05-01-2019 |

Post-modern Çağın Modern Köleleri

Tanrım , yapabileceğim şeyler için cesaret , yapamayacağım şeyler için tevekkül ( sabır ) ikisini birbirinden ayırt edebilmek için bilgelik bahşet.

Yazmak bir hastalıktır . Bu hastalığa yakalanların iyi bildiği bir şey varki oda hiçbir teknolojik aletin kâğıtla kalemin  tadını vermediğidir . Bir yemeğin hazırlanışı gibidir . Önce ruhunuzda bir yerlerde demlenir ve kaleminize akmak üzere zihninize pres uygular . Bu durumda bize düşen kolları sıvayıp yazı mutfağına geçmektir . Yapmış olduğunuz yemeğe asıl lezzeti veren sihirli şey ise paylaşımıdır . Yoksa tek başına yenilen bir yemeğin lezzet muhasebesi pek tutulmaz . 

Yazı mutfağında oyalanırken dışarıda senfonik yağan yılın ilk karına da şahitlik ediyorum . Şansımız yaver giderse bu yağıştan çocukluğumuzu yad edecek " kardan adamlık " bir malzemede çıkar çıkmasına da  neden " kardan adam " olduğu ya da neden kardan kadın , kardan insan olmadığı da ayrı bir tartışma konusu olsa gerek .

Konu paylaşımdan açılmışken Dünya'nın hangi köşesinde olursa olunsun meydana gelen gelişim ve değişimler bizden bağımsız değildir . İnsanın bu etkileşimi yaratılışında gizli olabileceği gibi insanın biyo- kültürel , sosyal yapısından da kaynaklı olabilir . Bu etkileşimi sadece mevcut çağa hapsetmek doğru olmaz . Bu durum paleolitik dönem için neyse post-modern çağ içinde odur . Mesela mağara duvarı resimleri , Sümerlerin yazı örneği , Lidyalıların para örneğinde geçerli olduğu kadar A . Flaming tarafından ortaya konulan penisilin iğnesi için de geçerlidir . Yoksa çömlekçi çarkıyla tekerleğin aynı çağa ait olması bir tesadüf olmasa gerek . 

Modern ve post-modern çağın diğer dönemlerden farkı ise bu paylaşımları biraz daha görünür kılması ve aynı zamanda yayılma dalgasının diğer dönemlerinkinden daha hızlı olmasıdır . Bir diğer fark , ulusalığı etkisizlestirirken evrenliğin direncini artırmaktadır . Aynı zamanda maddi dengeler üzerine  kurulu olmaları insanliği duygusal manada ortaçağ karanlığına hapsetmiştir . Bu tutsaklık post-modern çağın modern köleliğidir . Ve bizlerde  bu çağın " modern " köleleriyiz . Bu modern kölelikte bizlere aşılanan ise insan değerinin tüketimleri üzerinden hesaplanmasıdır . Sistem tarafından  çizilen bir model ve gün boyu bu modele benzemeye yönelik bilinç altlarımıza yapılan mesaj bombardımanı başarıya ulaşmış durumdadır . Bu model standardını yakalamadigimiz durumda ise üzerimize sinen mutsuzluk ve kaçınılmaz olan "aynılılık ." 

Bütün çarkların içinde bir de ekonomik çark varki ne çömlekçi çarkı kadar ilginç ne yanıbaşındaki çekik gözlü adam kadar sempatik nede atölye duvarındaki yazı ( Yaratıcılık cesaret ister . Henry Motisse. )  kadar anlamlı değildir . Çağın ekonomik çarkı da dışarda yağan kar misali zengine romantik fakire eziyet yağar . Ne demiş Karl Marx ; Kapatırsa vanayı fakirler kapatır . İşin esprisi bir tarafa Marx ' ın da öyle bir söylemi yok zaten  . Ama yanlış hatırlamıyorsam Friedrich Nietzsche gelecek çağda ( içinde bulunduğumuz çağ ) insanlığın modern köle haline getirileceğini " Tarih üzerine " adlı eserinde dile getirmişti . Korkunç bir tüketim hırsı ,  daha iyisini vaadedip baldıran zehrini altın kâse içinde sunan , maddi olmayan hiçbir şeyin değere tabi tutulmadığı , büyük balığın küçük balığı yutuğu bir çağ.....

Sorunu bildikten sonra çözüme odaklanmak gerekiyor . Burda Voltaire ' nin bir sözünü hatırlatmadan geçemeyeceğim . " Kendisini başkalarının kurtarmasını bekleyenler yalnızca kölelerdir . "  Belki dünyayı değiştirme , kurtarma şansımız olmayabilir . Yeni bir dünya düşleme bilgeliğine de sahip olmayabiliriz . Ancak kendi yaşamımızın efendisi olma olgunluğunu göstermek zorundayız . Bizi mutsuz , huzursuz eden her ne varsa bireysel zihinde ama ortak bir zeminde bunlara karşı güçlü bir direnç gösterebiliriz . Öyle ki bir bebeğin ağlama sesi duyulduğu sürece umut var olacaktır. 

Son olarak ruhunuzu ve zihninizi açık tutacak bir dua geliştirin : Tanrım yapabileceğim şeyler için cesaret , yapamayacağım şeyler için tevekkül ( sabır ) bu ikisini birbirinden ayırt edebilmek için bilgelik vahşet .

Fotoğraflar

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Sosyal Hizmet Uzmanı