05-09-2016 |

Zihin Engelli Bireye Giyinme Becerisi Öğretimi

Herkese merhaba

 

Bu gün sizlere engelli bireylere giyinme becerisinin öğretimi hakkında bilgiler verip anlatacağım.

 

Öncelikle belirtmek isterim ki verdiğim yöntem anlattığım biçimde uygulanması herzaman olumlu sonuç vermeyebilir. Daha önceki yazılarda da yazdım her öğrenci her birey özel ve tektir. Ben bu yöntemi öğrencimin seviyesine, düzeyine göre seçtim uyguladim ve başarılı oldu aynı yöntemi uygulayın genelde olumlu sonuç alırsınız.. Ama çocuklarınızın seviyesini iyi bilin ve ona göre kullanın..

 

 

Ilk başta on bilgiler vermek istiyorum

 

Daha önceki yazılarda ileri zincirleme ve tersine zincirlemeyi sizlerle paylaşmıştı m giyinme becerisi öğretiminde tersine zincirleme yöntemini kullanacağız..

 

Hangi beceri olursa olsun parçalara ayırarak öğretim yapıyoruz aşamalar halinde parçalara ayırıyoruz. Farklı beceri öğretiminde becerinin ilk aşamasından başlayarak sona kadar yazarız giyinme becerisindede ilk asama yerine son aşama dan başlayacağız tersine zincirleme de buna diyoruz..

 

 

Ben sizlere sadece bir kıyafeti giymenin öğretimini anlatacağım fakat yöntemi bunun uzernden anlayarak diğer kiyafetlerdede kullanabilirsiniz.

 

Ben sizlere kazak giyme becerisinin analizini yapacağım daha sonrada uygulama kısmını yazacağım...

 

Analiz;

 

1. Kolları ve başını geçirdiği kazagin iki kenarından tutarak aşağı çeker.

 

2. Kollarını geçirdiği ve başına getirdiği kazağı n baş kısmından tutarak başını geçirir

 

3. Kollarını geçirdiği kazağı kaldırarak başına götürür.

 

4 Sağ kolunu geçirdiği kazağı n içine sol elini sokarak sol kolunu geçirir

 

5. Ön yüzünü kendisine bakan kazağı içine sağ elini sokarak sağ kolunu geçirir

Kurumunuza ait program, modül sınırlamalarını siz değil, otomasyonunuz takip etsin.

 

6. Kazağı eline alarak ön yüzünü kendisine bakacak  şekilde çevirir..

 

.

Evet arkadaşlar ben şu anda yukarıda kazak giyme becerisinin analizini tersine zincirleme yöntemi. ile yaptım

 

Şimdi de öğretimini nasıl yapacağımızı anlatacağım.

 

Öncelikle pekiştireçlerinizi belirleyin. Çocuğunuzun özelliğine ve sevdiği şeylere dikkat ederek belirleyin.

 

Ortamı hazırlayın dikkat dağıtıcı unsurlar olmasın.

 

Çocuğun düzeyine, özelliklerine göre vereceğiniz ipucunu belirleyin.

 

Ben öğrencimin özelliklerine ve seviyesine göre sözel pekiştireç ile sözel ipucu yöntemini seçtim. öğretim sonunda pekiştireç olarak sevdiği müziği açıp oynayabileceğini söyledim. öğrencim otizmli annesi giydiriyor bağımsız olarak giyinmiyor sadece kazak giymeyi değil diğer kıyafet giyme çorap, pantolon ve üst giyme öğretimi de yaptım bugünlük kazak giyme becerisini yazacağım diğerlerini daha sonra..

 

Beceri analizini yaptıktan, ortamı hazırladıktan sonra ipucu ile pekiştireci belirledim daha sonra öğretim aşamasına geçtim.

 

 

İlk olarak öğrencime çalışacağım beceriden bahsettim.

 

Bu gün seninle kazak giymeyi öğreneceğiz ben sana neler yapman gerektiğini söyleyeceğim ben sana yardımcı olduktan sonra kendi başına yapmanı isteyeceğim senden eğer yaparsan sana Ankara'nın bağları şarkısını açacağım sende oynayacaksın dedim.

 

Öğrencime ilk aşamadaki gibi kazağı giydirdim sadece kazağı göbeğinin üzerinde bıraktım ve aşağı indirmesini istedim ama ondan önce söyledim beni bekleyeceksin ben söylemeden indirmeyeceksin dedim sonra ona söyledim kazağın kenarlarından tut ve kazağı aşağı indir dedim oda onu başarılı olarak yaptı ve ''aferin'' sözel pekiştirecini aldı öğretim bir kere ile sağlanmaz bunu 4 defa yaptırdım dördünde de başarılı oldu beşinci aşamada ondan bağımsız olarak yapmasını istedim kazağını giydirdim göbeğinin üstünde kaldı şimdi başla dediğimde daha önce yaptıklarını kendin ben söylemeden yapacaksın dedim. Ve ''başla'' dedim kazağın kenarlarından tutarak aşağı indirdi ve başarılı olarak yaptı ve bir sonraki aşamaya geçtim.

Öğrenci, veli, verilen eğitimler, kesilen faturalara ait ayrıntılı istatistik çıkartın.

