01-09-2014 |

Kekemelik nedir?

Kekemelik nedir?

Kekemelik, konuşmanın doğal akışının bir biçimde kesintiye uğramasıdır. Bireyin istemsiz olarak sesleri uzatması, kimi sesleri üretirken zorluk çekmesi, bir sesi ya da heceyi tekrarlaması biçiminde gözlenebilir.

Nedenleri nedir?

Kekemeliğin nedenleri henüz kesin olarak anlaşılamamış olmakla birlikte değişik araştırmacılar bu konuda değişik görüşler ileri sürmektedirler. Yine nedenleri tam olarak açıklanamamakla birlikte bireyin kimi etkenlere bağlı olarak konuşma sırasında kullanması gereken kaslarını eşgüdümlü olarak çalıştırmakta güçlük çektiği düşünülmektedir. Bu eşgüdüm sorununun nörolojik kökenli olabileceği yönünde bulgular vardır.

Kekemeliğin nedeni psikolojik midir?

Bir dönem öyle olduğuna inanılıyordu. Günümüzde, sorunun psikolojik kökenli olmadığı ancak, kekemeliğin giderek kişinin konuşmaya karşı farklı tutumlar geliştirmesi nedeniyle psikolojisinin de etkilenmesinin doğal olduğu düşünülmektedir.

Ne zaman ortaya çıkar?

Kekemelik dil ve konuşma gelişiminin ilk yıllarında ortaya çıkar. Her 100 çocuktan dördünde erken dönem kekemelik belirtileri gözlenmektedir. Bu belirtileri gösteren çocukların % 75’i kendiliklerinden bu sorunu aşabilmektedirler. % 25’inde ise sorun ileriki yaşlara kadar sürebilmekte ve kekemelik adı verilen konuşma bozukluğuna dönüşebilmektedir.

Kekemeliğin oranı nedir?

Yapılan araştırmalar, kekemelerin genel nüfusa oranının % 1 civarında olduğunu göstermektedir. Bu durumda eğitim çağındaki çocuk ve gençlerimizin yüzde birinin bu sorundan etkilendiğini söylemek mümkündür.

Kekemelik geçer mi?

Eğer kekemelik erken dönemde ele alınır ve uygun terapi yöntemleri uygulanırsa, kronik kekemeliğe dönüşmesi önlenebilir: Yani erken dönem kekemeliğin uygun terapilerle “sağaltımı” mümkündür.

Erken dönemde müdahale edilmeyen ya da edilemeyen durumlarda sorun ileriki yaşlarda da devam eder ve kronik kekemeliğe dönüşürse, bu soruya kolayca “EVET” ya da “HAYIR” diyebilmek mümkün değildir.

Ama kişinin kendi isteği, çabası ve bir Dil ve Konuşma Terapisti’nin yardımı ile kekemelik kontrol altına alınabilir. Kişinin kekemeliğini kontrol altına almadaki başarısında ona yol gösteren terapistin yanında bireyin aile-okul-sosyal çevresinin desteği de gerekli ve önemlidir.

Prof. Dr. Ahmet KONROT

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı 

DİLGEM Prof. Dr. Ahmet KONROT Dil Gelişim Merkezi 

 

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.