03-06-2020 |

MENTAL RETARDASYON (Zeka Geriliği)

"Bireyin zihinsel işlevlerinde 18 yaşından önce ortaya çıkan anlamlı derecedeki yetersizlik/sınırlılık" olarak tanımlanmıştır.

Mental Retardasyon Nedir?

American Association on Intellectual and Developmental Disabilities)'nin 2002 Haziran tarihli son yönergesinde "Bireyin zihinsel işlevlerinde ve kavramsal, sosyal, pratik uyumsal becerilerinde kendini gösteren uyumsal davranışlardan en az ikisinde, 18 yaşından önce ortaya çıkan anlamlı derecedeki yetersizlik/sınırlılık" olarak tanımlanmıştır.

Bireyin zihinsel kabiliyetlerinin yaş ortalamasının altında oluşu ve buna bağlı olarak standart eğitim sisteminin beklentilerini karşılama anlamında problem yaşaması durumudur. Bir diğer anlamda bu durum “Zeka Geriliği” olarak adlandırılır.

Algı, muhakeme, problem çözme, hafıza gibi gereksinimler konusunda ve dikkat gerektiren olaylar karşısında zorlanırlar.

Belirtiler: Hafif, orta ve ağır olarak nitelendirilen düzeylerde değerlendirilen söz konusu durum, bu seviyelere bağlı olarak farklı belirtiler göstermektedir. Kimi zaman gelişim sürecinde akranlarına göre daha yavaş öğrenme ve dikkatini yaşının gerektirdiği derecede (durumlar karşısında gereken kadar) toplayamama / odaklanamama, zaman zaman sosyal hayatında çevresiyle yaşadığı uyumsuz yaklaşımlar, olumsuz davranışlar seyredilir. Başka bir söylemle dil, motor, sosyal ve bilişsel yetilerde yaşın gerisinde gelişim söz konusudur.

İstatiksel Anlamda: Tüm toplumda %1 görüleme sıklığı mevcuttur. Erkeklerde görülme olasılığı kız çocuklara göre daha fazladır. Sosyoekonomik düzeyi düşük çevrede daha sık görülmüştür. Sınıfsal bir fark görülmemiştir.

Nedenleri: Doğum öncesi, doğum sırasında ve doğum sonrasında olmak üzere 3 ayrı yaklaşımda gözlemlenen nedenleri olabilir.

Doğum Öncesi: Annenim gebelikte geçirdiği enfeksiyon olayları, kromozomal bozukluklar gibi durumlar ve beraberinde kalıtsal olarak aile bireylerinde mental retardasyon görülen bireyler bu durumun yaşanma olasılığını artırır. Gebelik sürecinde alkol, sigara vb. kullanım durumları da bu durumun oluşumunu tetikler.

Öğrenci ve Veli bilgilerinin kolayca takip edin.

Doğum Sırasında: Doğum sırasında bulaşan enfeksiyonlar, erken doğum veya yetersiz doğum kilosu bu aşamadaki nedenlerdendir.

Doğum Sonrasında: Travma, enfeksiyonlar, yetersiz beslenme gibi durumlar bu konuda tetikleyici nedenlerden olabilmektedir.

Yorumlar (1)

[ Üyelere Özel ] 03-06-2020 11:39:07

Oranı %2 biliyorum.Doğum sırasında güç doğum da nedenlerden biri.

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Ücretsiz İş İlanı
Özel eğitim ve sağlığın ortak paydası olan Rehabilitasyon.com adresinin sektöre özel iş veren ile iş arayan arasında ne kadar iyi bir köprü olduğunu görebilmeniz için çok kısa süreliğini ÜCRETSİZ bir İş İlanı verebilirsiniz.
Kullanıcı Görüşleri...
İş Arayanlar

iş arayan 670 kişi var. Hemen irtibata geçerek personel eksikliğinizi tamamlayın.

Bugün

Dilya M. J.
Dil ve Konuşma Terapisti

Dün

Nesrin G. A.
Özel Eğitim Öğretmeni

Dün

Musa E.
Okul Müdürü

Bugün

Senem A.
Odyolog

Dün

Minay K.
Özel Eğitim Öğretmeni

Yenilenen EÇOP'u Denediniz mi?
Engelli Çocuklar Otomasyon Programı (EÇOP) yenilendi, Demo indirip anında, MEBBİS'den bilgilerinizi yükleyerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
ÜCRETSİZ demoyu hemen indirin ve yükleyin.
  • SINIRSIZ Kullanıcı ve Öğrenci
  • Veritabanı sunucu hizmeti
  • Uzak sunucuya otomatik yedekleme
  • E-fatura entegrasyonu
  • Web tabanlı (mobil uyumlu) veya Masaüstü kullanımı
  • MEBBİS otomatik veri alma ve aktarımı
  • Tüm formların otomatik hazırlanması
  • Yılsonu değerlerlendirme işlemlerinin tek tuşla yapılması
  • Faturaların otomatik üretilmesi ve hatasız MEBBİS'e aktarılması
  • Online teknik destek imkanı
  • Pratik ders yazılabilmesi