissetmelerini sağlar.

-İnsanların sosyalleşmelerini sağlar.

-Fiziksel ve zihinsel gelişime katkıda bulunur.

-Stresi ve kaygıyı azaltır.

-İnsanlar kendini toplumdan soyutlamaz kendini toplumun bir parçası olarak görür..

-İnsanı can sıkıntısından ve bunalımdan korur.

-Kişisel beceri ve yeteneklerini kullanma fırsatı doğar.

-Yaratıcı olur.

-Kendini ifade edebilme yeteneği gelişir.

-Arkadaş ortamlarına girer ve yeni  arkadaşlar edinebilir.

-İnsan sağlığını olumlu etkiler.

 Rekreatif etkinlikler:

-Ticari rekreasyon dediğimiz insanların ücret karşılığı katıldıkları Rekreatif etkinlikler.; konser, sinema, sportif müsabakalar (izleme amaçlı) sağlıklı yaşam etkinlikleri vb.

 -Estetik rekreasyon dediğimiz yüksek gelir eğitim ve kültür düzeyindeki insanların katıldıkları etkinlikler; ünlü sanat etkinlikleri, ünlü müzik yapıtlarını dinlemek vb.

 -Sosyal  rekreasyon dediğimiz beşeri ilişkiler kurma veya beceri ilişkileri kuvvetlendirmeye yönelik etkinliklerdir;kutlamalar, partiler, yemekli toplantılar, arkadaş akraba ziyaretleri vb.

 -Sağlık rekreasyonu dediğimiz sağlığı koruyucu tedavi edici etkinliklerdir; sportif etkinlikler, termalizim(kaplıca,ılıca,içmece), Türk hamamı masaj,doğa yürüyüşleri ve tur organizasyonu, traking,, zeka oyunları(tavla satranç) vb.

 -Fiziksel rekreasyon dediğimiz açık ve kapalı alanlarda aktif katılım gerektiren sportif etkinliklerdir; havuz, akarsu, göl ve deniz etkinlikleri, yüzme, su altı dalışı, rafting , rüzgar sörfü, yelkencilik, sandal yat deniz motoru gezileri, havuz oyunları( su balesi su jimnastiği su topu), dağ sporları, tırmanma, yürüyüş, kayak, basketbol, voleybol, hentbol, futbol, golf, tenis, masa tenisi, jimnastik, boks, güreş, savunma sporları, binicilik, okçuluk, aerobik egzersizler. Fiziksel beceri oyunları ve yarışmaları, çocuk oyunları ve yarışmaları, gençlere yönelik yarışmalar ve oyunlar, yetişkinlere yönelik oyunlar ve yarışmalar.

 -Sanatsal rekreasyon dediğimiz insanların sanatsal becerilerini geliştirici ve arttırıcı etkinliklerdir. Resim, sepetçilik, seramik işleri, el işleri metal, heykelcilik, ağaç oyma boyama,sinema,tiyatro, opera, bale, konser, sergi, festival,halk dansları gibi etkinlikleri izlemek.

 -Kültürel rekreasyon dediğimiz katılımcıların bilgi  ve becerilerini arttırmaya yönelik etkinliklerdir. Derneklere vakıflara katılma, kütüphane etkinlikleri, geleneksel etkinlikler,

NOT: Yukarıda verilmiş olan örnekler daha da çoğaltılabilir.

 SONUÇ:  İnsanların hayatının bir parçası olan zaman kavramını doğru kullanıldığı müddetçe insanlara sağladığı yararları, ve bu zamanın bir parçası olan boş zaman da yapılabilecek etkinlikleri belirttik. Engellilerin boş zamanlarını doğru ve yapıcı bir biçimde kullanmalarını ve faydalarından yararlanmalarını sağlamak son derece önemlidir. Engelli bireylerin bu tür aktivitelere sağlıklı insanlardan daha fazla ihtiyacı olduğunu düşünmekteyim.

(HAZAR 2003),(KARAKÜÇEK 1997), (TEZCAN, 1982)(martin-mason 1990).

Yorumlar (2)

[ Üyelere Özel ] 23-09-2007 12:12:34

bende rekreasyon mezunuyum fakat işbulmakta zorluk çekiyorum reklamımızı ve tanıtımımızı iyi bişekilde yapıpı öözellikle rehabilitasyonda rekreasyonun önemini insanlara aktarmalıyız. teşekkürler

[ Üyelere Özel ] 18-07-2007 16:19:31

söylediklerinize katılıyorum ve çıkardığınız sonuçla ilgili arştırmalarda bulunuyorum bu yönde çalışmalar insanlarımızın aydınlanması ve ferahı için yararlı olmasını temenni ediyorum

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Özel Eğitim Öğretmeni