16-09-2016 |

Zihin Engelliler Eğitiminde Okul-Aile İşbirliği

Herkese merhaba

 

 

Bugünkü yazımda özel eğitimde okul ve aile işbirliğinden biraz bahsettikten sonra işbirliğini sağlamaya yönelik neler yapılabilir diye bir yazı yazacağım daha sonra da bu yapılabilecek olan etkinliklerden biri olan bilgilendirme seminerini özellikle öğretmenler için daha ayrıntılı bir şekilde anlatacağım.

 

 

 

Evet sevgili aileler ve özel eğitim öğretmenleri daha önceki bir çok yazımda da özel eğitime muhtaç bireylerin eğitiminde ailenin de aktif katılmasının ne kadar önem arz ettiğini yazmıştım yalnız şuan ülkemizde genellememek gerekir elbette ama özel eğitime muhtaç çocuğu olup özel eğitim hakkında herhangi bir bilgisi olmayan ailelerimiz var o ailelere hadi gel eğitime destek ol demek çok yanlıştır. Ekonomik durumları zayıf olan, araştırma imkanları olmayan ve benzeri sebeplerle özel eğitim hakkında hiçbir bilgisi olmayan aileleri özel eğitim öğrencilerinin eğitimine katmak faydadan çok zararı olacaktır aileler farklı şekillerde çalışacak sizin tekniklerinizi bilmeyerek çocuklara eski teknik ve yöntemlerle eğitim vermeye çalışacak ve bundan dolayı işinizi zorlaştıracaktır.

 

Her ne olursa olsun özel eğitim öğretmenleri kendi alanlarının uzmanlarıdır her özel eğitim öğretmeni aynı yöntem ve teknikle çalışmayabilir, tecrübeleri olsun öğrenci seviyeleri olsun farklı şekillerde yöntem ve teknikler kullanabilirler, fakat aileler çocuklarının öğretmenleri ile aynı yöntem ve tekniklerle ilerlemek zorundadır öğretmenler uzman ve bu işi daha iyi biliyorlar bunun için aileleri işbirliğine ortak ederken onlara da rehberlik etmek zorundalar. Ve bu rehberlik aşamasını rastgele değil belli bir plan ve program içerisinde yapmak bu işbirliğini sağlamakta daha yararlı olacaktır.

 

Aileleri çocukların eğitimine katmadan önce okul idaresi ve özel eğitim öğretmenleri aileler ile işbirliği içerisinde onlara rehberlik yaparak çocukların eğitimine kattıklarında ailelerden daha çok yardım alacaklardır. Bilinçli ailelerin çocuklarına da okula da öğretmene de daha çok destek çıkacaklardır.

 

Şimdi ailelere rehberlik etmek için bir kaç etkinlikten bahsedip ve bir tanesini de ayrıntılı olarak ele alacağız..

 

 

Öğretmenler, okul aile işbirliğinin sağlanmasında ve geliştirilmesinde en önemli ve kritik rolü oynamaktadır. Çünkü öğretmenler öğrenci ile doğrudan etkileşim içerisinde bulunmakta ve onların ilgi ve ihtiyaçlarını yakından izlemektedirler. Calderhead, öğretmenin hızla değişen rolünü “Öğrenciyle bütünleşerek onların duygularını anlaması, öğretim ortamını düzenlemesi, meslektaşları ve anne-babalar ile sürekli etkileşim kurması gerekir” şeklinde belirtmiştir (Calderhead, 1997, s.21). Elbette ki öğrenciler okul içerisinde vakit geçirmektedir fakat unutulmamalıdır ki okulda geçirdiği vakitten çok okul dışında ailesi ile vakit geçirmektedir. Bundan dolayı okul-aile işbirliği ön plana çıkmakta ve önem kazanmaktadır. Öğrencilerin eğitim hayatında öğretmen ile aile işbirliği yoksa eğer başa çıkılamayacak boşluklar ortaya çıkacaktır. Bunlardan dolayı aile öğrenci eğitiminde önemli bir taraftır.

 

 

Aileyi her anlamada etkileşime ve işbirliğine çağırmak için çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemler;

1. Broşür

 

2.Bireysel görüşme

 

3.Bilgilendirme semineri

 

                  4.Not gönderme

 

5.İletişim panosu

 

6.Sınıf gazetesi

 

7.Ziyaretler… Vb

 

Bunlar ve bunlara benzer birçok yöntemle aile ile işbirliği bağını sağlamlaştırabilir. Ailenin öğrencinin eğitim hayatında etkin rol almalarını sağlayabiliriz. Aile ile işbirliği sağlandığı zaman öğrencilerimize istenilen davranışları daha kısa bir sürede ve daha kalıcı olarak rahatlıkla sunabildiğimiz gibi öğrencilerimizin problem davranışlarını da kısa bir zaman dilimi içerisinde ortadan kaldırabiliriz

.

Günümüz de aileler eskisi kadar ilgisiz kalmamakla birlikte çocuklarının eğitim hayatında başarılı olmalarını istemektedirler fakat bunu sadece öğretmenleri sırtına yükleyerek yapamayacaklarının farkında değiller. Öğrencilerin eğitim hayatında daha başarılı olabilmeleri için öğretmen-okul-aile işbirliğinin kesinlikle sağlıklı ve güvenli bir zemine oturtturulması gerekmektedir.

Bizler ilk olarak bilgilendirme semineri yöntemini ele alarak bu yöntemin okul-öğretmen-aile işbirliğine nasıl katkı sağlayacağını belirteceğiz.

