İşitme Engelli Çocuklara Daha İyi Bir Gelecek Nasıl Sağlarız?
1- ERKEN TEŞHİS
“Yenidoğan işitme taraması” kampanyası 2000 yılında Özürlüler Dairesi ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile başlatıldı.
Başlangıç için 24 hastanede yapılması planlanan bu kampanya Aralık 2005’te ancak 4 hastanede uygulanabilmiş,1-2 hastane de daha yeni uygulamaya konabilmiştir.
NE YAPMALI?
Türkiye de doğum yapılan her hastanede bu uygulamanın başlatılabilmesi için
Özürlüler Dairesinin hazırlamış olduğu film televizyona uyarlanıp tüm kanallarda gösterilmesi sağlanmalı
Bülten ve bilboardlarla toplum bilinçlendirilmeli
Basınla işbirliği yaparak “Yenidoğan İşitme Taraması kampanyası” desteklenmeli
2- ERKEN CİHAZLANMA
Erken cihazlanmanın gerçekleşememesinin sebepleri:
Cihaz alımlarında çok uzun sıralar var.
SSK’nın elinde ihale ile alınmış 39.000 cihaz var. Bu cihazlar bazı çocukların işitme kaybına yeterli olamamakta.
Sosyal güvencesi olmayanlar 2-3 milyar civarındaki cihazları alamıyorlar.
NE YAPMALI?
SSK’nın ihtiyaca göre cihaz vermesi gerekmekte, alternatif çözüm yollarının üretilmesi,
Sosyal güvencesi olmayanlar için çözüm yolları bulunması
3- ERKEN EĞİTİM
Türkiye de İşitme engellilere yönelik okul öncesi eğitmeni yetişmiyor.
Ankara üniversitesin de Okul öncesi eğitmenliği doktora bazında veriliyor. Bu branşta bu sene tek bir öğrenci mezun olacaktır.
Çocuklarına okul öncesi iyi bir eğitim aldırmak isteyen aileler çocuğu 3 yaşına geldiğinde Eskişehir İÇEM’e taşınmak zorunda kalmaktadır.
EĞİTİM- ÖĞRETİM
İşitme engelliler öğretmenliği branşı sadece Eskişehir Üniversitesinde veriliyor
İşitme engelliler okullarında eğitmenlik yapan öğretmenlerin % 28.9’u işitme engelliler alanı mezunudur, % 71.1’i bu alan dışından gelmiştir.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi 2005 yılı aktif öğrenci sayısı:
İşitme engelliler öğrt. Prg. Türkçe öğrt: 189
İşitme engelliler öğrt. Prg. Sosyal blg. Öğrt. 34
İşitme engelliler öğrt. Prg. Matematik öğrt. 7
Dünya sağlık örgütünün Türkiye de yapmış olduğu araştırmaya göre Ülkemiz de işitme yetersizliği olan eğitim çağındaki çocuk sayısı 79.722 dir.
NE YAPMALI?
YÖK’e başvuruda bulunarak bu ihtiyaçları bildirmek ve diğer üniversitelerde de işitme engelliler öğretmenliği branşı açılmasını sağlamak gerekmektedir.
ÇOCUKLARIN İYİ EĞİTİM ALAMAYIŞLARININ SEBEPLERİ
İşitme engellilere yönelik okullarda eğitim-öğretim işleri ile ilgili ciddi problemler vardır.
1- Eğiticiler arasında alan mezunlarının az oluşu
2- Alan dışı eğiticilerin periyodik olarak hizmet içi eğitimlerden geçirilmemeleri
3- İşitme engelli okullara yönelik okulların kendi eğitim programlarının olmayışı
4- Eğitimde yöntem sorunu (işaret dili-dudaktan okuma tartışması)
5- Okullara özgü kitapların olmayışı
İşitme engellilere yönelik okullarda eğitim-öğretim işleri ile ilgili ciddi problemler vardır.
1- Eğ
2- Alan dışı
3- İş
4- Eğ
5- Okullara özgü kitapları
6- Okulların fiziki imkansızlıkları
LİSE
İstanbul’da İşitme Engellilere yönelik 2 meslek lisesi mevcuttur.
