13-10-2016 |

Otizm Okulöncesi Dönem

Otizm özellikleri bu dönemde daha belirgin olur.Akranları ile iş birliğine girmede oyun kurmada yetersizlikler göze çarpar.Oyuncakları amacına uygun kullanmazlar.İnce motor beceri gerektiren kesme, yırtma-yapıştırma, ipe boncuk dizme, yazı yazma ve hareketlerin taklit edilmesi becerileri sınırlıdır.Dairesel bir nesneyi çevirerek kendilerini saatlerce oyalayabilirler.

Kendilerine ait bir dünyada yaşıyor gibi görünen bu çocuklar, çevrelerinde olup bitenlere karşı çok kayıtsızdırlar.Kişilerin, anne ve babanın yüzüne bakmama hemen hemen her otizmli çocuğun özelliğidir.Göz teması kurmamaları dikkat çeker, çağrıldıklarında tepki vermez, konuşurken dinlemez gibi görünürler.

Normal şartlarda okulöncesi dönem, çocukların hayal güçlerinin, yaratıcılıklarının en üst seviyede olduğu bir dönemdir.Ancak otizmli çocuklarda hayal gücünün yetersizliğine bağlı olarak yaratıcı oyun ve sosyal oyun oynama becerisinin bulunmaması yaygındır.Bir oyuncakla amacına uygun oynamazlar.

Ancak tüm bu özellikler çocukların gelişimine bağlı olarak çeşitlenmiş, farklılıklar ortaya çıkmıştır.İki-beş yaş dönemi, otistik özelliklerin en belirginleştiği, tanı için oldukça önemli bir dönemdir.

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Uzman Öğretici