Tatilden Dönüşü Depresyon Sizinle Beraber Mesaiye Başlar Mı ?

Yaz ayları çoğu insan için tatil aylarıdır. Kişiler deniz ve güneşin tadına varmak, iş stresi ve şehir hayatının getirdiği yorgunluğu atmak adına yaz ayları ile birlikte tatil programlarını yapmaya başlarlar. Tatil çoğu için günlük yaşamın getirdiği stres, sıkıntı ve sorumluluktan uzaklaşmaktır. Kişiler tatil planlarıyla eğlenmeyi, dinlenmeyi ve en önemlisi “gerçeklikten kaçmayı” hedeflerler. Çoğu zaman da tatil bu hedeflerine ulaşmalarını sağlar. Ancak bu tatillerin dönüşlerinin kişiyi depresif duygulanıma hatta depresyona kadar sürükleyebilecek sonuçları olabilir. Bu riskli durumları iki ana başlık altında toplayabiliriz:
Tatilin beklenen kadar hatta kimi zaman daha iyi geçmesi
Tatili iyi ve istediği gibi yaşayan kişi bu tatil bittiğinde gerçekliğine döneceğini fark etmediği veya kabullenmediği takdirde sinirlilik, yorgunluk, tahammülsüzlük, konsantrasyon güçlüğü, uyku ve iştah düzensizliği gibi depresif duygudurum belirtileri gösterebilir.
Araştırmalar özellikle lüks (kendi günlük hayat standardının üstünde) tatiller sonrası bu tip belirtilerin daha fazla görüldüğünü; kişilerin bu tatiller dönüşünde yoğun adaptasyon sorunları yaşadığını göstermektedir. Tatil süresi uzadıkça kişinin kendi gerçekliğinden uzaklaşması da o kadar köklendiğinden, bu belirtilerin uzun tatillerle birlikte daha yoğunlaştığı gözlemlenmiştir. Bu belirtilerin oluşma riskini azaltmak için kişiler tatilin “yeni bir gerçeklik” değil sadece bir “ara” olduğunu baştan fark etmelidirler. Ayrıca, döndükleri zaman iş ve sorumlulukları dışında kendileri için yapacakları aktiviteler hazırlamaları (konser bileti almak, yeni bir yemek kursuna başlamak, bir davet organize etmek vs.) ve iş yüklerini mümkün olduğunca tatil öncesinden azaltıp sonrasına rahat bir program bırakmaya çalışmaları önerilebilir.
Tatilin beklendiğinden kötü ve/veya beklentileri karşılamayarak geçmesi
Bu durum özellikle kontrolde olma inancı, ve mükemmeliyetçi yapısı yoğun olan kişilerin tatilleri sonrasında depresif duygulanım içine girmelerine yol açabilir. Bu kişiler için “kötü” geçen tatil onların başarısızlığı ve eksikliğidir. Bu da kabulü oldukça zor bir durum olup depresif duygulara yol açma olasılığındadır. Bu tip kişilerin baştan beklentilerini yüksek tutmamaya çalışmaları, bekledikleri gibi geçmeyen tatilin kendi hatalarının olmadığını görmeye çalışmaları, başarılı oldukları alanları kendilerine hatırlatıp bu durumun genel geçer bir gerçeklik olmadığını fark etmeye çalışmaları, mümkünse yeni bir kısa kaçamak tatil planlamaları önerilebilir. Bu başlık altındaki depresif duygulanım ilkine göre daha derin ve yoğun olabilir çünkü bir kök salmış bir kişilik ve düşünce yapısının ürünüdür. Bir uzman yardımı bu durumda hem o andaki sorun hem de kişinin genel anlamdaki hayat kalitesinin artmasına fayda sağlayacaktır.
www.ekremculfa.com www.ozelpedagog.com www.ozeldanisman.net
[ Üyelere Özel ] 14-06-2019 16:20:24
Kıymetli Hocam Yazınız Çok Faydalı. Bende Bir Konuya Açıklık Getirmek İstiyorum.
Psikolojik Sorunlarımızı Bir Arkadaşımızla Paylaşmak İle Bir Psikolog' tan Profesyonel Yardım Almak Arasında Ne Gibi Farklar Var?
Hemen her insan gibi; hayat yolculuğumuz sırasında zaman zaman zor günler geçirebiliriz ve bu zor dönemlerde bütün ihtiyacımız iyi bir arkadaşın bizi dinlemesi, anlaması ve yanımızda olup destek vermesi olabilir. Fakat sorunlarımız daha ciddi bir problemden kaynaklandığında arkadaşımızın bizi yargısızca dinleyebilmesi imkansız hale gelir. En iyi arkadaşımız bile başlarda sorunlar karşısında bizi neşelendirmeye çalışabilir ama belli bir süre sonra aynı sorunu tekrar tekrar konuşmamızdan rahatsızlık duymaya başlayabilir. Halbuki yaşanılan sorunları sümen altı etmek yerine, içinde bulunduğumuz ruh halinde kalmamız, ve konuyu yeterince anlayana kadar tekrar tekrar konuşmamız son derece çok önemlidir.
Arkadaşlarla yapılan görüşme ve konuşmaların aksine, bir psikolog ile profesyonel ortamda profesyonel bir şekilde görüşmeniz size; duygu ve düşüncelerinizden dolayı yargılanmadan güvenli bir şekilde problemlerinizi incelemenize imkan verir. Bir Psikolog; sizin bilinç altında yatan sorunlara inebilir ve yaşadığınız bu problemleri neden yaşadığınızı, nasıl değiştirebileceğinizi söyleyebilir ve aşmanız gereken süreçleri geçirmenize profesyonel bir şekilde destek olabilir. Oysa arkadaşlar bir probleminiz olduğunu unutmanızı ve geçici olarak kendinizi iyi hissetmenize yardım edebilir. Sonuç olarak arkadaşlarla yapılan görüşmelerde ancak bataklıktaki sinekler öldürülürken, psikolog ile yapılan görüşmelerde hem bataklık kurutulur hem de olası benzer problemler karşısında alınacak yol ve yöntemler öğrenilir.sorunlar
Hep aklınızda olsun sorunsuz bir hayat yok ama sorunlar karşısında sergilenecek tavır ve yol haritaları pek çok. Kafanız ve ruhunuz güzel kalsın.
Uzman Psikolog Pedagoglar ımızdan Profesyonel Yardım Almak İçin İlgili Uzmanları Arayınız
[ Üyelere Özel ] 04-06-2018 03:54:48
Daha fazla bilgi almak ve Websiteme gitmek icin tiklayin www.ekremculfa.com
[ Üyelere Özel ] 04-06-2018 03:53:34
ilginiz için teşekkür ederim