Fatih İ.E. meslek lisesinde: Bilgisayar eğitimi, Yeditepe İ.E. meslek lisesinde: Aşçılık, matbaacılık ve bilgisayar eğitimi verilmektedir.,
Bu liselerde az sayıda bölüm olduğundan , meslek edinmek isteyen öğrenciler kaynaştırma liselerine gitmekte ve (sistemin en baştan yanlış olmasından ) derslerde başarısız olmakta, ve bir çok genç eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalmaktadır.
İşitme engelli bir çocuğun 8 senelik eğitiminin devlete yükü 17.200 YTL dir. Ailesine yükü ise (ailenin ilgisi doğrultusunda) bu rakamın 4 katıdır.
İstanbul’da İşitme Engellilere yönelik 2 meslek lisesi mevcuttur. Fatih İ, matbaacı ve bilgisayar eğBu liselerde az sayıeslek edinmek isteyen öğ olması) derslerde baı. Bu öğrenciler için devletin ve ailelerin 8 senelik eğitim için harcadıkları emek, çaba ve yapılan masraf, Anadolu liselerine,Üniversiteye gidemeyen, meslek liselerinde eğitim desteği alamadıklarından başarısız olan bu gençlerin eğitimlerini yarım bırakmaları sonucu temizlikçi, makineci gibi mesleklerden ileri gidememeleri ülkemiz için çok büyük bir kayıptır. Oysa işitme engelli bireyler iyi bir bilgisayarcı, iç mimar veya tasarımcı, en yüksek performansta çalışan sağlıklı bir birey kadar, hatta daha da başarılı olabilir.
NE YAPMALI?
İstanbul’da İşitme engelliler meslek lisesi açılmalı, yapı ressamlığı, iç mimarlık, endüstriyel tasarım vs… derslerin olması,
Teknik meslek liselerinde özel kontenjan ayrılması ve özel sınıf açılması,
Normal eğitim veren liselerde rehber öğretmen bulundurulması gerekmektedir.
Lise giriş sınavlarında işitme engellilere uygulanması gereken yöntemler:
LGS sınavında ek zaman konması,
Bazı sorulardan (özel paragraf sorularından) muaf tutulması,
Bazı soruların görsel olarak (resimli, karikatürize edilerek koyu renkli) yazılarak sorulması
Sınav gözetmeninin işitme engelli çocuklarla çalışmış. Doğal sözel işitsel yöntemi ve işaret dilini kullanabilecek beceriye sahip tecrübeli öğretmenlerden seçilmesi,
Değerlendirmenin İşitme engelli bireyi tanıyan meslek elemanlarından oluşan özel bir komisyon tarafından değerlendirilmesi,
Değerlendirme yapılırken katsayıların farklı katsayılarla çarpılması.
[ Üyelere Özel ] 06-05-2009 15:39:23
işitme engelliler öğretmenliği programı 19 mayıs üniversitesi(samsun) ve ktü(trabzon) de de var. ve 2005 yılından beri mezun veriyor.
[ Üyelere Özel ] 12-11-2007 13:52:43
Bu bilgiyi ne zaman nereden aldınız bilmiyorum ama işitme engelliler öğretmenliği programı trabzon ve samsun'da da var. Bölümümüzde eleman yetişmesi istenen birşey fakat inanın alım yapılsa öğretmenlik yapmak isteyen bölüm mezunlarımız var.
[ Üyelere Özel ] 02-09-2007 21:11:58
İyi günler Tarık Bey.Yazdığınız detaylar aslında çok önemli detaylar.Size katılıyorum.İşitme Engellilere yönelik eğitimde konuyla ilgisi olmayan kişilerin bir iki aylık eğitim sonucu alınan sertifikayla ihtiyaç sahiplerine ne kadar faydalı olunabilir tartışmaya bile gerek yok. Eğitimin hele ki özel eğitime ihtiyacı olan kişilere verilmesi gereken eğitimin önemini kavrayamamışız ne yazık ki.Bir yanlışınızı yanlış sayılmaz ama bir konuda da sizi haberdar etmek isterim.İşitme Eng.Öğrt.branş olarak Samsun ve Eğitimimi almaya devam ettiğim Tabzon da da mevcut.Ama tabiki de Eskişehir Özel Eğitimin merkezi denilebilir.Bir hususta cihazların ihtiyacı olan herkese ulaşamaması.Bu konuyla ilgili yazdıklarınızı da can-ı gönülden destekliyorum.Saygılarımla.