 

Bilgilendirme Semineri: bir konuyla ilgili katılımcılara bilgi vermek amacıyla düzenlenen organizasyondur. Genelde bir ya da birkaç konuşmacı olur. Tercihe bağlı olarak seminerin sonunda konuşmacıya katılımcılar tarafından soru sorulabilmektedir.

Tanımda da görüldüğü gibi seminer katılımcılara bilgi vermek amacıyla konuşmacıların olduğu, katılımcılarında gerektiğinde sorular sorduğu organizasyonlardır.

Aileler okullara öğrencileri hakkında bilgi almak için gelmektedirler. Fakat öğrencilerine nasıl davranacaklarını, onların hangi gelişim döneminde olduğunu bilmeden, istek, ilgi ve ihtiyaçlarını, çocuklarının kişilik özelliklerini bilmeden sadece kendi istekleri doğrultusunda eğitim durumlarını sormaya gelmektedirler. Fakat her öğrenci biricik ve tektir farklı kişilik yapılarına sahip olabilirler, farklı ilgi ve istekleri olabilir, farklı zeka türlerine sahip olabilirler fakat ailelerin birçoğu bu bireysel farkları göz ardı etmekte sadece çocuklarının akademik başarıları ile ilgilenmektedirler.

Seminer organizasyonunun tanımında da olduğu gibi bilgi vermek amacıyla yapılmaktadır. Böylelikle bilgilendirme seminerlerinin aile işbirliği için kullanılırken hem okul içi hem okul dışı, hem öğrenci gelişim dönemleri özellikleri, hem kişilik yapıları, hem ilgi ve istekleri hem de zeka türlerine göre bireysel farklılıklar hakkında veya sınav kaygısı vb. olaylar karşısında öğrenciler ve okul hakkında velileri bilgilendirmek amacıyla yapılan çalışmalardır.

 

Öncelikle işin büyük sorumluluğu öğretmene daha sonra da okul yönetimine düşmektedir.

 

Öğretmenler: öğrencilerinin her özelliğine dikkat etmeli onları çok iyi tanımalıdır. Daha sonra öğrencilerinde olumlu veya olumsuz davranışlardan aileleri haberdar etmek için bilgilendirme seminerleri düzenlemelidir. Bunu görsel sunumlarla yapması durumu somutlaştıracak ve ailenin rahatlıkla anlamasını sağlayacaktır. Öğretmen öncelikle vereceği bilgilendirme seminerlerinde öğrencilere ve öğrenci ailelerine objektif bir tavırla yaklaşmalı, anlayışlı, sabırlı ve güler yüzlü olmalıdır. Seminerler de açık ve anlaşılır bir dil kullanarak tüm katılımcıların rahatlıkla anlamasını sağlamalı ve sorulan sorulara açık anlaşılır bir şekilde uygun ses tonuyla yanıtlar vermelidir.

 

Okul yönetimi: öğretmene seminer konusunda destek olmalı velileri öncelikle seminerden haberdar etmeli ve semine için gerekli araç gereç ve ortamı hazırlayarak öğretmene gerekli desteği sunmalıdır.

 

Aileler: önceden haberdar edilmeli, verilecek seminerin içeriği hakkında bilgilendirilmeli ve seminerin önemi anlatılmalıdır ve seminerlere yeterli katılımı sağlamaları gerekir.

 

Seminer hangi konularda yapılabilir:

1.      Güncel olaylar hakkında velilerin öğrencileri hakkında dikkate etmesi gereken konularda.(uyuşturucu, sigara, alkol)

2.      Sınav kaygısı hakkında,

3.      Öğrenci kişilikleri hakkında,

4.      Öğrenci ilgi ve istekleri hakkında,

5.      Öğrencilerin gelişmiş zekâ türler hakkında,

6.      Öğrencilerin ilgi duyduğu meslekler hakkında,

7.      Öğrencilerin sergilediği problemlerle başa çıkma konularında,

8.      Okul ve çevresini tanıtma hakkında, vb. birçok konu hakkında velilere bilgilendirme seminerleri yapılabilir.

 

Yararları:

1.      Aile çocuğunu tanır ve ona göre davranır.

2.      Aile gelişim dönemleri hakkında bilgi alır ve ona göre saygı gösterir.

3.      Aile öğrencilerin sınav döneminde yaşadıkları kaygıları anlayarak onlara destek olur.

4.      Aile öğrencilerin ilgi duyduğu mesleğin ne yönde olduğunu öğrenir ve bu konuda bencil davranmayarak ona destek olur.

5.      Aile sadece akademik başarıya odaklanmaz. Öğrenciyi bir bütün olarak ele alır ve ona destek olur.

6.      Aile okul ve çevresini tanıyarak içi rahat bir şekilde öğrencisini okula gönderir ve okulla işbirliği yaparak hem öğrenci gelişimine hem de kendi gelişimlerine katkı sağlar. Bu ve bunlar gibi birçok yararı vardır.

 

Görüldüğü gibi bilgilendirme semineri birçok konuda yapılabildiği gibi birçok yararı da vardır. Okul-öğretmen-aile işbirliğini geliştirecek önemli ve faydalı bir yöntemdir.

 

 

SORULARINIZI VE DÜŞÜNCELERİNİZİ YORUM KISMINA YAZABİLİRSİNİZ..

İletişim: hadogan44@gmail.com

Her Çocuk Özeldir..

TÜM ÖZEL EĞİTİM YAZILARINI BU ADRESTEN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ

/

İletişim: hadogan44@gmail.com

https://ozelegitimci26.blogspot.com.tr/

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Özel Eğitim Öğretmeni