17-06-2020 |

Sosyal Fobi İle Yaşamak

Sosyal fobi nedir? , Sosyal fobi ve depresyon ilişkisi, Sosyal fobi ve iletişim bozuklukları, Sosyal fobi ve mükemmeliyetçilik...

Pencereler havayı ne puslu, ne kasvetli ne de kötü gösterir. Pencereler havayı sadece olduğu gibi gösterir. Havayı kötü olarak algılatan insanın yine kendisidir. Hayat sizin ona yüklediğiniz anlamlarla akaar gider. Yağmurlu havalar kimileri için arınmayı, yenilenmeyi çağrıştırırken, kimileri içinse ıslaklığı, pisliği ve çamuru anımsatır. Yani pencerenin bir sorunu yok! Sorun beynimizdeki süzgeçte olabilir! Ve hayattaki en acıklı şey, bir insanın problemin kendisinden kaynaklandığını görememesidir. Yani kendinizi huzursuz, endişeli ve korkmuş hissetmenizin nedeni diğer insanlar değil, sizin onlara ya da onların davranışlarına yüklediğiniz anlamlardır.

Sosyal fobi hakkında daha önce epey bir yazı yayımlamıştık. Sosyal fobi nedir? , Sosyal fobi ve depresyon ilişkisi, Sosyal fobi ve iletişim bozuklukları, Sosyal fobi ve mükemmeliyetçilik, Aşk hayatında sosyal fobi… Hepsi sosyal fobinin bazı yönlerine ışık tutan, oldukça faydalı olduğunu düşündüğümüz yazılardı. Peki, genel bir bakış açısıyla, sosyal fobiyle yaşamak nasıl bir şeydir?  

Dikkat Sosyal Fobik Aramızda!

Nereye gidersek gidelim etkileşim bizim için kaçınılmaz ve zorunludur. Bu bazen tek bir kişiyle iletişimle olur, bazen bir toplulukla kaynaşmayı içerir. Sosyal yaşam veya iş yaşamı belirli bir performansı gerektiren, dinamiklerini iletişimden alan alanlardır. Daha önceki yazılardan da öğrendik ki; bu alanlar sosyal fobikler için Bermuda Şeytan Üçgeni kadar tehlikeli ve endişe verici alanlardır. Sürekli kendi görünüşünü düşünmek, beğenilmeyeceğini hissetmek, rezil olma kaygısı sosyal fobiklerin en büyük kaygılarıdır. Bunlara eşlik eden terlemeler, kızarmalar, baş dönmeleri mide bulantıları gibi sempatik semptomlar olduğu zaman hal iyice beter olur.

Terleyen, başı dönen, kızaran sosyal fobik bunların anlaşıldığını, rezil olduğunu düşündükçe daha da kaygılanmaya ve endişesi artmaya başlar. Ağzı kurur, sesi titrer, nefes alış verişi hızlanır, kalbinin atışını duyar… Endişe kısır döngüsünün içinde döneer durur. Klasik bir sosyal fobik çözümü kaçmakta bulur. Kalabalık ortamlardan, iletişim ve performans gerektiren ortamlardan hatta arkadaş ortamlarından kaçınmak bu kişi için tek çözüm olur çıkar.

Bunlara ek olarak sosyal fobikler sosyal ortamlarda her zaman olumsuz yargılanacağı düşüncesiyle diken üstünde olur. Arkadaşlarıyla çok fazla iletişime giremez. Topluluk önünde konuşması zaten zor olan sosyal fobik arkadaşlarıyla yemek yemekten son derece hicap duyar. Toplum içinde yemek yemek onlar için inanılmaz rencide edici algılanır. Yeni insanlarla tanışmak imkânsızdır. İzleniyor olmak korku vericidir.

Çekingen Değil, Sosyal Fobik!

Elbette bazen insan belirli durumlardan çekinebilir, utanabilir ve motivasyon üretemeyebilir. Ancak bu belirli BİR durumu veya olayı kapsar ve ağır fizyolojik belirtiler bu duruma çok fazla sirayet etmez. Sosyal fobik ise hayatının her anını bu şekilde devam ettirir ve kaçınması en büyük özelliğidir.  Sürekli kaçınan, toplumsal etkileşim gerektiren her ortamda ağır fizyolojik belirtilerle endişe seviyesi yükselen birey, çekingen değil sosyal fobiktir. Destek-yardım almadığı takdirde ise bununla yaşamını devam ettirir. Bu yaşamın kalitesi son derece düşük ve anlamsız olur. 

KIRIN ŞU FOBİ DUVARLARINI!

Başta da söylediğimizin gibi mutluluk, insanın hayatını anlamlı ve değerli görüp görmediğiyle ilgilidir. Yargılanma korkusuyla geçirilen, yaptıklarından veya yapacaklarından endişe duyularak geçirilen bir hayat zindan olur insana. Hem de tecritte yani tek başına bir hücrede bir zindan. Bu zindanda insan kendine kapanınca sevinçleri bile sıkıntı olur git gide. Ancak tecritten yani kendinden dışarı çıkınca vardır sevinç. Ve Aurelius’un da dediği gibi ister üç bin yıl yaşayalım, ister otuz bin yıl, şuanda sahip olduğumuzdan başka bir hayatımız yok ve olmayacak. Etkileşime girmek, insanlar tanışmak, konuşmak, arkadaşlarla yemeğe gitmek, iş hayatında performanslar sergilemek hayatın olağan akışında anı güzel kılan deneyimler. Yaşamayı öğrenmek ve deneyimlemek gerekir.

Kırın şu fobi duvarlarını, hatta kıramıyorsanız gelin yardımcı olalım. Küçük ama emin adımlarla ilerleyin. Unutmayın; biz her zaman bulmayı istediğiniz yerdeyiz!

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Psikolog