03-02-2011 |

Spastik Çocuklarda Çiğneme Fonksiyonlarının Eğitimi

     Spastik çocuklarda besinler çiğnemede eksiklik veya bozukluklar meydana gelebilmektedir. Bu durumda çene ve çevresindeki kaslarda zayıflık, spastisite veya iki durumun bir arada karşımıza çıkabilir.

     Bu fonksiyon bozukluklarında aile; tıbbi tedavi ( nöroloji, çene cerrahı ) ve eğitim teknikleri hakkında bilgilendirilmelidir. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde çocuk sadece öğretmenlerce eğitim görüyorsa fizyoterapistle ( Osteopati veya tempuromandibular eklem uzmanı ) iletişime geçerek aileyi bilgilendirmeliyiz. 

    Çocuğunuzda; Salyası ağzından akıyor ve çeneyi kapatıp yutamıyorsa, katı gıdaları yiyemiyorsa, çok yavaş yemek yiyorsa, gıdalar üst damağında kalıyorsa en kısa zamanda rehabilitasyona başlanmalıdır.

    Sakız çiğneme, pipetle su içme, peçete üfleme, dil kaslarının kuvvetlendirme egzersizleri, ıslık çalma gibi eğitim tekniklerini gergin kasların ve diğer yapıların gevşemesi ( özellikle m. massetere bakın ) sonrasında başlanmalıdır.Fizyoterapistin yapacağı teknikler sonrasında çocukta ilerleme olursa yukarıda belirttiğim eğitimler çocuk açısından daha kolay olabilmektedir.

   Fizyoterapist açısından önemli kas ve diğer yapılar;

- Kaslar: M.temporalis, M.Masseter, M.Pterygoideus Medialis ve Lateralis, M.buccinator, Mandibulanın tabanını oluşturan kaslar, Hyoid üstü ve altı kaslar

- Diğer yapılar: Temporomandibula eklem, Maxilla (ağız tavanında yiyecek kalması), zygomatik, Clavicula

 

Fotoğraflar

Yorumlar (3)

[ Üyelere Özel ] 14-02-2011 14:28:34

Yazdıklarınızın tamamını biliyorum ben hem fizyoterapist hemde osteopatım. Konuşma terapisinde anatomik bağlantıları (kas,eklem,bağ) gevşemeden istediğin terapiyi yap çok etkili olamazsınız. Multidisipline fikrinden uzak bu düşünceniz açıkcası beni üzdü.Hem makalenin başlığı Çiğneme bozklukları, konuşma bozukluklarının eğitimi değil:))

[ Üyelere Özel ] 14-02-2011 10:56:02

çocuk kapıdan girdiğinde etrafındaki uyaranları nasıl aldığı, onlara verdiği yanıt, regüle olup olmadığı, oral farkındalığının ne düzeyde olduğu, duyusal hassasiyetinin olup olmadığı,ağız içinde yara olup olmadığıi belirli yiyecek türlerine karşı hassasiyeti(duyusal ve duygusal) olup olmadığı, baş boyun pozisyonu, oral apraksisi, kooperasyonu, bilişsel farkındalığı, dikkati, oral hijyeni, yutmanın oral fazını nasıl gerçekleştirdiği, oral fazından farengeal faza nasıl geçtiği, larenks kalkışının ne kadar sürede tetiklendiği, larenks elevasyonunun yeterliliği, vokal kordların kapanıp kapanmadığı, krikofarengeal konstrüksiyon olup olmadığı, özefagus motilasyonunun normal olup olmadığı, reflünün varlığı, yiyeceklerin vokal kordlara penetre olup olmadığı, aspirasyon işaretleri yada sessiz aspirasyon varlığı, eliyle birşeyleri nasıl yediği, değişik kıvamlardaki yeme davranışları.....bence bilmediğiniz işlerle ilgili birşey yazmayın.

[ Üyelere Özel ] 14-02-2011 14:25:15

ben hem fizyoterapist hemde osteopatım yazdıklarınızın hepsini biliyorum.Benim anlatmak istediğim eğitime hazırlanmadan önce anatomik bağlantıların manuel terapisinin uygulanması eğitimin başarısını arttıracaktır.

[ Üyelere Özel ] 08-02-2011 20:23:07

özel eğitime katkılarınızdan dolayı teşekkür eder,başarılarınızın devamını dilerim.

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Fizyoterapist