24-02-2021 |

ŞİDDETİN BİR TÜRÜ OLAN ; ISRARLI TAKİP (STALKİNG)

ŞiDDET ÇEŞİTLERİ: 1-) Kadına Yönelik Şiddet 2-)Çocuğa Yönelik Şiddet 3-)Yaşlıya Yönelik Şiddet 4-)Akranlar arası Şiddet 5-)Kardeşler arası Şiddet

ŞİDDETİN BİR TÜRÜ OLAN ; ISRARLI TAKİP (STALKİNG)
 
Stalklamak sözcüğünün kökü İngilizce olmasıyla birlikte Türkçe’de ‘musallat olmak ,dadanmak ,sırnaşmak , yapışmak...’ anlamlarına gelmekle birlikte TDK ‘da resmi olarak bir yer edinmemiştir. Ama günlük yaşantımızda konuşma dilinde halk arasında bir yer edinmiş bulunmaktadır. Eğer genel tanımını yapılacak olursa ; karşı tarafı gerek sosyal medyayı kullanarak gerek de sosyal medyayı kullanmadan açık yahut gizli bir şekilde bir kişiyi ya da kişileri ısrarlı bir şekilde takip etmek veya bilgi toplama eğilimi olarak tanımlanmaktadır .
 
Dünya Sağlık Örgütü tarafından şiddeti tanımlayacak olursak ; Kasıtlı yahut bilmeden başkasına uygulanan fiziksel anlamda gösterilen güç göstergesi ve buna maruz kalan kişide veya kişilerde yara alma , ölüm , özkıyım başta olmak üzere yaşanan psikolojik zarara yol açması veya açabilme ihtimalinin olması durumu olarak tanımlanmaktadır.
ŞiDDET ÇEŞİTLERİ:
1-) Kadına Yönelik Şiddet
2-)Çocuğa Yönelik Şiddet
3-)Yaşlıya Yönelik Şiddet
4-)Akranlar arası Şiddet
5-)Kardeşler arası Şiddet
6-)Flört Şiddeti
7-)Engelli Bireye Yönelik Şiddet
8-)LGBTİ Şiddeti
9-)Mülteci Şiddeti
10-)Kişinin Kendisine Yönelik Şiddet
ŞİDDET TÜRLERİ
: 1-)Fiziksel Şiddet
2-)Cinsel Şiddet
3-)Duygusal Şiddet
4-)Ekonomik Şiddet
5-)Siber Şiddet Siber Şiddet: Dijital ortamlarda dijital araç ve gereçler kullanarak gerçekleştirilen zarar verme hali olarak tanımlanmaktadır.
Neden mi şiddeti tanımlayıp türlerini yazdım ? Çünkü: Çok ‘normal ‘ karşılanan ama pek bilinmeyip de bir siber şiddet kategorisi içerisinde yer aldığı için şiddetin tanımını ve türlerini yazmak istedim.Ele aldığım konu bir tür siber şiddettir.
Pınar GÜLTEKİN davası sonucunu incelediğimizde suçlu Pınar’ı gizlice takip edip onun nereye gittiğini neler yaptığı hakkında bilgiler toplayıp bunu yaparken de sosyal medyadan yararlanıp ve en sonunda gerçekleşen vahşice bir cinayetle Pınar’ı öldürdü. Pınar GÜLTEKİN davasında bir stalking durumu söz konusudur ki kadın cinayetleri ve şiddet arasında stalkingin bir ilişkisinin olduğu görülmektedir.Suçlu’nun Pınar’a fiziksel şiddetten tutun da siber şiddete varana kadar bir çok şiddet türünü uyguladığı görülmektedir. Peki sonuç ne oldu dersiniz ? Suçlu suçlu olarak ceza almayıp davada tahliye kararı çıktı. Peki ya neden ? Burada suçlu kim? Bu dava sonucunda çıkan karar Türk halkını çok şaşırtmıştı. Kimse böyle bir durumda böyle bir tahliye verileceğini düşünmemişti oysa Türk Hukuk’undaki eksiklik Özgecan ASLAN , Ceren DAMAR ŞENER ve birçoğunda olduğu gibi…
Nedir Türk Hukukundaki Bu Eksiklik ve Neden Bu Konuyla İlgili Yasa Gereklidir? Yasaların toplum açısından sürekliliğin ve birlik – beraberlik içerisinde yaşamlarını sürdürebilmesi açısından önemli olduğunu bilmekteyiz.Ama özellikle yaşadığımız çağa baktığımızda Türk Hukukundaki Stalking adına özel bir yasanın olmadığı ve suç olarak kesin gözle bakılmadığı görülmektedir. Bu konuyla ilgili yasa çıkartılmak isteme gerekçesi olarak stalking yüzünden cinayetlerin ve şiddetin önlenebilmesi açısından daha önce bu durumun bir şekilde tespit edilip (gerekirse özel programlar geliştirilip) cinayetlerin ve şiddetin erken müdahale de bulunarak önleyici kanunların çıkartılmasını sağlayarak şiddete ve cinayetlere dur diyebilmektir. Yaşanan bu duruma ilişkin ses çıkartılmadığı sürece ne cinayetlerin ne de şiddetin ardı arkası kesilmeyecektir.Bunun için bir farkındalık sağlanıp aynı İngiltere ve Danimarka ‘da olduğu gibi Türk Hukuku da sadece bu konu için ayrı bir yasa çıkartılmalı ve caydırıcı cezalardan kaçınılmalıdır. Türkiye’de bu konuyla ilgili 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Şiddetin Önlenmesine dair çıkartılan yasa üzerinden bu durumdan muzdarip olan kişinin ısrarlı takip mağduru olup korunmaya alınabileceği kararı alınmıştır.Ayrıca Medeni Kanun ve Borçlar Kanunu Çevresinde Koruma Kanunu içerisinde de ele alınmaktadır.

KAYNAKÇA: 1-) Doğan , R.(2014).Kadına Yönelik Şiddetin Bir Türü Olarak ; Israrlı Takip (Stalking ) Kavramı ve Suçu . Ankara Barosu Dergisi, (2), 135-154. 2-)Polat , O. (2016). Şiddet. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi , 22(1):15-34. 3-)Aslan , A., Doğan ,B.Ö.(2017).Çevrimiçi Şiddet:Bir Siber Zorbalık Alanı Olarak ' Potinss ' Örneği. Marmara İletişim Dergisi, (27), 95- 119. DOI: 10.17829/midr.20172729524

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Psikolog (Klinik)