[ Üyelere Özel ] 25-07-2007 18:03:28
herkes içemin ne kadar iyi bir eğitim verdiğinden bahsediyor.bende şunu anlayamıyorum bırakın türkiyeyi içemdekilerin dediğine göre dünya çapında tanınan bir merkez neden bukadar küçükbir kurum.içem gibi birçok kurumunda açılmasını istiyorum.ayrıca içeme alıncak öğrencilerde hep seçilmiş öğrencilr oluyor.içeme alınacak öğrenciler için belirlenen standartların biraz daha esnetilmesini istiyorum...teşk
[ Üyelere Özel ] 03-06-2007 14:43:10
Sayın Adem Bey İçemi görerdünüzmü bilmiyorum ama Türkiyede tek diyebiliim.Gerçekten bu ülkedeki kurumlar okullar İçem kadar kaliteli eğitim verebilse herşey daha farklı olabilir.Eğitim adına çok yol katetmiş olabiliriz. İşini İçem kadariyi yapan kurmlaarın olduğu konusunda tereddütükm var gerçekten bunada inanmıyorum.Tarık Beyin dediği gibi insanlar çocuğuna daha iyi eğitim verebilmek için Eskişehire taşınıyor ama şuda bir gerçek İçem kapalı bir kutu gibi.Gerçekten dışa açık olabise insanlar olması gerekeni görebilir.
[ Üyelere Özel ] 01-06-2007 18:03:44
merhaba sayın ÇALOĞLU
İÇEM Türkiyenin işitme yetersizliği olan bireyler için açılan ilk eğitim kurumu ve tanınmış merkezlerden biridir.Muhakkak ki sonradan diğer üni. birimlerinde açıldığına çok iyi biliyorum ama ailelerin çoğu İÇEM için Eskişehire yerleşmektedirler,böyle tanıdğım bir çok aile vardır.İÇEMi görme fırsatına sahip oldunuz mu bilemiyorum ama bence görmelisiniz.Aslında rehabilitasyon merkezleri İÇEMin sunduğu eğitim sisteminde çalışmalıdır.Türkiyede işitme yetersizliği olan öğrencilerimiz için yapılan çalışmaları çok yakından takip ediyorum.Gelişmeleri gördükçe inanın bu duruma benden daha sevinen biri olduğunu sanmıyorum.Tabiki de son zamanlarda işini çok iyi yapan kurumlarda var böyle olduğu müddetçe özel eğitime muhtaç çocukların eğitim kaliteside artacaktır.Ben özel eğitimde kaliteden yanayım.Çocukların cihaz konusunda ticari menfaatlar için yanlış yönlendirmelerine de çok üzülüyorum umarım biz eğitimciler olarak bu tür insanların önüne geçmeliyiz,ailelerimizi doğru yönlendirmeliyiz.saygılarımla...
[ Üyelere Özel ] 01-06-2007 14:18:29
Sayın Tarık bey yazı sizin mi yoksa bir yerden alıntımı bilmem ama okuduğum yazıdan sizlerin bu konuya baya uzak birisi olduğunuz anlaşılmakta.İşitme alanınında lisans düzeyinde sadece mezun içem değil artık biliyorsunuz samsun ve trabzon daki ünv lerden de verilmekte sonra eğitim konusuna ve cihaz konusuna gelinci Türkiyede bu konuda okul düzeyinde yada rehb merk düzeyinde eğitim veren hemde yaptığı işi içem kadar iyi yapan kurumlar varken yeterince bilgi sahibi olmadan yazdığınz bu yazıya bir anlam veremedim.Diyeceksiniz ki hocam işitme engellilerin problemleri çözüldümü yani derseniz tabiki değil henüz doğum anından hemen sonra işitme testi yapılan ve engelliliği tespit eden hastanemiz çok az sonra cihazlanması bizce doan her vatandaşeğer işitme engelli ise insanın oksijene ihtiyacı olduğu gibi cihazada ihtiyacı vardırderhal uygun bir cihazlandırma yapılmalı hemde ücretsiz vs saygılarımla