07-09-2005 |

İFADE EDİCİ DİL GELİŞİMİ

Çocuklarda ilk dilin kazanılması ve dil gelişimi ile ilgili konular, dilbili­min yoğun bir çalışma alanı haline gelmiştir. Dilin karmaşık yapısını öğren­mek için, dilbilimde en çok kullanılan yöntemlerden biri, çocukun dili kazanma sürecindeki aşamalar, izlemektir.

Çocuklarda dil gelişimi ile ilgili çalışmaların çoğu dizim bilgisi (sözdizimi syntax) ve anlambilim (semantics) yönünden yapılmaktadır. Dizim bilgi­si, cümlenin yapısını inceleyen bir dilbilim dalıdır. Sözcüklerin cümle içinde sıralanmaları, dillerin cümle yapılarının belirlenmesi, özne-tümleç ve yükle­min bir dildeki sıralanışı ve adların sıfatlarla bir araya geliş biçimleri konula­rıyla ilgilidir. Anlambilim, dili anlam yönünden ele alan, dilin düşünce ya­nıyla, sesle düşünce arasındaki ilişkilerle ilgili bir dilbilim dalıdır.

 

gibi sözcükler bu etkinlik şırasında pekiştirilebilir. Bununla birlikte, yapılacak etkinliğin ilgi çekici şekilde çocuğa sunulması da dil becerilerinin öğretilmesini kolaylaştırıcı olacaktır. Dil, kısa sürede kaza­nılan ve gelişen bir beceri olmadığından çocuğun gün boyunca kullanacağı bir araç gibi düşünülmeli ve çocuk her söylediği sözcük için desteklenmeli­dir. Ayrıca çocuk sürekli olarak konuşması için yönlendirilmelidir. Çocuk konuşmadan gereksinimleri tahmin edilip giderildiği sürece konuşma ge­reksinimini hissetmeyecektir. Örneğin; oyuncağını uzanamayacağı bir yerde gördüğünde onu istemek için konuşma ihtiyacı duyacaktır.

Akçemete Gönül, İşitme Güçlüğü Olan Çocuğuma Nasıl Yardımcı Olabilirim, Aydoğdu Oftset, Ankara, 1999

Child Development, Vol:55, 1926-1935, 1984.

 

Yorumlar (1)

[ Üyelere Özel ] 01-11-2007 20:28:51

tşk

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Özel Eğitim Uzmanı