BAŞARIDA REHBERLİĞİN ÖNEMİ
BAŞARIDA REHBERLİĞİN ÖNEMİ
Rehberliğin öneminin yeni yeni başladığını düşünüyorum. Türkiye birincisinin basın açıklamasında "başarımı monoton olmayan ve sistemli bir rehberliğe borçluyum" demesi beni bir Rehberlik ve Psikolojik danışman olarak inanın grurlandırdı.
Öğrenci derslerin bütün konularını teorik olarak yani içerik olarak çalışıp hallediyor fakat iş uygulamaya gelince durumlar değişiyor. Çok özürdiliyorum ama ben bu tip öğrencileri kitap yüklü eşeğe benzetiyorum; bilgi var ama uygulanmadığı için bir işe yaramıyor.
ÖSS sınavı olsun OKS sınavı olsun hemen hemen bütün sınavlar yıllarını verip de saatlerle geleceğin belirlendiği sınavlardır. Onun için teorinin yanında uygulamanında çok iyi olması gerekir diye düşünüyorum. Öğrenciler bu durumda uzmanlar tarafından bir cep telefonu gibi zaman zaman şarj edilmesi gerekir diye düşünüyorum; çünkkü bu iş motivasyon işi ve bu da zamanı gelince yenilenmelidir.
Başarı bir üçgenin ortasındadır, yukarısında öğrenci, sağında öğretmen varsa solunda da veliler yer alır. Bunu üç bacağı olan bir tabureye benzetecek olursak, bunlardan biri olmadığı zaman veya zayıf olduğunda tabure ayakta durmayacaktır. Öğrenci başarısı bu üç önemli etmenin etkili iletişiminden doğmaktadır; bu da etkili bir yönlendirme ve rehberlikle olur. Dolayısıyla burada öğretmenlere ve velilere de çok iş düşüyor. Öğrencinin başarısızlığında kendilerine de pay çıkarmalrı gerekir diye düşünüyorum.
Kısacası rehberliğin başarıdaki payı oldukça fazladır; çünkü motivasyon işi sürekilik arzeden bir durumdur. Özelliklede bireysel görüşmalarin oldukça etkili olacağını dününüyorum.
SAYGILARIMLA
Psikolojik Danışman
Abdullah ŞENCAN
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.