Yunus Terapisi

Yunus terapisi aşağıdaki terapi uygulamalarının bir bileşimidir.
*Yunuslarla birlikte terapi amaçlı oyun ve yüzme (hayvan destekli terapi)
*Psikoterapi, aile ile birlikte
*Doğal ultrason terapi (yunusların sonar dalgaları
*Deniz suyu ve iklimi terapisi (talassoterapi)
Terapi yönteminin esası, hastanın tıbbi-psikolojik rehabilitasyonu için geliştirilmiş olan sistemdir. Yöntemin çekirdeğini ise yardımcı terapist işlevini üstlenen yunusla hastanın birbirleriyle temas etmeleri oluşturur. Yunusun hastayla karşılıklı iletişimi, engellinin psikolojik ve fizyolojik gelişimini teşvik eder.Yunusların tedavi edici çok önceleri görüldü fakat 80'li yıllarda Florida'da Dr.Nathonsan yunuslar ve çocuklarla çalışmaya başladı.Küçük bir Down Sendromlu çocukla yunusları iletişime geçirdi ve çocuğun davranışlarında değişilkler fark etti.
Süre gelen zamana dek insan-yunus etkileşimine dair bir çok çalışma yapıldı.
İnsan vücudundaki bir uyumsuzluğu veya farklılığı yunuslar güçlü sonar sistemleri ile hissedebilmekte ve beyin dalgalarını değiştirebilmekte.Bazen kendiniz derinizde titreşimleri hissedebilirsiniz.Yunuslar beyinlerinde bulunan boş bir odacıkta yüksek titreşimli sesler üretirler.Bu ses dalgalarını birbirleri ile iletişime geçmek , yönlerini tayin etmek , balık sürülerini bulmak vb nedenlerle etraflarına yayarlar. Duyma eşiğimizden yüksek olan bu ultrasonik sesleri bizler duyamayız ancak çok tiz sesler olarak ya da su içerisindeyken ense kökümüzde birtakım titreşimler olarak algılarız.
Yüksek titreşimdeki ses dalgalarının maddelerin içinden geçme (ultrason) özelliği vardır.Aynı şekilde yunusların ürettiği bu ses dalgaları da insan vücudunun içinden geçerler.Bu geçiş esnasında omurga ve beynin rezonans titreşimine girdiği ve bunun da sinir sisteminde sistemin daha iyi çalışmasını sağlayan çeşitli biyokimyasal maddelerin üretimini tetiklediği anlaşılmıştır.
Yunus terapisinin etki mekanizmasını açıklamaya çalışan bilim adamları arasındaki yaygın bir teoriye göre yunuslar ultrason özellikleri yardımıyla hastayı yoklarken hasta organlara mahsus karakteristik titreşimleri hissetmektedirler.
Yunus terapisi zihinsel, bedensel ve ruhsal rahatsızlıkları bulunan hastaların sağlıklarına tekrar kavuşabilmeleri ve ya rehabilite olabilmeleri için yeni kapılar açar.Yunuslarla yapılan hayvan destekli terapi için geliştirilmiş olan yöntemlerin özünü hastayla özel eğitim almış yunusların birbirleriyle teması oluştururYunus terapisinde hastaların daha önceki terapilerde başaramadıkları becerileri birdenbire yapabildikleri sıkça gözlemlenir. İlk kez gülmek, ilk sözcüklerini söylemek, cümle kurmaya başlamak, göz teması kurmak veya uzun süre sonra tekrar krampsız biçimde hareket edebilmek gibi.
Yunuslarla yarım saat yüzmek çocuğun dış dünyaya farkındalığını ve merakını arttırmakta. Katılım çocuğun, kapasitesini iç-kişisel ilişkisini gerçekleştirmesini sağlar. Sonuç olarak özel öğretmenlerle çalışan, konuşma dersi alan ve fiziksel terapi tedavisi sürdüren çocuklarda öğrenmenin ve yunus terapisinin sonucunun daha hızlı olduğu görülmüştür.
Yunus terapisi sonrası,kısa zamanda özel ihtiyaçlara sahip çocukların yeni bilgiler ve fiziksel kabiliyetler öğrenebildiği görülmüştür.
YUNUS TERAPİSİ ETKİLERİ
Temel sonuçlar :Mutluluk duygusunu hissetme,kayıtsız kabullenme-uyumluluk ve büyük çapta fizikisel iletişimde açıklık.
Bazı durumlarda beyinsel zedelenmelerde,zihinsel ve fiziksel yavaşlıkta,Down Sendromunda,Otizmde vs. gelişmeler göstermiştir.
8,3 W/cm2 lik yunus yankı sistemi yoğunluğu ve 200.000 Hz e çıkabilen frekansları fiziksel hücre ve dokuların değiştiğini ;sinir hücrelerindeki etkisini rezonans,sıçrayış ve sonophoresis i açıklayabilir.
Yunuslarla iletişim sonrası ,sağ ve sol beyin yarı kürelerinde eş güdümlülükte artış görülmüş,artı olarak Alpha ve Theta spectrumundaki yavaş beyin dalgalarında yüksek derece tespit edilmiştir.
Yunuslarla yüzmek mutluluk ve insan beyninde rahatlama ,huzur vermekte,bağışıklık sistemini güçlendirmekte,farkındalılığı,dikkati ve kendini kontrolü ilerletmekte ve bireyin sınırlarını ve kendine güvenini hissetirmekte.Dış dünyaya ilgi ve merak büyümekte,insan ilişkilerinde gelişme gözükmektedir.
Sonuç olarak ergo terapi,logopedi ve fizyo terapi alan hastalar terapimizde daha hızlı gelişme göstereceklerdir.
Yunus terapisinden sonra, engelli çocuklar daha çabuk öğrenme kapasitesi geliştirmekte;
1 veya 2 ay da normalde 6 ay veya 1 yılda öğrenebileceği bilgi ve fiziksel kabiliyetleri öğrenebilmekte.Yunus terapisi öğrenme işlemini normale göre 10 kat daha ivme kazandırmakta;ve bu gelişim 6 aydan 1 yıla bir süreçte etkili olabilmektedir.
6 yaşında bir otistik çocuk yunus terapisine katıldı ve 1 yıl boyunca özel eğitim ve terapiye devam etti.Gelecek yıl yunus terapisi için geldiğinde tüm otistik semptomlarından arındığını görüldü
[ Üyelere Özel ] 08-08-2010 00:58:20
lütfen bu tür uygulamaları özel eğitim alan bireyler için davranışsal eğitim yada sağaltım etkinliği olarak algılamayınız çünkü literatürde şu yazar ve iş hayatımda da örnek vakalarla destekleyeyim özel eğitim: yetersizliği olan bireyler için en etkili uygulamadır.bilimsel yazılar okuyun lütfen: prof.dr.yankı yazgan,prof.dr. gönül kıcaali-iftar,doç.dr. bünyamin birkan gibi
[ Üyelere Özel ] 27-06-2010 22:47:01
İlgi çekici bir terapi yöntemi, duygusal sağlık için de etkili olduğu yıllardır bilinmekte, sanırım bazı özür türleri için rehabilite edici, elbetteki uzman denetiminde Yapılmalı. Bazı özür türleri; epilepsinin bazı türleri için belki sakıncalı da olabilir, elbetteki nörologlar daha iyi bilirler bu hususları, bu nedenle çocuğun gerçekten hangi özür veya özür gruplarına dahil olduğunun -sözgelimi hem otistik hem epileptik olabilir- teşhislerinin titizlikle, çok iyi konması gerekmektedir diye düşünmekteyim.. Sevgi ve saygı ile..