Aile Arası İletişim ve Sorunları
Çağımızda aile içi iletişim bireyin yaşam felsefesini oluşturan en temel dinamik olmasına rağmen yeterince üzerinde durulmamaktadır.insan hayatının temelinde yatan birçok olumsuzluğun asıl kaynağı burada kümelenmekte ve sonraki zamanlardada bireyin bütün ilişkilerini etkilemektedir.Yangın olarak görülen bu iletişim aynı zamanda “gereksinme iletişimi” denilen durumdur. Bu iletişimi belirleyen etmenler günlük gelişen gereksinimlerdir.Hızla gelişen çağa paralel olarak aile içi iletişimin şekli ve yoğunluğuda değiştirmektedir.konuya biraz daha derin bir açıdan baktığımızda hayal kırıklıkları,günlük olumlu veya olumsuz iletiler günlük iletişim içinde kendisine yer edinmemekte.Bu nedenle duygular,düşünceler sesizce geliştirilmektedir.
gelişen teknolojı çağı aile ilşkilerini ve iletişiminide kendi hızıyla paralel değiştirmekte ve bireyseleştirmektedir.Öyleki çocuk -anne ,anne baba ilişkisi tv programı(dizi,yarışma programları,evlendirme programları) saatlerine göre ayarlanmış vaziyete ve bunun dışında diğer birçok teknolojık aletlerınde olumsuz etkileri görülmektedir(bilgisayar,mp4....).yaşam koşularının zorlaşması işe gidiş dönüş saatleride yine iletişim sorununu tetikleyen etkenlerden bir tanesidir.bunlara paralel olarak aile içinde yabancılaşma görülmekte,etkin iletişim aile dışındaki gruplar arasına kaymaktadır.Bunun sonucu değişen insan davranışları doyumsuzluk,kıyaslama aile içinde gruplaşmalara yol açmaktadır. Anne-oğul,baba-kız yada çocuklar arası gruplaşma eğilimi ortaya çıkmaktadır. Bu durum iletişimi büsbütün bozmakta sosyal roller sertleşmektedir.
Aile içi demokratik iletişimin yitirilmesi ailede krizi artırmakta, bunun sonucu aile üyeleri kendilerini mutlu kılacak sanal mutluluklar peşinde koşmaktadırlar. Son zamanlarda haberlerde hiç toplumuzda görülmeyen,kültürümüz,toplumsal değer yargılarımızdan uzak gelişmeler izlemekteyiz. Toplumuzda çabuk öfkelenme,sorgulamadan,somutlaştırmadan suçlamalar, şiddet ve hızlı aile çözülmelerini sayabiliriz.
AİLE İÇİNDE UYGULANMASI GEREKENLER:
1-Emir vererek yönlendirme yapmayın. Çocuğunuzun fikrini alın ve katılımını sağlayınız.
2- Eşler arasında anlayış ve davranış bütünlüğü,iletişim güçlendirerek çocukların sosyal rollerini benimsemelerine yardımcı olmak.
3- Aile içi empatiyi geliştirmek.
4- İletişimde Aktif Dinleme ( saygı ) gerçekleştirin.
5- Saydam ve Şeffaf olmak
6- Sorunlarınızı somut bir şekilde belirtin. Yorum katmadan olduğu gibi söyleyin.
ANNE VE BABALAR ÇOCUKLARINIZA KARŞI AŞAĞIDAKİ DAVRANIŞLARI LÜTFEN YAPMAYIN
1-Emir vererek yönlendirme yapmayın. Çocuğunuzun fikrini alın ve katılımınısağlayınız.
2-Çocuğunuz gözdağı vererek uyarmayın. Çocuğunuzun isteklerine saygı duyun. Eğer bunu yapmasanız çocuğunuz size öfke duyacaktır.
3-Çocuğunuza “Yapmalısın”, “Etmelisin” iletilerinden uzak durun
4-Nutuk çekme,yargılama,eleştirme,suçlamalardan kaçının,çocuklarınıza değer verdiğinizi,ona güvendiğiniz duygusunu yansıtın.
5-Çocuğunuza aşırı övgüden kaçının. Çocuğunuzu bu duruma alıştırmayın.
6-Ad takma ve alay etmekten kaçının
7-Çocuğunuzun kendisini ifade etmesine yardımcı olun,bu konuda ortam oluşturun.
8-Çocuğunuzu sınadığı hissine kaptıracak şekilde sorular sormayın.
9-Şakacı ve alaycı davranışlardan uzak durun
İNSANLAR KONUŞA KONUŞA(AİLE SOSYOLOJİSİ)
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.