 

Evet ilk aşamayı başarılı bir şekilde yaptın aferin oğluma dedikten sonra hadi diğer aşamaya geçelim. Bence sen bunu da kendi başına yapabilirsin dedim. Kollarını giydiği ve başına getirdiği kazağın baş kısmından tut dedim tuttu, şimdi başını içine sok dedim ve başarılı bir şekilde yaptı tabi bu aşamayı bur da yaptı demiyoruz ilk aşamada ki kazanımı da yaptırıyoruz hem tekrar yapıyor hemde onuda unutmamış oluyor başını geçirdikten sonra daha yeni ne yapmıştık hadi devam et bakalım dedikten sonra iki kenarından tutup kazağı aşağı indirdi. ikinci aşamayı da 4 defa sözel ipucu ile başarılı bir şekilde yaptıktan sonra.; şimdi sana başla dediğimde kendi başına yapacaksın dedim. kollarını geçirdiğim ve başına yaklaştırdığım kazağı bekle dedim ve yönergeyi verdim başla ve kazağı giy dedim başarılı bir şekilde baş kısmından tutup başını geçirdikten sonra kenarlarından tutarak kazağı aşağı indirdi.

 

 

Evet aferin sana ikinciyi de çok güzel yaptın az kaldı hepsini öğrenmene artık evde kazağını kendin giyebileceksin şimdi diğer aşamaya geçelim bu çok basit bunu çok kolay yapacaksın. Sadece kolları geçirilmiş ve göbeği izasında bulunan kazağı hadi oğlum kazağı tut başına yaklaştır ve giy yönergesini verdikten sonra kazağı başına yaklaştırdı ve ilk iki aşamayı bağımsız olarak yaptı bunu da 4 kez öğretimini sözel ipucu ile yaptıktan sonra şimdi kendin yapacaksın dediğim kollarını geçirilmiş ve göbeği izasında olan kazağı başla yönergesi ile bağımsız bir şekilde başına yaklaştırdı, tuttu başını soktu ve kenarlarından tutarak aşağı indirdi.

 

Aferin oğluma be hemende nasıl öğreniyor aslanım benim hiç beklemeyelim hemen diğerini yapalım hızlıca öğren de oyun oyna burada dedim ve diğer aşamaya geçtim. sağ kolunu giydirdiğim kazağın içine sol elini sokarak sol kolunu geçirmesini istedim ve başladık şimdi diğer kolunu kazağın içine sok;kolunu soktu; şimdi kazağın soluna yaklaştır; yaklaştırdı; şimdi kolunu geçir içine dedim ve kolunu geçirdi şimdi devam et bakalım ne yapıyorduk dedim ve kendisinin de yaptıklarını bana anlatmasını istedim başıma yaklaştırdım, başımı geçiriyorum, kenarlarından tutup aşağı indiriyorum dedi her aşamada aferin pekiştirecini aldıktan sonra öğretimi 4 kez yaptık bağımsız olarak da sağ kolunu giydirdiğim kazağı şimdi başla dediğimde kazağı giyeceksin dedim ve başla yönergesini verdiğimde sağ kolu geçirilmiş kazağın kalan aşamasını başarı bir şekilde yaparak giydi.

Öğrencilere verilen dersleri MEBBİS'e otomatik aktarın.

 

 

Bir sonraki aşamada ise kazağın ön yüzünü kendisine bakacak bir şekilde eline verdim ve şimdi sağ kolunu içine sok dedim soktu, sağ tarafa yanaştır yanaştırdı ve sağ kolunu içine geçir dedim başarılı bir şekilde yaptı evet şimdi devam et bakalım ne yapıyorduk dedim sol kolumu içine koydum, sol kolumu geçirdim, başıma yaklaştırdım, başımı geçirdim, kenarlarından tuttum, kazağı indirdim dedi ve alkış çalıp aferin oğluma dedim çok güzel bu aşamaları da 4 kez yaptıktan sonra hadi kendi başına ben başla dediğimde yapacaksın dedim ve başarılı bir şekilde tüm aşamaları yaptı.

 

bir sonraki aşamada ön arka kavramını bildiği ve kazağın ön yüzünü bulabildiği için kendine bakması gerektiğini söyledim aşamaların hepsini başarılı bir şekilde yaptıktan sonra 4 kez genel bir değerlendirme yaptım 4 denemenin 4 ünde de çok başarılı bir şekilde hatasız olarak bağımsız bir şekilde yaptı ve oyun havasını açtık ve oynadı.

 

Arada sınıfın köşesine çekip hadi çıkart ve kazağını giy diyorum unutmasın diye.

 

Evet arkadaşlar bugünkü konumuz bu kadar fakat beceri öğretirken ön koşul becerilerinin çocukta olması gerekir elleri tutmayan bir öğrenciye öncelikle kas becerilerini geliştirici etkinlikler yaptırılır kazak giydirme öğretilmesi anlamsız ve çok zor olur bu ve buna benzer özelliklere dikkat edin...

 

 

Herkese teşekkürler..Bir sonraki yazımızda görüşürüz...Zihin Engelli Bireye Giyinme Becerisi Öğretimi

 

SORULARI YORUM KISMINA YAZABİLİRSİNİZ...

İletişim: hadogan44@gmail.com

Her Çocuk Özeldir....

Kaynaklar:

KENDİ YAZILARIMIN OLDUĞU BLOGGER ADRES

/

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Özel Eğitim Öğretmeni

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi
Eleman mı Arıyorsunuz?

Kurumunuz büyüyor, ekstra yeni personele mi ihtiyacınız oldu?

Artık bunları dert etmeyin! Hemen bir iş ilanı ver, gelen başvuruları incele, birkaç görüşme yap ve uzmanla çalışmaya başla. Hepsi bu...